John Cleese:

Komikerstjerna i rasisme-bråk etter utsagn om London

Komiker John Cleese vekker oppsikt med Twitter-innlegg.

KRITISERES: Komiker John Cleese sitt innlegg på Twitter har fått mange til å rase. Foto: NTB Scanpix
KRITISERES: Komiker John Cleese sitt innlegg på Twitter har fått mange til å rase. Foto: NTB ScanpixVis mer

John Cleese (79) er en av Storbritannias aller mest kjente komikere og skuespillere, blant annet på grunn av sin enorme suksess med humorgruppa «Monty Python» fra slutten av 60- tallet og hele 20 år framover.

Han spilte også rollen som hotelleieren Basil Fawlty i komiserien «Hotell i særklasse», i tillegg til en rekke andre roller i filmer som «En fisk ved navn Wanda», «Rat Race», «Harry Potter»- filmene og «James Bond»-filmene.

De siste åra har 79-åringen trukket seg tilbake. Livet i Storbritannia er byttet ut med en pensjonisttilværelse på den karibiske øya Nevis. Før han pakket kofferten, knyttet han i stor grad årsaken til flyttingen til det britiske samfunnet - og ikke minst landets presse - i et intervju med The Guardian.

Men selv milevis unna hjemlandet, klarer 79-åringen å hisse på seg sine landsmenn. Etter en tweet om London anklages han nå for rasisme.

Og det er den nevnte storavisa The Guardian som først omtaler saken.

Med stikk til pressen

Da Cleese forlot Storbritannia i fjor, var det altså ikke uten et aldri så lite stikk til hjemlandet.

Før den tid var Cleese blitt aktiv i politikken, hvor han blant annet gjorde politiske kampanjer for det EU-vennlige partiet Liberaldemokratene. Siden den tid har han altså skilt vei med partiet.

I fjor uttalte han at beslutningen om å flytte kom som følge av en generell skuffelse over landet, og pekte spesielt på «løgnene og trivialitetene» han mente utgjorde majoriteten av innholdet som kom fra britisk presse.

LGENDER: Her er komikergruppa Monty Python på pressekonferansen da showet «Monty Python Live (mostly)» ble annonsert: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam og John Cleese. Sistnevnte underholdt også i Oslo spektrum i 2006 Foto: Reuters/ NTB scanpix
LGENDER: Her er komikergruppa Monty Python på pressekonferansen da showet «Monty Python Live (mostly)» ble annonsert: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam og John Cleese. Sistnevnte underholdt også i Oslo spektrum i 2006 Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Han klagde også på det han mente var en «deprimerende standard» i debatten omkring Brexit, og var åpen om sin mening om at landet burde forlate EU i intervjuet med avisa.

I disse dager er debatten omkring Brexit fortsatt betent, etter at det forrige uke ble kjent at statsminister Theresa May går av etter en rekke mislykkede forsøk på å samle landet omkring en Brexit-avtale med EU.

- Ikke lenger en engelsk by

Tweeten som nå har opprørt mange, er ikke nye ord fra Cleese, ifølge The Guardian. Han kom med den samme uttalelsen i 2011, men følger nå opp sine tidligere påstander:

«For noen år tilbake uttrykte jeg at London ikke lenger var en engelsk by. Siden den gang har nærmest alle mine venner fra utlandet bekreftet denne observasjonen, så det må være en viss sannhet i dette. Jeg bet meg også merke i at London var byen i Storbritannia hvor flest stemte for å bli i EU».

Omkring 60 % av Londons borgere skal ifølge avisa ha stemt for å bli i EU ved valget som fant sted i 2016.

Utspillet har fått mange reaksjoner. Ikke minst fra borgermester Sadiq Khan, som i 2016 ble byens første muslimske borgermester, og har vært en tydelig støttespiller for byens multikulturalisme.

«Disse kommentarene får John Cleese til å høres ut som han er i sin kjente karakter, Basil Fawlty», skriver Khan i et innlegg på Twitter og fortsetter:

«Borgere av London vet at mangfold er vår største styrke. Vi er stolte av å være Englands hovedstad, en europeisk by og et globalt knutepunkt».

Ba om «unnskyldning»

Blant de mange reaksjonene er også dem som mener tweeten er rasistisk, og spør om komikeren helt konkret sikter til de mange irene og skottene i byen, de spanske eller italienske borgerne, eller de svarte og asiatiske borgerne som også er født i byen.

Andre kommenterer at det er hyklersk at slike kommentarer kommer fra en mann som selv har valgt å flytte utenlands, og spør om han selv anser seg som en immigrant. Den britiske komikeren Dom Jolt (51), skal ifølge avisa være blant dem som har kritisert Cleese for nettopp dette, og har uttalt at utsagnet er deprimerende på så mange nivåer.

«Han er tydelig en veldig smart og morsom mann, men dette er rett og slett en veldig rasistisk tweet. For det andre er det en rasistisk tweet fra en mann som bor på en karibisk øy. Ironien i dette er sinnssyk».

Flere benytter til gjengjeld anledningen til å gi sin støtte til utsagnet, og skriver at kommentaren bare understreker et velkjent faktum.

Dagen etter at Cleese publiserte Twitter-meldingen, fikk rasisme-anklagene ham til å komme med en form for «unnskyldning» for sine uttalelser. Beklagelsen falt likevel ikke i god jord, da Cleese fortsatte med å forsvare sitt syn.

«Jeg antar at jeg må beklage min kjærlighet for min engelske oppvekst, men på noen måter synes jeg den var roligere, mer høflig, mer fylt med humor, mindre tabloid og mindre penge-orientert enn den som har erstattet den».

I ettertid har Cleese også kommet med flere andre Twitter-meldinger, hvor han forsvarer sitt syn om å foretrekke enkelte kulturer til fordel for andre.