Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Leah Remini og Tom Cruise:

Kommer med sjokkanklager mot Tom Cruise

- Han er fullt klar over overgrepene som er blitt utført.

SJOKKANKLAGER: Skuespillerstjerna Leah Remini anklager Tom Cruise for å være involvert i alvorlige voldshendelser. Foto: NTB Scanpix
SJOKKANKLAGER: Skuespillerstjerna Leah Remini anklager Tom Cruise for å være involvert i alvorlige voldshendelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke til å stikke under stol at den omdiskuterte scientologikirka stadig får spalteplass i aviser i hele verden.

Den relativt nye trosretningen, som ble grunnlagt i 1954 av den amerikanske science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard, har fått mye kritikk for sin virksomhet, metoder og medlemsbehandling.

Scientologi har lenge vært svært omstridt. Offisielle myndigheter har karakterisert scientologikirka som en uærlig kult «som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer».

Spesielt har kirka blitt kritisert for måten de skal ha behandlet sine tidligere medlemmer, etter at de har meldt seg ut av trossamfunnet.

Skuespiller Leah Remini (48), best kjent fra sin hovedrolle i komiserien «Kongen av Queens», kom for noen år siden ut med ei bok om trossamfunnet, som hun selv tidligere har vært en del av. Der hevdet hun blant annet at metoder som vold og trusler stadig blir brukt.

Nå går 48-åringen hardt ut mot trossamfunnet igjen, og anklager Tom Cruise (56), som lenge har vært et aktivt medlem i scientologikirka, for at han skal ha vært fullt klar over overgrepene som er blitt utført de siste åra.

MELDTE SEG UT: I 2013 meldte skuespiller Leah Remini seg ut av scientologikirka. Siden den gang har hun vært en stor motstander av trossamfunnet. Foto: NTB Scanpix
MELDTE SEG UT: I 2013 meldte skuespiller Leah Remini seg ut av scientologikirka. Siden den gang har hun vært en stor motstander av trossamfunnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Blir sett på som guddommelig

Ifølge Remini har Tom Cruise en mye mer sentral rolle i trossamfunnet enn det folk flest tror. Hun påstår scientologer blir fortalt at Cruise redder verden, og blir regnet som guddommelig innenfor trossamfunnet.

- Han står ved siden av David Miscavige, som regnes som redderen av den frie verden blant scientologer. Tom blir blant annet kalt «mister Cruise» av medlemmene, sier hun i et intervju med The Daily Beast.

Det var i 2013 Remini forlot den omdiskuterte kirka. Til magasinet forteller skuespillerstjerna at kirka gjør alt de kan for at Cruise ikke skal få med seg innhold som setter trosretningen i et negativ lys.

- De går så langt at de gjemmer unna magasiner fra butikkene hvis de er ute og går sammen, forteller hun.

- En del av det

Remini forteller videre at det er nettopp derfor mange tror at Cruise er et uskyldig offer for kirka, mens han, ifølge henne, egentlig er fullt klar over kirkas mye omdiskuterte virkemidler.

- Han er fullt klar over overgrepene som er blitt utført. Han har vært en del av det, påstår skuespilleren.

I etterkant av Reminis' utspill har scientologikirken selv kommentert saken, og påstår at «Kongen av Queen»-stjernens påstander bare er et PR-stunt.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Nå må han utsette filminnspilling på Preikestolen i Lysefjorden. Video: Splash DV Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kultur/68594053 Vis mer

- Intervjuet er et rent PR-stunt for å promotere hennes falske realityshow. Så lenge underholdningsbransjen fortsetter å publisere Leah Reminis' løgner, kommer hennes antireligiøse meninger til å ha en stemme. Hennes merkevare som en hater kan ha store konsekvenser, uttalte kirken til ET.

Helt siden 1990 har Tom Cruise vært et aktivt medlem av scientologikirka. Den gang var det hans første kone, Mimi Rogers (62), som introduserte ham for trossamfunnet.

Selv om ekteskapet havarerte etter tre år, har forholdet hans til kirka derimot vokst seg tilsynelatende større og større.

- Jeg synes det er et privilegium å kunne kalle meg en scientolog, og det er noe man bør gjøre seg fortjent til, har Cruise tidligere uttalt i et intervju.

I samme intervju hevdet Cruise at scientologien har gitt han en mening med livet, og mener at trosretningen kan endre folks liv drastisk på en positiv måte.

Han har også introdusert både Nicole Kidman (51), som han var gift med fra 1990 til 2001, og Katie Holmes (39), som han var gift med fra 2006 til 2012, til scientologien.

Da ekteskapet til Holmes var ved veis ende, meldte Holmes seg ut.

Ifølge danske Se og Hør har ovennevnte angivelig skrevet under på en taushetserklæring hva gjelder Cruise sin deltakelse i kirka.

Saken fortsetter nedenfor.

HØY KJENDISFAKTOR: Scientologene har flere profilerte medlemmer, med Tom Cruise som kanskje den mest kjente. Cruise gir her kirkens leder David Miscavige en god klem. Miscavige har blitt beskyldt for omfattende voldsbruk av tidligere medlemmer. Foto: AP Photo/Paul White/Scanpix
HØY KJENDISFAKTOR: Scientologene har flere profilerte medlemmer, med Tom Cruise som kanskje den mest kjente. Cruise gir her kirkens leder David Miscavige en god klem. Miscavige har blitt beskyldt for omfattende voldsbruk av tidligere medlemmer. Foto: AP Photo/Paul White/Scanpix Vis mer

Skilsmisser

Cruise har hatt et turbulent kjærlighetsliv, som har resultert i tre ekteskap og tre barn. Han er kjent for å holde kjærlighetslivet sitt innad i Hollywood, og alle ekteskapene hans har vært med skuespillere.

Som nevnt giftet han seg i 1987 med Mimi Rogers (62). Ekteskapet varte bare i to år, men hun rakk altså å introdusere Cruise for scientologien.

Samme år som ekteskapet med Rogers røyk, gifta han seg på nytt. Denne gang med Nicole Kidman (51). Paret adopterte to barn, Isabella og Connor. Kidman og Cruise holdt sammen i elleve år, men gikk hver til sitt i 2001.

Tidligere nestleder i scientologikirka, Mark Rathbun, har uttalt at skilsmissen ikke kom helt uventet.

- Jeg ble bedt om å få Tom Cruise til å skille seg fra Nicole Kidman. Den gangen anså jeg det som bra for scientologien, så jeg tenkte meg ikke om to ganger, sa Rathbun.

Mellom ekteskap og barn skal Cruise ha rukket å ha romantiske forhold til stjerner som Cher (72) og Penélope Cruz (44).

TREDJE KONA: Katie Holmes og Tom Cruise var gift i fem og et halvt år før de skilte lag. Her sammen i 2005. Foto: NTB Scanpix
TREDJE KONA: Katie Holmes og Tom Cruise var gift i fem og et halvt år før de skilte lag. Her sammen i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det tredje ekteskapet var med Katie Holmes (39). Paret møttes i 2005, og ble raskt døpt «TomKat» av media.

Begge var involvert i scientologikirka på tidspunktet, og giftet seg på scientologisk vis i Italia i 2006. Dattera deres, Suri, kom til verden i 2006.

Skilt igjen

I 2012 ble det annonsert at paret skulle skille seg, etter fem og et halvt år som rette ektefolk. Cruises opphengte forhold til scientologikirka skal ha vært en av grunnene til at paret gikk hver til sitt.

Kirka har flere kjente medlemmer, som John Travolta (64) og Kirstie Alley (67).

I 2004 fikk Cruise den nyskapte prisen «Scientology Freedom Medal of Valour» av religionens leder, David Miscavige. De to fotograferes ofte sammen, og skal ha et tett forhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!