Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gro Hammerseng-Edin vant «Mesternes mester»:

Kona etter sjokkseieren: - Gro har virkelig kjempet og hatt sine opp- og nedturer

Anja Hammerseng-Edin deler sine tanker om Gros seier.

STOLT: Fredag vant Gro Hammerseng-Edin (t.h.) «Mesternes mester». Anja Hammerseng-Edin forteller at hun er enormt stolt over kona si. Foto: Privat
STOLT: Fredag vant Gro Hammerseng-Edin (t.h.) «Mesternes mester». Anja Hammerseng-Edin forteller at hun er enormt stolt over kona si. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er så sinnssykt stolt, og ikke minst glad på hennes vegne. ​

Fredag kveld ble Anja Hammerseng-Edin (35) vitne til at kona gjennom fem år skapte historie. Det skulle ta ni år og like mange sesonger. For første gang i norsk sammenheng står en kvinne øverst på pallen i «Mesternes mester».

Og navnet hennes? Det er Gro Hammerseng-Edin (37).

- Jeg fikk helt gåsehud. Gro har virkelig kjempet og hatt sine opp- og nedturer under «Mesternes»-oppholdet. Samtidig vet jeg hva som bor i henne - hun har en enorm vinnerskalle, sier Anja Hammerseng-Edin til Dagbladet.

HISTORISK: Gro Hammerseng-Edin løfter pokalen og får applaus fra programleder Dag Erik Pedersen (t.v.), samt de andre deltakerne i årets sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORISK: Gro Hammerseng-Edin løfter pokalen og får applaus fra programleder Dag Erik Pedersen (t.v.), samt de andre deltakerne i årets sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

35-åringen var ikke i tvil om vinnersjansene da kona pakket kofferten og dro til Portugal i fjor sommer. Noen uker seinere fikk Anja bekreftet sin forestilling da pokalet ble fraktet hjem til Larvik.

- Det som er spennende med Gro er at når hun først takker ja til noe, så vet jeg at hun gir alt. Jeg visste at hun sto overfor en veldig tøff kamp, og da er det til gjengjeld steintøft at hun klarer å utfordre gutta og bevise at det er mulig.

- Ikke lykkes

Det er ikke til å komme unna at det har vært en strabasiøs ferd mot toppen. Deltakelsen har vært blytung både mentalt og fysisk. Selv som nylig pensjonert håndballspiller har Gro tidvis måttet innse at selv ikke hun kan mestre absolutt alt.

I temaet «vinnervilje» måtte 37-åringen blant annet innse nederlaget da hun kapitulerte i møte med klatreveggen. Hammerseng-Edin har i mange år også slitt med hoftene, noe som ved ett tilfelle resulterte i en spesielt emosjonell episode.

- Og det kommer jo fram - at hun slettes ikke lykkes i alt. Jeg synes hun var tøff i klatreveggen. For mange ville det kanskje vært vanskelig å reise seg igjen etter en slik situasjon. Jeg vet at det kostet henne mye, men igjen viser Gro at hun tåler å stå i motgang.

Anja understreker at hun er svært imponert over at kona har klart å stå rakrygget i stormkastene.

- I konkurranse har man sett at hun er løsningsorientert, og ekstremt rå på å holde fokus - uansett hva som distraherer henne. Det er veldig få mennesker jeg har møtt som har den egenskapen.

VINNERINTERVJUET: «Mesternes Mester»-deltakerne var fredag på plass for å feire finalen, hvor Gro Hammerseng-Edin stakk av med seieren, mens Espen Jansen havnet på en andreplass. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

- Øve seg

Som tidligere lagkamerater i håndballen, ektepar og hverandres store støttespillere, kjenner Anja og Gro hverandres styrker og svakheter.

- Finnes det situasjoner Gro ikke er så flink på å håndtere?

- Jeg tenkte faktisk at du kom til å stille det spørsmålet. He-he. Setter jeg for eksempel en sort kopp i hylla for hvite kopper, så blir det ikke godt mottatt. Det er sånn jeg kan gjøre for moro skyld, sier Anja lattermildt.

En maidag i fjor, etter 20 år i toppen, mønstret Gro av. Samme år la Anja håndballtrøya på hylla. Selv om idrettsutøveren er pensjonert på papiret, fyller Gro på mange måter fortsatt posisjonen og rollen hun hadde den gang.

- Gro trer fortsatt inn i kapteinsrollen. Hun har et enormt omsorgsgen. Jeg vet at hun bruker ekstremt mye tid på andres følelsesmessige utfordringer og problemer. Samtidig som jeg vil at hun skal beholde den egenskapen, ser jeg at hun kan øve seg på å sette egne behov først innimellom.

- Takknemlig

Da Dagbladet møtte Gro Hammerseng-Edin i januar, omtalte hun kona i varme ordelag. Blant annet sa 37-åringen at Anja er hennes «trygge havn og klippe» når hun trenger det.

- Det er hun for meg også. Det er veldig deilig å ha en kjæreste som jeg kan snakke med om de vanskelige tingene. Overfor henne skammer jeg meg aldri over å sette ord på ting som er trøblete, sier Anja.

- Et eksempel kan være når jeg er ute på reise og plutselig får et «melt down». Da tar hun seg tid til å skrive en kilometers lang tekstmelding for å løfte meg opp igjen.

Anja og Gro giftet seg i 2013, og sammen har de sønnen Mio. Nylig ble det også kjent at paret venter sitt andre barn.

- Gro gir både meg og Mio glede, styrke og kjærlighet. Hun er en helt fantastisk mamma og setter alltid familien først. Jeg er så takknemlig for å ha henne i mitt liv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!