Kong Carl Gustaf:

Kong Carl Gustaf i rørende tale: - Alle vi som vil hjelpe, er mange flere enn dem som vil oss vondt

Holdt tale til folket etter Stockholm-angrepet.

KONGENS TALE: Sveriges konge, Carl Gustaf, befant seg i Brasil da han fikk beskjeden om terrorhandlingen i Stockholm. I talen til folket var kongen tydelig på at varmen og omtanken han har sett i Sverige de siste dagene er noe som skaper håp etter det tunge døgnet. Video: Expressen Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kong Carl Gustaf (70) holdt i ettermiddag en tale til folket etter angrepet som rystet Stockholm i går.

- Kjære svensker, alle i Sverige. I går, da jeg var i Brasil, fikk jeg beskjed om den grusomme hendelsen i Stockholm, og det var naturlig for meg å reise direkte tilbake til Sverige. Jeg har blitt informert om politiets arbeid etter gårsdagens angrep. Først og fremst vil jeg si at mine og kongefamiliens tanker går til ofrene, sa han og fortsatte:

- Vi tenker også på deres familier og venner, vi føler med dem i deres sorg. Vi er alle forferdet av det som har skjedd. Det er samtidig fint å se den omtanken menneskene viser hverandre, der vi ser kraften i samholdet. Alle vi som vil hjelpe, er mange flere enn dem som vil oss vondt, og det gir meg trøst. Vi har klart dette tidligere, og det skal vi nå også. Sverige er, har lenge vært og skal fortsette å være et trygt og fredelig land.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia uttalte i en uttalelse på kungahuset.se, at kongeparet avbrøt deres reise til Brasil grunnet angrepet.

Fire drepte

Fire mennesker ble drept da en mann kjørte en lastebil ned Drottninggatan i Stockholm sentrum fredag.

I tillegg er 15 mennesker skadd i angrepet, ni av disse alvorlig. To av de skadde er barna, og ett av barna betegnes som alvorlig skadd.

DETTE HAR SKJEDD: 7. april kjørte en lastebil inn i en travel handlegate i Stockholm. Video Expressen / Dagbladet Vis mer

Behandling foregår nå på tre sykehus i Stockholm.

Ifølge SVT pågår det en kamp om å redde liv i enkelte tilfeller.

Lørdag morgen samlet det seg mennesker i sentrale Stockholm, som ønsket å hedre ofrene etter angrepet.

Tok til tårene

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel viste også sin støtte til til ofrene, på stedet der det forferdelige angrepet fant sted.

Kronprinsessen var tydelig berørt av hendelsen og ble observert med tårer i øynene. Hun la også ned blomster utenfor den gjeldende butikken.

- Det svenske samfunnet bygger på en enorm tillit og et fellesskap. Vi skal komme oss styrket ut av dette, på en eller annen måte, sa Victoria til svenske Aftonbladet.

På spørsmål fra avisen om hvordan det svenske samfunnet skal gå videre etter angrepet, svarte kronprinsessen «sammen». Hun beskrev det som har skjedd som «en enorm sorg og tomhet».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer