GA SLOTTET I GAVE: Kong Christian IV av Danmark og Norge ga Ulriksholm Slot til sin «uekte» sønn. Hele historien er en av de største skandalene fra 1600-tallet. Foto: Jens Vestergaard Sigersted / CC 3.0 lisens 
GA SLOTTET I GAVE: Kong Christian IV av Danmark og Norge ga Ulriksholm Slot til sin «uekte» sønn. Hele historien er en av de største skandalene fra 1600-tallet. Foto: Jens Vestergaard Sigersted / CC 3.0 lisens Vis mer

Kongelige:

Kong Christian IV ga slottet til sønnen han fikk med elskerinna. Nå er det til salgs

Det legendariske slottet har en prislapp på flere titalls millioner. 

(Dagbladet): Fra 1588 til 1648 var Christian IV konge av både Norge og Danmark.

Han var kjent som en sjarmerende konge, og fikk totalt 24 barn i sin levetid. Tre av disse var «uekte», som vil si at de ble født utenfor ekteskap.

KONG CHRISTIAN: Formelt var Christian IV konge i 60 år, men han utøvet bare regjeringsmyndigheten i 52 år. Foto: NTB Scanpix
KONG CHRISTIAN: Formelt var Christian IV konge i 60 år, men han utøvet bare regjeringsmyndigheten i 52 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ett av barna er kjent som Ulrik Christian Gyldenløve.

Han kom til verden i 1630, men ikke som barn av dronninga. Gyldenløves mor var nemlig en av kongens mange elskerinner gjennom åra, kammerpiken Vibeke Kruse.

- Ikke noe hun skulle sagt

Nå er slottet som den «uekte» sønnen fikk i gave av sin far til salgs. Det skriver Fyens.dk, som først omtalte saken.

Hvorfor nettopp Ulrik Christian overtok eierskapet, står ikke oppført på slottets hjemmeside. Kong Christian IV skal imidlertid ikke bare ha vært sjarmerende, men også raus overfor barna sine.

- Det var kongen selv som instituerte det flotte etternavnet Gyldenløve, og var kjent for å ta seg av alle sine barn - inkludert de «uekte», sier Øystein Rian til Dagbladet.

Han er professor ved Universitetet i Oslo, med dansketiden fra 1536 til 1814 som spesialområde. Rian forklarer at det slettes ikke var uvanlig for konger å ha elskerinner på 1600-tallet.

- Det fantes ikke noe skam i å få utenomekteligebarn som kongelig. Saken var en helt annen for «vanlige» folk. Når det kommer til dronningen, hadde hun heller ikke noe hun skulle sagt.

FØRSTE KONE: Anna Kathrine var den første kona til kong Christian den fjerde. Hun hadde trolig godt kjennskap til sin ektemanns mange sidesprang. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE KONE: Anna Kathrine var den første kona til kong Christian den fjerde. Hun hadde trolig godt kjennskap til sin ektemanns mange sidesprang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mer enn «one night stand»

En annen kvinne som hadde et nært forhold til den norsk-danske kongen var dronningens kammerpike, Kristen Madsdatter. Også hun fødte en av kongens «uekte» barn.

- Man vet meget lite om henne, men man vil nok tro at hun var mer enn et såkalt «one night stand», sier Rian.

Ulrik Christian skal ha hatt en viktig rolle under Karl Gustav-krigene. Han var blant annet general og hadde delvis kommando over Danmarks hær på denne tida.

Ulrik Christian fikk imidlertid ikke tilbringe et langt liv i det enorme godset.

Under krigen døde han av malaria, og gikk bort 28 år gammel. Han etterlot seg heller ingen arvinger, og slottet har dermed vært i en rekke adelsfamiliers eie siden.

15 saler og stuer

For den nette sum av 25 millioner kroner, som er prisen eiendomsselskapet Lilienhoff spør etter, kan det historiske kongeslottet nå kjøpes.

Det har fått tittelen Ulriksholm Slot og ligger ved Kølstrup. Det er 894 kvadratmeter stort og byr på blant annet 15 saler og stuer.

Slottet ble oppført i 1525. Først i 1658 ble godset kjøpt av kong Christian og frem til 1646 bygget den norsk-danske kongen på slottet.

Det var da Gyldenløve overtok, at det ble omdøpt fra Skinnerup til Ulriksholm.

STORSLAGENT: Slottet var tidligere kjent som Skinnerup, men ble omdøpt til Ulriksholm etter at kong Christian den fjerde ga det til sin «uekte» sønn. Foto: LILIENHOFF
STORSLAGENT: Slottet var tidligere kjent som Skinnerup, men ble omdøpt til Ulriksholm etter at kong Christian den fjerde ga det til sin «uekte» sønn. Foto: LILIENHOFF Vis mer