Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald:

Kong Harald: - Gjorde ikke annet enn å fortelle hva Norge er

Kong Harald hylles for talen han holdt i Slottsparken i fjor - selv ble han overrasket over hva den har betydd for folket. 

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september i fjor holdt kong Harald en tale i Slottsparken under kongeparets hagefest.

OVERRASKET: Kongen er overrasket over reaksjonene talen han holdt i fjor har fått.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OVERRASKET: Kongen er overrasket over reaksjonene talen han holdt i fjor har fått.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det tok imidlertid ikke lang tid før talen spredte seg viralt og ble omtalt av flere utenlandske medier.

- Fortalte hva Norge er

I et nytt intervju med Aftenposten forteller kongen at han er overrasket over den massive responsen.

– Jeg ble overrasket over at den slo så voldsomt. For jeg syntes egentlig at jeg bare ramset opp det som i dag er Norge. At det skulle være en så stor overraskelse for mange, var litt underlig. Men det var tydeligvis det, sier han til Aftenposten.

Kongen avslører at han med tiden har lært seg å trå varsomt, og at folket til tider tolker det han uttaler seg om på en annen måte.

Det som for mange var en vakker tale om landet har også mottatt kritikk, men for kongen var talen en beskrivelse av hva Norge er.

- Den kritikken godtar jeg ikke. Jeg har ikke gjort annet enn å fortelle hva dagens Norge er. Så den kritikken tar jeg med ro.

Følelsesladd tale

Spesielt en passasje ble trukket fram - en passasje der kongen tegner et bilde av hvem nordmenn er.

«Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.»

Det er nettopp disse ordene som vekker oppsikt internasjonalt. Den britiske avisa The Independent beskriev det som «følelsesladd tale som vektlegger homofiles og flyktningers rettigheter».

- Det var en drøm

EN DRØM: I 2013 fikk kong Harald en stor drøm oppfylt - han reiste til Amazonas-regnskogen. Foto: ISA Brazil / Regnskogfondet / Det Kongelige Slott / NTB scanpix
EN DRØM: I 2013 fikk kong Harald en stor drøm oppfylt - han reiste til Amazonas-regnskogen. Foto: ISA Brazil / Regnskogfondet / Det Kongelige Slott / NTB scanpix Vis mer

I 2013 fikk kong Harald et av sine største ønsker oppfylt - nemlig en tur til Amazonas-regnskogen.

- Dette er en gammel drøm jeg har hatt helt siden mine dager i Verdens naturfond. Nå bød anledningen seg, så da slo jeg til, sa kongen til Dagbladet den gangen.

Drømmen til kongen var å besøke Yanomami-indianerne, som etter en lang kamp fikk sitt eget territorium i 1992. Kong Harald var det første statsoverhodet som har vært på besøk.