Kong Harald:

Kong Harald ble innlagt på sykehus

Har pådratt seg en infeksjon.

SYK: Kong Harald har pådratt seg en infeksjon. Foto: NTB scanpix
SYK: Kong Harald har pådratt seg en infeksjon. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kongehuset melder på sine nettsider søndag kveld at kong Harald (80) ble innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon fredag. Slottet, ved presseansvarlig Sven G. Gjeruldsen, bekrefter opplysningene overfor Dagbladet.

«Hans Majestet Kongen ble fredag innlagt på Rikshospitalet i Oslo på grunn av en infeksjon. Tilstanden er tilfredsstillende, og Kongen er i bedring», heter det i meldingen.

Gjeruldsen ønsker ikke å kommentere hvorvidt kongen fortsatt er innlagt eller hva slags infeksjon det er han har pådratt seg. Han understreker imidlertid at kongen er i bedring.

Avlyser morgendagens program

Som følge av infeksjonen, er mandagens program avlyst for kongen. Hans neste post på programmet er en audiens med utenriksministeren klokka 10:00 på torsdag.

Det er ikke kjent hvorvidt dette møtet eller audiensen med statsministeren på fredag blir påvirket av helsesituasjonen nå.

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, forteller til Dagbladet at kongen har virket sprek og frisk i hele høst.

- Vi må bare krysse fingre og håpe på at han er tilbake snart, og ikke minst sende ønsker om god bedring, forteller hun og fortsetter:

SYK: For en drøy måned siden holdt kong Harald tale under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Nå er han syk, som følge av en infeksjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SYK: For en drøy måned siden holdt kong Harald tale under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Nå er han syk, som følge av en infeksjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke sagt noe om hvilken infeksjon han er rammet av, og det er ikke noe jeg kan spekulere i. Men slik det har sett ut utenfra, har han virket sprek og rask under offisielle oppdrag i høst. Blant annet besøkte han tidligere denne måned flomofre på Sørlandet - et besøk han tok initiativ til selv med ønske å vise omsorg for de som var direkte rammet, forteller hun.

Kongen har flere ganger de siste årene vært plaget med blant annet vond rygg, men er ellers ved god helse. Han og dronning Sonja (80) reiser fortsatt land og strand rundt hvert år, og tar ofte beina fatt når de skal rundt - om det så er på fjellet eller ved fjorden.

PÅ SØRLANDET: Tidligere i november var kongen på besøk i Kristiansand og Birkenes, steder som ble utsatt for flom tidligere i høst. Her fotografert sammen med Roy Pedersen ved Kilåsen som mistet huset sitt. I midten ordfører Harald Furre i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PÅ SØRLANDET: Tidligere i november var kongen på besøk i Kristiansand og Birkenes, steder som ble utsatt for flom tidligere i høst. Her fotografert sammen med Roy Pedersen ved Kilåsen som mistet huset sitt. I midten ordfører Harald Furre i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

I sommer deltok kongen dessuten i seile-VM på Hankø med båten Sira. Han har vært en aktiv seiler i mange år, og har ved flere anledninger fortalt hvor mye han elsker sporten.

Helse vitset han selv med tidligere i år, etter at nyhetsbyrået NTB ved en feil meldte at han var død.

NTB la raskt ut en beklagelse, og Slottet avkreftet det som sto skrevet i nyhetsmeldingen. Under stortingsmiddagen i oktober lot likevel ikke kongen sjansen gå fra seg til å kommentere glippen.

- Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet - selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september. Den eneste som har gått ut av tiden her i kveld, er nok elgen vi snart får servert, åpnet kong Harald talen sin med.

KONG HARALD 80 ÅR: Tirsdag 21. februar fyller Kong Harald 80 år, Dagbaldet har samlet noen av Kongens mange minneverdige øyeblikk. Video: Torstein Bøe / Ole Berg-Røsten / Scanpix / Dagbladets arkiv Vis mer

Litt syk - masse frisk

I 2003 ble det kjent at kongen hadde fått kreft i urinblæra. Han ble operert i desember det året, og operasjonen ble betegnet som vellykket. I 2004 pådro kongen seg en urinveisinfeksjon, som han ble innlagt på Rikshospitalet for.

KONGEN PÅ TUR: HMK Harald ble med Regnskogfondets Dag Hareide på hemmelig tur til Amazonas og besøkte Yanomami-indianerne. Der fikk kongen være med på jakt, sove i hengekøye og bli kjent med lokalbefolkningen. Video: Regnskogfondet Vis mer Vis mer Vis mer

- Kongen har ikke følt seg helt bra de siste dagene og han har hatt feber. Han ble derfor undersøkt av lege og det ble påvist urinveisinfeksjon, sa Slottets daværende informasjonssjef Wenche Rasch til Dagbladet.

Infeksjonen ble den gang behandlet med antibiotika. I 2005 ble han også syk. Da fikk han satt inn en kunstig hjerteklaff.

Kong Harald har ellers i livet vært frisk og oppegående, med unntak av enkelte forkjølelser og plager med ryggen.

Hans far hadde også flere helseproblemer i sin levetid. I 1990 ble kong Olav rammet av et hjerneslag, og i januar 1991 døde kongen på Kongsseteren etter å ha blitt rammet av et hjerneinfarkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer