Kong Harald:

Kong Harald er sykemeldt

Kongen er sykmeldt til og med 31. januar.

Kong Harald er sykemeldt ut uka grunnet smerter i beinet, opplyser Slottet i en pressemelding. Kongehusekspert Anders Johan Stavseng tror det er lenge til han abdiserer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (83) sykmeldes ut januar, melder Slottet i en pressemelding. Sykmeldingen skyldes smerter i beinet. Det opplyses ikke om kongen har skadet seg eller om det er andre årsaker til smerten.

I 2018 ble han sykemeldt som følge av overbelastning og smerter i den ene foten.

På de årlige julebildene som blir tatt av kongefamilien, dukket kong Harald opp med stokk i fjor.

- Kong Harald har slitt med gangen lenge, noe som er helt uavhengig av sykdomsforløpet hans det siste året. Jeg tenker at det er bra at han nå tar i bruk stokk, fortalte Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, da.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, opplyser overfor Dagbladet at de ikke har noen ytterligere kommentar om kongens sykmelding.

30 år på tronen

Nylig feiret kong Harald og dronning Sonja (83) 30 år som Norges kongepar. Det gjorde de blant annet ved å la seg avbilde i sin private stue.

«Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse åra. Vi minnes møter med mennesker – på fjelltopper og vidder, ved kysten og i dype skoger, i by og i bygd. Vi har delt både gode, morsomme opplevelser – og triste og vanskelige», lød deler av hilsenen fra ekteparet til folket.

30 ÅR: Dronning Sonja og kong Harald feiret helt nylig 30 år på tronen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB
30 ÅR: Dronning Sonja og kong Harald feiret helt nylig 30 år på tronen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB Vis mer

Et av disse møtene var nå nylig til Gjerdrum, for å snakke til de pårørende og nødetatene etter jordskredet i jula.

Var innlagt

Kong Harald har hatt flere helseutfordringer de siste åra, selv om det sjelden har vært alvorlig sykdom. I slutten av september i fjor ble han innlagt på Rikshospitalet grunnet tung pust. Han var da sykemeldt ut oktober.

Han måtte da hjerteklaffopereres.

Dette er ikke første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåra. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Det var altså kongens kunstige hjerteklaff som ble byttet i fjor. At dette gjøres er ikke uvanlig, ettersom kunstige, biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år.

BESØK: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon ankom søndag Gjerdrum, som onsdag 30. desember ble rammet av et jordras. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Gir seg ikke

Kongen var også innlagt på sykehus i starte av 2020 - da grunnet svimmelhet.

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste åra, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen mens han ennå lever.

I et større intervju med Dagens Næringsliv i 2019, avslørte kongen at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer