Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald er sykmeldt

Det melder Slottet.

SYKMELDT: Kong Harald av Norge er sykmeldt. Det melder Slottet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SYKMELDT: Kong Harald av Norge er sykmeldt. Det melder Slottet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Kong Harald (81) er sykmeldt. Det melder Slottet onsdag ettermiddag.

Sykmeldingen kommer som følge av overbelastning og smerter i den ene foten, heter det i pressemeldingen.

Han vil være sykemeldt ut uka, og vil derfor ikke kunne delta på en rekke planlagte arrangementer.

Kronprinsen tar over

Kronprins Haakon vil være regent for kongen i den kommende perioden, i henhold til Grunnlovens § 41.

Kong Harald skulle egentlig holde en mottakelse på Slottet for mottakere av Kongens fortjenstmedalje torsdag ettermiddag.

VONDT: Kong Harald er sykmeldt i en uke som følge av smerter i den ene foten. Her er han fotografert på vei til påskeferie. Foto: Andres Fadum
VONDT: Kong Harald er sykmeldt i en uke som følge av smerter i den ene foten. Her er han fotografert på vei til påskeferie. Foto: Andres Fadum Vis mer

Fredag skulle han også ha sin faste audiens og statsråd på Slottet. Han blir trolig heller ikke med på Samlagets 150-årsfeiring i Det Norske Teatret lørdag kveld.

Det blir kronprins Haakon som tar over disse pliktene.

Slottet, ved kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen, forteller til Dagbladet at de ikke kommer til å gå ut med flere opplysninger på nåværende tidspunkt.

BURSDAG: Kong Harald fyller 81 år. Video: NTB Scanpix / NRK Vis mer

Litt syk - masse frisk

Kongen har de siste åra hatt flere helseplager, men har vært ved godt mot og har stort sett vært frisk. I november ble han innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon.

Noen dager seinere ble han skrevet ut, og formen hans skal den gang ha vært fin.

I 2003 ble det kjent at kongen hadde fått kreft i urinblæra. Han ble operert i desember det året, og operasjonen ble betegnet som vellykket. I 2004 pådro kongen seg en urinveisinfeksjon, som han ble innlagt på Rikshospitalet for.

KONGE PÅ HUMOR: Kong Harald erter Sonja, og mener stasjonen «Troll» er oppkalt etter henne. Video: NRK / Året med Kongefamilien Vis mer Vis mer Vis mer

Infeksjonen ble den gang behandlet med antibiotika. I 2005 ble han også syk. Da fikk han satt inn en kunstig hjerteklaff.

Kong Harald har ellers i livet vært frisk og oppegående, med unntak av enkelte forkjølelser og plager med ryggen.

Hans far hadde også flere helseproblemer i sin levetid. I 1990 ble kong Olav rammet av et hjerneslag, og i januar 1991 døde kongen på Kongsseteren etter å ha blitt rammet av et hjerneinfarkt.

Kong Harald er heldigvis som oftest ved godt mot, og er kjent for sin humor og kløkt. Han har ofte en vits på lur, som han gjerne forteller i både taler og intervjuer.

Han omtalte blant annet sin egen kone som et «troll», og tullet med at Eli Hagen kjørte ned slottstrappa. Les flere av hans velkjente gullkorn her.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!