Den norske kongefamilien:

Kong Harald går aldri i bunad

Den norske kongefamilien har en helt spesiell bunadssamling.

I DRESS: Kongefamilien har flere bunader enn de fleste bare kan drømme om. Kong Harald går imidlertid aldri i den norske nasjonaldrakten. Foto: Lise Åserud / NTB
I DRESS: Kongefamilien har flere bunader enn de fleste bare kan drømme om. Kong Harald går imidlertid aldri i den norske nasjonaldrakten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er nok ikke mange som kan måle bunadssamlingen sin med den som tilhører det norske kongehuset. Populariteten rundt den norske fest- og høytidsdrakten, som kommer i mange forskjellige farger og former, har tilsynelatende vokst i rekordfart de siste åra.

Det har nesten blitt umulig å skille de tradisjonelle festdraktene fra såkalte fantasidrakter, og det er heller ikke lett å holde tritt med kongehusets bunader.

I 2019 ble det kjent at prinsesse Ingrid Alexandra (17) fikk bunad i konfirmasjonsgave av kong Harald (84) og dronning Sonja (83). Sistnevnte var også med på å brodere deler av bunaden til barnebarnet.

«Bunaden er en rekonstruert kvinnedrakt fra Øst-Telemark slik de ble utformet i tidsrommet 1800-1850. Prinsessen har selv valgt ut delelementer til bunaden, og Hennes Majestet Dronningen har tatt aktiv del i prosjektet», het det i en pressemelding om gaven fra kongeparet i august.

Bunader til hele livet

Se og Hørs kongehuseksperter hyllet gaven, og mente det var et symbol på at kongeparet setter stor pris på Norges kulturarv. I likhet med prinsessen har også dronningen selv og prinsesse Märtha Louise (49) samme bunad i sin garderobe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer