Donald Trump:

Kong Harald gratulerer Trump med innsettelsen

Kongen kommer med varme ord til USAs 45. president. 

GRATULASJON: Kong Harald var raskt ute med å gratulere Donald Trump med innsettelsen. Foto: NTB scanpix
GRATULASJON: Kong Harald var raskt ute med å gratulere Donald Trump med innsettelsen. Foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Donald Trump (70) ble fredag kveld innsatt som USAs nye president i Washington D.C.

Reaksjonene har vært mange, og alt fra talen til klærne har blitt kommentert i timene etterpå.

Trump har også fått kritikk fra flere kjendiser, som blant annet har oppfordret kvinner til å gå i kvinnemarsjen som arrangeres i Washington D.C. i morgen. Men det er på langt nær ikke bare negative reaksjoner på den nylig innsatte presidenten.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer

Norsk gratulasjon

Fra Norge får han blant annet en gratulasjon fra høyeste hold - kong Harald (79).

Det er på kongehusets nettsider at Norges konge nå gratulerer Trump med innsettelsen. Meldingen er skrevet på engelsk, og hyller den 70 år gamle statslederen. Den er adressert til «den ærverdige Donald J. Trump».

- I anledning din innsettelse som president av USA, ønsker jeg å gi deg mine varmeste gratulasjoner og beste ønsker til deg personlig og din familie, og mine håp for velferd og velstand hos det amerikanske folket, skriver kongen i meldingen.

Kongen er ikke ukjent med å sende ut slike gratulasjoner, som ofte går til nye statsledere som presidenter og andre kongelige.

Det er ventet at flere slike gratulasjoner kommer den nye presidentens vei de kommende timene og dagene.

Kritikk

Selv om Trump gratuleres av enkelte, har flere av verdens største stjerner reagert på Twitter med sjokk og vantro. Enkelte bruker imidlertid humor som virkemiddel når de beskriver det som akkurat skjedde i Washington D.C.

I oktober i fjor dukket den kontroversielle og mye omtalte videoen av Trump opp, der han kommer med sitatet «grab them by the pussy». Klippet fikk massiv oppmerksomhet, mye på grunn av presidentens vulgære ordbruk og nedsettende prat om kvinner.

LUNKEN APPLAUS: Stemninga var god mellom Trump- og Obama-paret utenfor Det hvite hus. Det samme kan ikke sies det var da Michelle ankom Capitol, hvor Trump-innsettelsen finner sted. Video: CNN / AP Vis mer

Sitatene i klippet gikk nok en gang sin seiersgang i sosiale medier fredag kveld, da enkelte Hollywood-stjerner kommenterte innsettelsen.

- For en flott bønn. Får lyst til å ta meg på f**a, skriver den norskættede modellen Chrissy Teigen.

Hun har hele veien vært motstander av Trump, og sparte ikke på kruttet fredag kveld.

- Jeg skulle egentlig på Sundance-festivalen for å støtte John i morgen (John Legend, ektemannen, journ anm), men jeg føler at det er viktigere for meg å støtte mine medkvinner. Sees på kvinnemarsjen i DC, skriver hun.

Den nevnte marsjen arrangeres lørdag 21. januar, og over 250 000 har på Facebook sagt at de skal delta.