Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik er død:

Kong Harald med kondolanse til dronning Margrethe og det danske folk

I løpet av morgentimene har både kong Harald og kong Carl Gustaf av Sverige kommet med sine kondolanser.

BLE 83 ÅR: Prins Henrik av Danmark døde sent tirsdag kveld. Han ble 83 år gammel. Her er han sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix
BLE 83 ÅR: Prins Henrik av Danmark døde sent tirsdag kveld. Han ble 83 år gammel. Her er han sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag kom den triste beskjeden om at prins Henrik av Danmark er død, 83 år gammel.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, het det i pressemeldingen fra det danske kongehuset.

I løpet av morgentimene onsdag har kondolansene begynt å strømme inn til den danske kongefamilien, deriblant fra vårt eget kongehus.

- Kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet prins Henrik av Danmark er gått bort. Våre tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk, heter det i uttalelsen.

DØDE TIRSDAG KVELD: - Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset. Video: NTB Vis mer

Videre står det i pressemeldingen at kong Harald har besluttet at det i forbindelse dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

FLAGGER PÅ HALV STANG: Det kongelige slott i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
FLAGGER PÅ HALV STANG: Det kongelige slott i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

-Kong Harald har bestemt at man skal flagge på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og dagen prins Henrik bisettes. Dette viser hvor tette bånd det er mellom de to kongefamiliene i Danmark og Norge. Det er ikke bare en tung dag for den nærmeste familien. Både kong Harald og dronning Sonja sørger nok i dag over tapet av vennen, prins Henrik, sier Se og Hørs kongereporter Anders Johan Stavseng til Dagbladet.

Også kong Carl Gustaf (71) har kommet med sin kondolanse til dronning Margrethe og det danske folk:

- Jeg vil uttrykke vår dypeste medfølelse med dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joakim med familier. Det er nære relasjoner mellom de nordiske kongehusene, ikke minst gjennom de nære slektsbåndene som forbinder oss. Vi minnes Prins Henrik med stor varme, sier kong Carl Gustaf i en uttalelse fra det svenske kongehuset.

Hadde familien hos seg

Tirsdag 13. februar, under en time før midnatt, sovnet prins Henrik inn hjemme på Fredensborg Slott.

Til stede var dronning Margrethe og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, opplyste kongehuset i sin pressemelding.

- Henrik sovnet stille inn med sin kone og to sønner rundt seg. Det var nok en fin stund, selv om det samtidig er vondt å miste noen som står en nær, sier Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng.

Live-published photos and videos via Shootitlive

En måneds hoffsorg

​Det danske kongehuset opplyser om at det til og med onsdag 14. mars vil avholdes en månedslang hoffsorg ved det danske kongehuset.

Hoffsorg anlegges ved et hoff ved dødsfall i fyrstehuset eller i et nærstående og beslektet fyrstehus. Det er en sørgetid av varierende lengde, alt etter den avdødes stilling. Under hoffsorg brukes det også en bestemt sørgedrakt, ifølge Store Norske Leksikon.

I forbindelse med prins Henriks dødsfall innebærer hoffsorgen at dronningen, kongefamilien og hoffet ikke vil delta i selskapelige eller underholdende arrangementer i sørgeperioden.

Under sørgeperioden bæres det mørkt tøy i offentlige sammenhenger, og personalet vil bære sørgebånd på venstre overarm.

- Umulig å ikke være glad i Henrik

Kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at dødsfallet er fryktelig trist for det danske kongehuset, og for hele det danske folk.

- Det er ufattelig trist at prins Henrik nå er borte. Ikke bare for kongefamilien, men det danske folket. Det var umulig å ikke være glad i prins Henrik. Han var født som fransk greve og tok for seg av livets gleder. Han produserte egen vin og var glad i å lage mat. Prins Henrik hadde alltid en artig kommentar på lur og skapte god atmosfære hvor enn han dro, noe danskene satte stor pris på, sier Stavseng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!