Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald om å fylle 80 år: - Jeg føler meg ikke utgammel

- Alder er bare et tall. 

ALDER ER BARE ET TALL: Tirsdag 21. februar fyller kong Harald 80 år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ALDER ER BARE ET TALL: Tirsdag 21. februar fyller kong Harald 80 år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Kong Harald har ingen planer om å ta det med ro selv om han fyller 80. Å tre tilbake er uaktuelt, med mindre han får klar beskjed fra barna om at tiden er inne.

– Men da er jeg sannsynligvis kommet så langt at jeg ikke skjønner det, sier kongen med et smil.

Det er ikke aktuelt for ham å gjøre som i Spania, Nederland og Belgia, der statsoverhoder nylig har abdisert.

– Jeg avla en ed til forfatningen. For meg gjelder den livet ut, sier kongen til NTB.

Kongen slår fast at samarbeidet med kronprinsparet er til stor hjelp for ham selv og dronningen.

– Vi er fire stykker i et team. Vi jobber nær hverandre, har mange møter og snakker mye sammen. Dette er en ordning som jeg har innført selv, og som jeg savnet da jeg var kronprins.

Kongen sier kronprinsen av og til tilbyr seg å overta enkelte oppdrag.

– Men jeg tar sjelden imot det tilbudet, altså! poengterer han.

JUBILANTER: Kong Harald fyller 80 år 21. februar, mens dronning Sonja følger etter 4. juli. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
JUBILANTER: Kong Harald fyller 80 år 21. februar, mens dronning Sonja følger etter 4. juli. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

-Alder er bare et tall

NTB møter kongen og dronningen til intervju i anledning 80-årsdagene 21. februar og 4. juli. De to majestetene gir ikke uttrykk for at alderen tynger.


– Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sier kong Harald.

– Er man aktiv og har helsen i behold, så tenker man ikke så mye på alderen. Selv om det ytre endres, er man jo den samme innvendig hele tiden, sier dronning Sonja.

Med sine mange kunstprosjekter er hun mer aktiv enn på lenge. Svaret kommer kontant når NTB ber henne tallfeste hvor gammel hun føler seg:

– Jeg tror jeg er i femtiårsalderen, jeg!

BARNEBARN:  Kong Harald og dronning Sonja sammen med barn og barnebarn. Fra venstre: Prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BARNEBARN:  Kong Harald og dronning Sonja sammen med barn og barnebarn. Fra venstre: Prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Rørende tale

Jubileumsåret i 2016 etter 25 år på tronen var innholdsrikt. I alt ble det mer enn 6.000 møter med vanlige nordmenn. Talen som kongen holdt i Slottsparken 1. september, skulle oppsummere inntrykkene og beskrive det Norge som møtte ham.

Resultatet rørte mange, også utenfor landets grenser. For kongen er det flerkulturelle ingen trussel.

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer

– Jeg tror det beriker norsk kultur. Vi får mer mangfold. Samtidig tror jeg vi skal holde fast ved det som er norsk. Vi behøver ikke å slippe det selv om vi får impulser utenfra.

- Livredd

17. januar 1991 døde kong Olav og landet fikk en ny konge. Det var ingen enkel oppgave.

– Jeg var lettere livredd. For å være helt ærlig var jeg temmelig sikker på at jeg ikke kom til å greie det. Han var jo utrolig populær, sier kongen.

Nå står nye generasjoner klare til å ta over når tiden en gang er inne.

– Dette kommer med morsmelken, de er med på ting og ser hva foreldrene gjør. Ingrid oppdaget veldig tidlig at hun var litt annerledes. Det var ingen som fortalte henne det, sier han.

Skilsmisse

Det var ikke bare jubileer, fest og feiring i fjor. Kongehusets pengebruk ble gjenstand for kritikk og fikk også etterspill i Stortinget. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk fra hverandre.

FAMILIE: Kong Harald og dronning Sonja avbildet med kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FAMILIE: Kong Harald og dronning Sonja avbildet med kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

– Man synes jo synd på barna. Men så lenge foreldrene samarbeider, så kan det gå veldig bra. Det gjelder å snakke hverandre opp, sier dronning Sonja.

Kongeparet kjenner seg ikke alltid igjen i bildet som tegnes av familien i offentligheten. Og selv om han likte filmen, var ikke alle scenene i «Kongens nei» like troverdige, ifølge kongen.

– De kunne være uenige, men å kjefte på hverandre, det gjorde de ikke.

På spørsmål om det hendte at han som kronprins kjeftet på sin far, runger den kjente latteren:

– Nei, men det hendte nok at det var omvendt av og til!

(NTB)

OOOOPS...: Kong Harald utela flere avsnitt i sin trontale under åpninga av det 160. Storting. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling