Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hertuginne Kate og prins William i Norge:

Kong Harald til hertuginne Kate og prins William: - Dere er familie

SKRØT AV SLEKTSKAPET: Kong Harald la ikke skjul på at han var fornøyd med besøk fra Storbritannia, da han talte for de 106 oppmøtte gjestene. Foto: NTB scanpix
SKRØT AV SLEKTSKAPET: Kong Harald la ikke skjul på at han var fornøyd med besøk fra Storbritannia, da han talte for de 106 oppmøtte gjestene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag formiddag tok hertuginne Kate (36) og prins William (35) seg god tid til å møte det norske folket da de spaserte fra slottet og ned til prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark.

Seinere på ettermiddagen tok både William, Kate, Mette-Marit (44) og Haakon (44) turen til MESH i Oslo, som hjelper startup-bedrifter.

På kveldstid samlet hertugparet og den norske kongefamilien seg til middag på slottet, der også flere kjente personer stod på gjestelisten.

I velkomsttalen la kong Harald (80) vekt på hvor mye han setter pris på besøket fra Storbritannia.

- Dere er familie, og det gjør dette besøket veldig spesielt for dronningen og meg, og for oss alle, sa kongen til de to æresgjestene.

Kongen fortalte også om hvordan Norge og Storbritannia er forent på en rekke områder.

- Dere er engasjert i viktige områder som har betydning for mange. For eksempel engasjementet for større åpenhet om mental helse. Jeg forstår at dere skal møte skuespillere fra tv-serien «Skam» i morgen. De har også økt bevisstheten om psykiske helseproblemer blant unge mennesker - og kan ha bidratt til å redusere stigmaet som dessverre ofte omgir disse problemene, sa kongen.

I GODT HUMØR: Det var kong Harald som fikk æren i å følge hertuginne Kate inn til middagsselskapet. Foto: NTB scanpix
I GODT HUMØR: Det var kong Harald som fikk æren i å følge hertuginne Kate inn til middagsselskapet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Snakket på norsk

Han fortalte videre at hans farmor, avdøde dronning Maud, var søsteren til prins Williams tippoldefar, kong George V.

- Flere ganger gjennom historien har våre familier og våre lands stier krysset hverandre.

Prins William på sin side sjarmerte gjestene i senk, da han startet talen sin med noen norske gloser.

- Vi er veldig glade for å være i Norge, sa den britiske prinsen - på norsk.

FESTKLARE: Prinsesse Märtha Louise, kong Harald, dronning Sonja, prins William, hertuginne Kate, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid, fru Ferner, var alle pyntet og klare inne på slottet i forkant av kveldens middag. Foto: NTB scanpix
FESTKLARE: Prinsesse Märtha Louise, kong Harald, dronning Sonja, prins William, hertuginne Kate, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid, fru Ferner, var alle pyntet og klare inne på slottet i forkant av kveldens middag. Foto: NTB scanpix Vis mer

106 gjester

Noen av gjestene som deltok under torsdagens middag, var blant andre de to «Skam»-stjernene Iman Meskini og Tarjei Sandvik Moe.

John Carew, Gunhild Stordalen, statsminister Erna Solberg og Bjørn Kjos møtte også opp til middagen med smil om munnen.

De celebre gjestene, hertugparet og den norske kongefamilien fikk servert et herremåltid under middagen, der blant annet kongekrabbe og kveite stod på menyen.

Saken fortsetter nedenfor.

KOM SAMMEN: «Skam»-stjernene Iman Meskini og Tarjei Sandvik Moe på plass inne på slottet. Foto: NTB scanpix
KOM SAMMEN: «Skam»-stjernene Iman Meskini og Tarjei Sandvik Moe på plass inne på slottet. Foto: NTB scanpix Vis mer
STORT SMIL OM MUNNEN: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ankom Slottet hånd i hånd. Foto: NTB scanpix
STORT SMIL OM MUNNEN: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ankom Slottet hånd i hånd. Foto: NTB scanpix Vis mer
PYNTET OG KLARE: Kristin Skogen Lund og John Carew på vei til gallamiddagen på slottet. Foto: NTB scanpix
PYNTET OG KLARE: Kristin Skogen Lund og John Carew på vei til gallamiddagen på slottet. Foto: NTB scanpix Vis mer
FLOTT: En smellvakker Gunhild Stordalen på vei inn på slottet torsdag kveld. Foto: NTB scanpix
FLOTT: En smellvakker Gunhild Stordalen på vei inn på slottet torsdag kveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Dagbladet møtte hertuginnen tidligere torsdag, kunne hun fortelle at hun virkelig har kost seg så langt under oppholdet.

- Jeg har virkelig kost meg under oppholdet så langt. Vi har et veldig interessant program foran oss. Jeg gleder jeg meg veldig til utendørsaktivitetene i morgen, sa hertuginne Kate til Dagbladet, og la til:

- Vi gleder oss til å møte flere nordmenn, men jeg må forbedre norsken min kjenner jeg, sa hertuginnen lattermildt.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøgde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Overrasket

Da de senere skulle treffe blant andre sjakkongen Magnus Carlsen (27) på MESH, var det ventet at hertuginne Kate skulle få en pause fra programmet. Likevel valgte den gravide hertuginnen å overraske.

Ifølge det offisielle programmet var det nemlig bare prins William som skulle ta turen til MESH, i selskap av både Haakon og Mette-Marit. Da følget ankom lokalene i Oslo sentrum, ble det imidlertid tydelig at Kate hadde ombestemt seg.

Hertuginnen, som venter sitt tredje barn i april, kastet også glans over opplegget på MESH. Babymagen hennes var godt synlig i en lekker, blå kjole, og Kate virket opplagt og positiv.

Magnus Carlsen ble som kjent verdensmester i lynsjakk like før nyttår, og det oppstod både latter og smil i samtalen med Kate og William.

- Magnus’ selskap Play Magnus er en av fire norske gründerbedrifter som skal presenteres for dem. Innovasjon Norge kontaktet oss og spurte, sa Carlsens manager, Espen Agdestein til NTB i forkant av hertugmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!