Dronning Sonja 81 år:

- Kong Harald uteblir fra dronningens bursdag

Dronning Sonjas bursdag feires privat.

DRONNING SONJA HAR BURSDAG: Onsdag 4. juli fyller dronning Sonja 81 år. Kong Harald befinner seg imidlertid i utlandet på dagen. Foto: NTB Scanpix
DRONNING SONJA HAR BURSDAG: Onsdag 4. juli fyller dronning Sonja 81 år. Kong Harald befinner seg imidlertid i utlandet på dagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag flagges det over hele landet, når ingen ringere enn vår egen dronning Sonja fyller 81 år.

I fjor fylte både kong Harald og dronning Sonja 80 år, og i den anledning inviterte de til en storstilt feiring for dem begge.

I februar i år fylte kongen 81 år, og i dag, onsdag 4. juli, er det Sonjas tur.

Assisterende kommunikasjonssjef på Slottet, Sven Gjeruldsen, forteller til Dagbladet at i motsetning til fjorårets feiring, vil dronningens bursdag feires privat.

Den siste tiden har kongen befunnet seg i Tyskland, hvor han deltar i seile-VM, og vil derfor ikke være til stede på dronningens fødselsdag.

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

Inviterer venner og familie

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har kongefamilien tradisjoner når det gjelder bursdager.

- I fjor slo kongeparet på stortromma og feiret 80-årsdagene sine flere dager til ende. Først med familieferie i Sør-Afrika i februar, da kongen hadde bursdag, så med felles offisiell feiring i mai med både gallamiddag på Slottet og festmiddag i Operaen. I tillegg var det åpning av Dronning Sonja Kunststall og middag på Bygdøy kongsgård på dronningens fødselsdag, sier Vagle, og fortsetter:

- I år er nok feiringen langt mer neddempet, og det tipper jeg dronningen synes er deilig. I og med at hun har bursdag midt i sommerferien, har hytta på Mågerø blitt en tradisjon. Hit inviterer hun familie og gode venner, og vanligvis står både båttur og smokingmiddag på programmet.

Saken fortsetter under bildet.

SPREK: Den siste tiden har kong Harald vært i Tyskland for seile-VM. Her om bord på Sira. Foto: NTB Scanpix
SPREK: Den siste tiden har kong Harald vært i Tyskland for seile-VM. Her om bord på Sira. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongen uteblir

Videre forklarer kongehuseksperten at dronningen trives godt på hytta.

- Dronningen elsker å tilbringe sommeren på Mågerø, som ligger i et område hun har feriert i helt siden hun var liten jente. Hun nyter nok både dagen i dag og sommerdagene generelt der nede etter et tett program hele våren, sier Vagle.

Hvem som feirer med dronningen i dag, er derimot uvisst.

- Men at ektemannen uteblir, er helt sikkert. Han seiler nemlig VM i Tyskland for tiden. Det er i alle fall ingen tvil om at vi har et sprekt kongepar, til tross for at begge nå har fylt 81 år, legger Vagle til.

Saken fortsetter under videoen.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stjal showet

I fjor var det altså stor folkefest i Oslo i anledning kongeparets 80-årsdag.

Kongelige fra inn- og utland var samlet i hovedstaden for å ta del i den storslåtte feiringen, som strakte seg over to dager.

Hele feiringen bød på flere minneverdige opplevelser, blant annet da kronprins Haakon (44) overrasket med å ha barbert bort alt skjegget i løpet av gallamiddagen på Slottet.

Han var imidlertid ikke den eneste fra den norske kongefamilien som ble lagt merke til. Hans sønn, prins Sverre Magnus (12) gjorde nemlig ablegøyer på slottsbalkongen.

FORANDRING: Kronprins Haakon ankom den storslåtte gallamiddagen med skjegg, men dro hjem uten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORANDRING: Kronprins Haakon ankom den storslåtte gallamiddagen med skjegg, men dro hjem uten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I tillegg til gallamiddag og feiring på Slottet, fikk gjestene også bli med jubilantene og Kongeskipet Norge ut på Oslofjorden. Dessuten inviterte regjeringen til fest på Operaen som en del av feiringen.

Likevel var det imidlertid tremenningen til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise, Desirée Kogevinas, som stjal mye av showet. Hun dukket nemlig opp i en asymmetrisk, tettsittende kjole på slottsbalkongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer