<strong>IVERKSETTER TILTAK:</strong> Det britiske kongehuset delte mandag en rekke retningslinjer for netthets på sosiale medier-kontoene til kongefamilien. Foto: NTB scanpix
IVERKSETTER TILTAK: Det britiske kongehuset delte mandag en rekke retningslinjer for netthets på sosiale medier-kontoene til kongefamilien. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hertuginne Meghan:

Kongehuset tar grep: Hetsen «ute av kontroll»

Det britiske kongehuset iverksetter tiltak mot det som skal være omfattende netthets mot hertuginne Meghan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om mange har ønsket hertuginne Meghan (37) velkommen med åpne armer, er det ikke alle som er like begeistret over at den amerikanske skuespilleren har giftet seg inn i Storbritannias mest berømte familie.

Allerede da det ble kjent at prins Harry (34) hadde funnet lykken med «Suits»-stjerna, var det flere som kom med slengbemerkninger angående hennes etnisitet, bakgrunn og tidligere ekteskap. Såpass ille ble det at Kensington Palace måtte komme med en uttalelse, der de fortalte om hvordan påkjenningen hadde vært for paret.

CNN skriver at hetsen er ute av kontroll. Det gjør at kongehuset nå ruster opp når det kommer til sosiale medier, og kommer blant annet til å jobbe med å slette kommentarer som regnes som hets.

Stor bekymring

Det er derimot ikke bare Meghan som må tåle daglig sjikane i sosiale medier. Også hertuginne Kate (37) og andre medlemmer av familien får passet påskrevet.

Ifølge Fox News besluttet den britiske kongefamilien og utstede retningslinjer for sine sosiale medier, mandag. Beslutningen kommer som tidligere nevnt i kjølvannet av netthets rettet mot begge av de profilerte hertuginnene. Hetsen på sosiale medier skal visstnok ha forårsaket stor bekymring de siste månedene.

Ifølge nettstedet skal netthetsen ha eskalert etter at flere amerikanske medier hevdet at Kate og Meghan ikke kommer overens.

Klare retningslinjer

Retningslinjene er satt på plass for å skape et trygt miljø på alle sosiale medier som inkluderer kongefamilien, Clarence House og Kensington Palace.

Sosiale medier-brukere som kommenterer med uanstendig eller støtende innhold på de ulike plattformene vil herved bli blokkert eller rapportert til politiet, advarte slottet.

- Vi ber alle brukere av sosiale medier om å vise høflighet, godhet og respekt for alle andre medlemmer av våre sosiale medier, skrev den britiske kongefamilien på hjemmesiden sin, mandag, og la til:

- Vi forbeholder oss retten til å bestemme om bidrag til våre sosiale medie-kanaler bryter med retningslinjene våre. Vi forbeholder oss retten til å gjemme eller slette kommentarer på våre kanaler, samt blokkere brukere som ikke følger disse retningslinjene.

Videre skriver det britiske kongehuset at de også kan vurdere og videreformidle upassende kommentarer til polititet.

Ifølge Fox News har det britiske kongehuset tilbrakt flere timer hver uke for å moderere upassende kommentarer på blant annet den offisielle Instagram-profilen til Kensington Palace.

Her er det britiske kongehusets nye retningslinjer:

  • Kommentarer skal ikke:
  • Inneholde spam, være ærekrenkende for enhver person, lure andre, være uanstendig, støtende, truende, voldelige, hatefulle eller fremme seksuelt eksplisitt materiale eller vold.
  • Fremme diskriminering basert på rase, kjønn, religion, nasjonalitet, funksjonshemming, seksuell orientering eller alder.
  • Krenke noen av vilkårene til noen av de sosiale medie-plattformene.
  • Være irrelevante eller uforståelige.
  • Inneholde reklame eller markedsføre tjenester.

- Laget konto med formål om å hetse

CNN skriver at det er en gruppe med Twitter-brukere som står for det meste av netthetsen mot hertuginne Meghan. En gruppe kalt «Hope Not Hate» har kartlagt dette gjennom å se på mer enn 5 000 tweets som inneholder en eller flere spesifikke hashtags.

Videre skal tjue Twitter-kontoer stå for rundt 70 % av de mindre koselige postene som for eksempel poster både tekst, bilder og hashtags. Dette gjør at Hope Not Hate mistenker at flere av disse tjue kontoene er laget med det formål å hetse hertuginnen.

CNN har vært i kontakt med Twitter og Instagram. Førstnevnte har utestengt flere av de kontoene Hope Not Hate har gått gjennom.

Forsker i gruppa, Patrik Hermansson, sier han var overrasket over funnene. Han beskriver for eksempel diskusjoner om hertuginne Meghan i sosiale medier som «rene konspirasjonsteorier».

- Slik jeg forstår det, virker det som et forsøk på å skape mistillit og få henne til å virke upålitelig og falsk, sier han.

- TJUKK DAME: Da Hertuginne Meghan av Sussex besøkte et eldresenter onsdag, kom en av beboerne med en kommentar som har fått mye oppmerksomhet. Video: NTB Vis mer

Forsvarte Meghan

Helt siden det ble kjent at hertuginne Meghan hadde funnet tonen med prins Harry, har paret fått enorm oppmerksomhet rundt i verden. Og spesielt har Meghan måtte tåle mye kritikk.

En som har tatt hertuginnen i forsvar er skuespiller George Clooney (57), som selv har et nært vennskap til hertugparet.

I et intervju med australske Who i midten av februar ble han spurt om vennskapet til 37-åringen, og da kom det tydelig fram hva han synes om kritikken.

- De jager Meghan overalt. Hun er blitt forfulgt og krenket, uttalte Clooney til Who, gjengitt av People, og refererte til pressen som har stått for flere oppslag om hertuginnen de siste åra.

Clooney påpekte at han har sett tendensen hos pressen tidligere, og sammenliknet måten Meghan er blitt behandlet på, med måten pressen behandlet prins Harrys mor, avdøde prinsesse Diana.

- Hun er en gravid kvinne, sju måneder på vei, som er blitt forfulgt og jaget på samme måte som Diana ble. Det er historie som gjentar seg selv.

- Vi har sett hvordan det ender, la han til, og refererte til den tragiske bilulykken prinsesse Diana ble utsatt for i 1997.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer