Prinsesse Estelle:

Kongelig konsertbesøk undersøkes av kommunen

At kronprinsesse Victoria og prins Daniel tok med datteren Estelle (7) på Metallica-konsert, har vakt reaksjoner.

SPESIALBEHANDLING: At prinsesse Estelle fikk overvære Metallicas opptreden i Göteborg, har vekket mange reaksjoner i Sverige. Nå skal hendelsen undersøkes av kommunen. Foto: Jonas Lindstedt / TT/ NTB Scanpix
SPESIALBEHANDLING: At prinsesse Estelle fikk overvære Metallicas opptreden i Göteborg, har vekket mange reaksjoner i Sverige. Nå skal hendelsen undersøkes av kommunen. Foto: Jonas Lindstedt / TT/ NTB ScanpixVis mer

Et konsertbesøk med kongelig tilstedeværelse har i dag vakt stor oppsikt i Sverige. Da metal-bandet Metallica gjestet konsertarenaen Ullevi Stadion i Göteborg tirsdag kveld, hadde kronprinsesse Victoria (41) tatt med seg ektemannen, prins Daniel (45) og eldstedattera Estelle (7).

Konsertene på det som tidligere var Sveriges største arena, har 13 års aldersgrense. Dette for å følge det svenske folkehelseinstituttets råd omkring barns hørsel.

Tirsdag ble det altså gjort unntak for prinsessa. Ifølge Expressen vil kommunen nå granske hendelsen.

Spesialbehandling

Det svenske Hoffet har uttalt til Aftonbladet at konsertbesøket var relativt uplanlagt, og at familien dro på konserten ettersom den lille prinsessa er stor Metallica-fan. Forespeiling om et mulig møte med bandets medlemmer, skal også ha vært en del av forklaringen på at prinsessa ble med foreldrene på konserten.

Medieomtalen omkring unntaket som ble gjort for kronprinsparet, har flere årsaker. Noen påpeker at dette er spesialbehandling av kronprinsparet, og reagerer på nettopp dette. Nöjesbladet har snakket med flere andre som var til stede på konserten, men som hadde blitt stoppet fra å entre konsertarenaen med barn under 13 år.

FÅR REAKSJONER: Prinsessas Metallica-besøk får reaksjoner, ettersom hun bare er syv år gammel. Her i forbindelse med prinsessas 7-års dag i februar. Foto: Linda Broström / Det svenske kongehuset
FÅR REAKSJONER: Prinsessas Metallica-besøk får reaksjoner, ettersom hun bare er syv år gammel. Her i forbindelse med prinsessas 7-års dag i februar. Foto: Linda Broström / Det svenske kongehuset Vis mer

Den andre årsaken til at svenskene reagerer, er unntaket som ble gjort fra regelen - som altså er satt for å beskytte barns hørsel.

Arrangøren Live Nation har uttalt til Aftonbladet at prinsessen befant seg i et rom som vanligvis ikke er åpent for almenheten, hvor lydnivået ikke oversteg anbefalingene fra myndighetene. Prinsesse Estelle skal også ha blitt sett med hørselvern i hendene. Likevel hevdes det at det ikke finnes noen områder på arenaen som skåner barn mot den høye lyden som forekommer på konserter med dette lydnivået. Det stilles også spørsmål ved hvordan denne målingen er tatt.

Krever svar

Aftonbladet skriver at Ullevi, som drives av det kommunale selskapet Got Event, ikke har noen mulighet til å gi unntak fra aldersgrensen. Nå krever Göteborgs miljøforvaltning informasjon fra arrangøren for å undersøke Estelles besøk.

- Vi kan ikke si noe om lyden har vært for høy eller tilstrekkelig lav. Vi har bedt om informasjon fra Got Event om hvilke aktuelle rom som ble benyttet, slik at vi kan bedømme lyden der. Vi kommer til å kreve at de kommer tilbake til oss og ut ifra de opplysningene vi mottar, vil vi ta en beslutning på hvorvidt dette er greit eller ikke, sier miljøinspektør Ysra Moshtat i Göteborg til Aftonbladet.

Selskapet har så langt ikke ønsket å forklare seg om hendelsen, men bekreftet at de har mottatt kommunens krav om opplysninger omkring hendelsen.