Kongelig pinsegrøss i 19 minus

Haakon, Victoria og Fredrik toppet 3000 meter grønlandsis.

|||

Fantastisk og utrolig, er ordene de skandinaviske tronarvingene bruker for å beskrive det iskalde besøket på forskningsstasjonen NEEM på den grønlandske innlandsisen.

Forskerne på The North Greenland Eemian Ice Drilling - NEEM - nordvest på Grønland borer seg ned i isen for å ta prøver som kan fortelle hvordan klimaet har vært flere tusen år tilbake i tid.

19 minusgrader og iskald vind møtte kronprinsesse Victoria, kronprins Haakon og kronprins Frederik på grønlandsisen i helgen. Men det la ingen demper på entusiasmen til de tre, som avslutter besøket på Grønland mandag.

- Det er en utrolig opplevelse å ha 3 km med is under oss, sier kronprins Haakon om NEEM-stasjonen.

- Den forskningen som gjøres her, gjør at vi kan se trendene for hvordan global oppvarming foregår og hvordan vi kanskje kan gjøre noe med det, fremholder han.

Klimaendringer

Tronarvingene dro til forskningsstasjonen lørdag med Hercules-fly for å se hvordan isforskerne arbeider. 14 land deltar i forskningsprosjektet, som kan gi svar på hvilke klimaendringer som er menneskeskapte, og hvilke som skjer naturlig.

- Det har vært helt fantastisk og en utrolig opplevelse å komme hit og se med egne øyne forskningsprosjektene og naturen, sier den svenske kronprinsessen.

Haakon, Victoria og Frederik fikk demonstrert hvordan det blir boret nedover i isen, og hvordan prøvene analyseres. Forskerne har kommet 190 meter ned og skal til 2.500 meter.

- De henter iskjerner opp og kan konstatere at det har vært vulkanutbrudd for flere tusen år siden, sier en imponert kronprins Frederik.

- Det krever stort mot og tålmodighet for å jobbe her på isen og arbeide time etter time for å få disse resultatene.

Forståelse

Pål Prestrud i Cicero senter for klimaforskning understreker at iskjernene som bores på Grønland, har stor betydning for vår forståelse for hvordan klimaet har vært historisk.

- Det som er den store oppgaven for klimaforskere, er å beskrive klimavariasjonene og skille mellom det som er naturlige klimaendringer og det som er menneskeskapte faktorer, sier han.

- Begge faktorer spiller inn på den oppvarmingen vi har nå. Derfor er det svært viktig å forstå hvordan klimaet varierte tilbake i tid da menneskene ikke var til stede og kunne påvirke det. Vi blir bedre i stand i å skille mellom de naturlige og menneskeskapte klimaendringene, og vi kan med større sikkerhet enn nå slå fast at det er menneskeskapt oppvarming vi har sett de siste 100 til 150 årene.

(NTB)

PÅ PINSETUR: Kronprinsesse Victoria, kronprins Frederik og kronprins Haakon kom til The north Greenland Eemian ice Drilling-NEEM lørdag. I 19 grader minus fikk de tre oppleve isforskningen på stasjonen. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
PÅ PINSETUR: Kronprinsesse Victoria, kronprins Frederik og kronprins Haakon kom til The north Greenland Eemian ice Drilling-NEEM lørdag. I 19 grader minus fikk de tre oppleve isforskningen på stasjonen. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer