Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Patton Oswalt:

«Kongen av Queens»-skuespilleren om å bli alenefar etter konas død: - Man blir aldri forberedt

Skrev rørende innlegg om den nye hverdagen. 

NY HVERDAG: I april mistet skuespiller Patton Oswalt kona. Da måtte han fort tilpasse seg den nye rollen som aleneforsørger til dattera Alice. Foto. NTB scanpix
NY HVERDAG: I april mistet skuespiller Patton Oswalt kona. Da måtte han fort tilpasse seg den nye rollen som aleneforsørger til dattera Alice. Foto. NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Komiker Patton Oswalt (47) er vant til å få folk til å le, blant annet gjennom rollen som Spence i humorserien «Kongen av Queens».

I august fikk han imidlertid fram helt andre reaksjoner hos folk, etter at han publiserte en rørende tekst om sorgen etter at kona Michelle McNamara døde brått i april.

Nå har 47-åringen skrevet en ny tekst, denne gangen for bladet GQ. Der skriver han åpenhjertig om sin nye erfaring som alenepappa.

«Fem måneder og ti dager siden, når jeg skriver dette, ble jeg aleneforsørger. Jeg var en del av et fantastisk foreldre-lag, men vi var ikke like. Michelle var en poengtert person, en planlegger og en påskynder. Jeg var et grynt, kontorassistent, en som fulgte instrukser.»

«Jeg så frem til å tilbringe livet med den mest originale personen jeg noensinne hadde møtt. Og nå? Borte. Helt borte», skriver han.

Oswalt og kona gifta seg i 2005 og fikk en datter sammen, Alice på syv år.

- Verden gikk videre

McNamara døde mens hun sov, kun 46 år gammel. Det var ektemannen som fant henne død i senga - en opplevelse han tidligere har beskrevet som et mareritt.

I essayet til GQ skriver han at han fort måtte tilpasse seg den nye hverdagen for datteras skyld.

STOR SORG: Patton Oswalt og Michelle McNamara giftet seg i 2005. I april gikk hun brått bort. Foto: NTB scanpix
STOR SORG: Patton Oswalt og Michelle McNamara giftet seg i 2005. I april gikk hun brått bort. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Man blir aldri forberedt for å oppleve noe sånt. Ikke første gang. Trening og øvelser betyr ingenting så fort man møter erfaring. Men man blir bedre.»

I teksten lister han også opp en rekke ting han mener har vært utfordrende etter at han ble eneforsørger.

«Jeg har glemt skjemaer til skolen. Jeg har glemt å fylle kjøleskapet med mat hun liker. Jeg har gått tom for sokkene hennes. Jeg har tom for sokker til meg selv. Det sugde og var et tiltak hver gang, men verden gikk videre. Jeg sa: «Ups, min feil», fikset det og gikk videre.»

«Om jeg kan få en komedieklubb full av fulle folk til å like meg, klarer jeg å gjøre dattera mi klar til fotball søndag morgen», poengterer han.

- Jeg klarer dette

Han prøver også å gi motiverende råd til andre alenefedre.

«Hvis du føler at du tviler på deg selv, trøst deg med det faktum om at jeg gjør dette. Jeg. Vær sammen med meg i en time en gang. Jeg klarer ikke å kjøre manuelt gir. Jeg klarer ikke å lage eggerøre. Jeg klarer ikke å stå på skøyter. Men jeg gjør dette. Er en far. Jeg har ansvar for et annet menneske. Så du klarer dette. Jeg lover.»

Selv finner han motivasjon hos sin avdøde kone, og beskriver henne som en person som alltid så lyst på fremtiden.

«Hun trakk meg fremover. Akkurat som jeg vet at Alice vil gjøre. Jeg skal fortsette å gå fremover. Så jeg kan være der om du trenger meg, Alice. For jeg trenger deg. Jeg klarer dette, jeg klarer dette, jeg klarer dette. På grunn av deg, Alice», skriver han åpenhjertig til syvåringen.

Mistenker pilleoverdose

Årsaken bak McNamaras brå dødsfall er foreløpig ikke kjent. I oktober fortalte «Kongen av Queens»-skuespilleren imidlertid overfor The New York Times at han mistenker at det kan ha vært en overdose av sovemedisiner.

Kvelden før han fant kona livløs i senga, skal hun ha tatt sovemedisiner fordi hun var stresset over en bok hun jobbet med.

Etter å ha levert dattera på skolen dagen etter, gikk han for å sjekke om kona hadde stått opp. Da oppdaget han at hun ikke pustet.

- Jeg forsøkte bokstavelig talt å lukke øynene for å komme ut av dette, sa han.

McNamara var forfatter og jobbet med «cold cases», altså uoppklarte saker, og hadde nettsiden og podcasten True Crime Diary. Da hun døde, jobbet hun med en bok hvor hun forsøkte å finne identiteten til «The Golden State Killer».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling