Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald:

Kongen corona-avlyser

Ny melding fra kongehuset om viruset.

AVLYSER: Kong Harald skulle egentlig ha vært til stede i Holmenkollen i helga. Nå har han avlyst. Her klemmer han Marit Bjørgen i 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AVLYSER: Kong Harald skulle egentlig ha vært til stede i Holmenkollen i helga. Nå har han avlyst. Her klemmer han Marit Bjørgen i 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Fredag formiddag ble det kjent at det er totalt 105 tilfeller av corona-smittede i Norge. Som følge av dette, er det gjort flere endringer hos flyselskaper og arrangører.

Det var ventet at rundt 30 000 mennesker skulle delta på skifesten i Holmenkollen til helga, men dette ble avlyst. Idretten går som planlagt, men det blir uten publikum.

SMITTE: Torsdag besluttet Oslo kommune at årets skifest i Holmenkollen avlyses for publikum. Det vil si at hele stadionområdet stenges av for publikum. Bilder fra NTB Scanpix. Vis mer

Kongefamilien har derfor bestemt seg for å avlyse sin tilstedeværelse ved Holmenkollen Skifestival.

Tar forholdsregler

Prinsesse Astrid, kong Harald og muligens andre medlemmer av familien skulle egentlig ha vært til stede, men det ble besluttet fredag besluttet at de altså ikke kommer.

«Dette skjer i tråd med beslutningen myndighetene har tatt om å avlyse publikumsarrangementet», heter det i pressemeldingen. I kalenderen sto det at prinsesse Astrid og kongen skulle være til stede på hver sin dag, men dette ble senere fjernet.

KRITIKK: Hertugen av Cambridge, Prins William, får kritikk etter å ha tullet med coronaviruset. Video: AP Vis mer

Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet. Da kongeparet møtte den norske pressen i Petra i Jordan tidligere denne uka, kunne derimot kongeparet fortelle at de ikke var spesielt redde for smitte.

- Vi er her, så det har ikke fått noe påvirkning. Vi følger helt enkle regler for håndhygiene og sånt, som skal gjøre det vanskeligere for viruset å komme til. Så vidt jeg vet er det ett, kanskje to, tilfeller i Jordan, og vi skal ikke borti dem, tror jeg, sa kong Harald.

- Helt naturlig

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at det ikke er overraskende at kongefamilien tar forholdsregler.

ALLTID TIL STEDE: Søskenparet prinsesse Astrid og kong Harald er ofte til stede når det stakes i Holmenkollen. Her er de fotografert i 2003. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix
ALLTID TIL STEDE: Søskenparet prinsesse Astrid og kong Harald er ofte til stede når det stakes i Holmenkollen. Her er de fotografert i 2003. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix Vis mer

- Det er en helt naturlig at også kongefamilien holder seg borte fra Holmenkollen under helgens skiarrangement. Opprinnelig sto det at kongefamilien skulle være på plass på kongetribunen i Kollen. Dette ble seinere endret til kong Harald og prinsesse Astrid - og nå melder kongehuset at ingen vil være på plass i år, forklarer han.

Stavseng forklarer at det ville vært merkelig om kongefamilien var de eneste som skulle ha vært til stede under arrangementet, og han tror utøverne har stor forståelse for at de derfor heller glimrer med sitt fravær.

SPESIELL HATT: Prinsesse Astrid har alltid på seg en hatt med skiforeningens merke når hun er i Holmenkollen. Her poserer hun og kongen sammen med Laura Dahlmeier i 2016. Foto: NTB scanpix
SPESIELL HATT: Prinsesse Astrid har alltid på seg en hatt med skiforeningens merke når hun er i Holmenkollen. Her poserer hun og kongen sammen med Laura Dahlmeier i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsesse Astrid har vært på plass under skifestivalen siden hun var liten, og for sitt brennende engasjement ble hun i 2012 tildelt Skiforeningens høyeste utmerkelse, Birkebeiner-plaketten.

Prinsessa møter alltid med sin karakteristiske hatt - med skiforeningens merke. Kong Harald er også en ihuga skientusiast, og har ved flere tidligere anledninger vært til stede under den store festen.

- Kong Harald kommer garantert til å følge skifestivalen fra godstolen på Slottet, sier eksperten.

Hele Norges coronakart