Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Thailand:

Kongen giftet seg med livvakten

Hun skulle passe på kongen, men ble hans dronning.

NYGIFTE: Dette bildet ble tatt under bryllypet, der kongen i Thailand giftet seg med sin tidligere general. Foto: NTB scanpix
NYGIFTE: Dette bildet ble tatt under bryllypet, der kongen i Thailand giftet seg med sin tidligere general. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Maha Vajiralongkorn (66) av Thailand har giftet seg med en tidligere flyvertinne, noe som først ble kjent få dager før han skal krones.

Ifølge en offisiell kunngjøring fra hoffet falt valget på 40 år gamle Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya, som i flere år har hatt et nært forhold til kongen.

Den tidligere flyvertinnen i Thai Airways fikk jobb i avdøde kong Bhumibols livgarde i 2013. Etter at kongen døde i 2016 og sønnen overtok tronen, ble hun forfremmet til general.

NY DRONNING: Kong Maha Vajiralongkorn har giftet seg. Foto: NTB scanpix
NY DRONNING: Kong Maha Vajiralongkorn har giftet seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forfremmet

Året etter ble hun også utnevnt til stedfortredende kommandør for kongens livvakt. BBC skriver at kongen kom med følgende uttalelse om ekteskapet:

- Han har bestemt seg for å forfremme general Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya, hans kongelige gemalinne, til å bli dronning Suthida, heter det i uttalelsen.

Observatører og utenlandske medier har lenge spekulert på om det var et romantisk forhold mellom de to, som skal ha møtt hverandre på en flytur. Onsdag kom den offisielle bekreftelsen fra hoffet om at de har inngått ekteskap, men det er ikke kjent når dette skjedde.

Kong Maha Vajiralongkorn levde i mange år et heller utsvevende liv i Europa, preget av fester, kvinnelige bekjentskaper og skandaler. Han har tidligere vært gift med tre andre kvinner og han har i alt sju barn.

Skandaleprins

I 2007 skrev BBC om hvordan det lenge hadde vært en stille bekymring over arvefølgen i Thailand, ettersom det ble snakket om at kronprinsen ikke evner å leve opp til sin fars utøvelse av kongerollen.

For selv om det er forbudt å fornærme eller kritisere monarkiet i Thailand, har det ikke hindret kronprinsen fra å la seg bemerke i utlandet.

OMSTRIDT KRONPRINS: Bildet av den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning Sirikit er tatt i 1999. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
OMSTRIDT KRONPRINS: Bildet av den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning Sirikit er tatt i 1999. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL Vis mer

Det har stort sett handlet om korte ekteskap, nakenskandaler, overdådige luksusvaner, vill festing og laber politisk interesse når media har kastet seg over Vajiralongkorn - et noe utradisjonelt, og ikke minst kontroversielt rykte for en tronarving å ha - og kanskje særlig i Thailand.

66-åringen som i den kulørte delen av pressen gjerne blir omtalt som en «playboy», skapte eksempelvis internasjonale overskrifter da han i 2007 dukket opp i en lekket video med sin daværende kone - som ikke hadde på seg annet enn en truse.

Ifølge The Guardian var anledningen kjæledyrets (puddelen Foo Foo) fødselsdag, der mating av hund sto på programmet.

Vajiralongkorn skal for øvrig ha utnevnt Foo Foo til kaptein av det thailandske luftforsvaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!