Kong Harald:

Kongen om Ari Behns dødsfall: - Vil ta sin tid

Kongeparet er på statsbesøk i Jordan.

STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja er i Jordan. Onsdag snakket kongen om Ari Behns dødsfall. Foto: NTB Scanpix
STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja er i Jordan. Onsdag snakket kongen om Ari Behns dødsfall. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (83) og dronning Sonja (82) er i disse dager på statsbesøk i Jordan. Dette er kongeparets første utenlandsoppdrag etter at deres tidligere svigersønn, Ari Behn, gikk bort første juledag - 47 år gammel.

HEDRET ARI: Da Ari Behn ble bisatt i Oslo Domkirke var det mange som hedret den avdøde kunsteren og fofatteren. Video: NRK og Dagbladet TV Vis mer

Etter å ha sett Petra, tok kongeparet seg tid til å snakke med det oppmøtte pressekorpset. De svarte blant annet på spørsmål om det diplomatiske forholdet mellom Jordan og Norge, corona-viruset og hva de har opplevd under besøket.

I JORDAN: Kongeparet er for tida i Jordan på statsbesøk. Etter å ha sett Petra, svarte de på spørsmål fra pressen. Da uttalte de blant annet seg om Ari Behns bortgang. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I JORDAN: Kongeparet er for tida i Jordan på statsbesøk. Etter å ha sett Petra, svarte de på spørsmål fra pressen. Da uttalte de blant annet seg om Ari Behns bortgang. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Det er derimot ikke til å stikke under stol at de siste månedene har vært alt annet enn muntre for kongefamilien, og kongen kunne fortelle at de fortsatt er svært preget av Ari Behns plutselige bortgang.

- Det tar litt tid, ikke litt heller. Vi har tre barnebarn som har mistet faren sin, så det vil ta sin tid. Det verste begynner å gi seg, sa han til det oppmøtte pressekorpset, før dronning Sonja la til:

- Normalisere seg litt.

JORDAN: Kongeparet deltar på vennskapskveld ved dødehavet onsdag. Foto: Andreas Fadum
JORDAN: Kongeparet deltar på vennskapskveld ved dødehavet onsdag. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kongefamilien i sorg

Det var som nevnt første juledag i fjor at nyheten om at Ari Behn hadde gått bort, ble kjent for offentligheten.

Han hadde gått bort samme dag, og familien formidlet at han hadde tatt sitt eget liv. Hele Norge var i sorg, inkludert hans tidligere svigerfamilie.

- Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne, sa kongen i en uttalelse.

Videre i uttalelsen sto det at kongeparet sørger over sine barnebarn, som har mistet sin kjære pappa - og at de har dyp medfølelse for hans foreldre og søsken, som har mistet sin kjære sønn og bror.

Også i kongens årlige nyttårstale var Ari Behns bortgang et tema.

- Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne jula. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa kongen.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

- Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere - uten den de var glad i, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer