Kong Carl Gustaf:

Kongens bønn: - Hold ut

Svenskekongen med oppmuntrende corona-hilsen til folket.

HILSEN: Svensekongen sendte tirsdag en hilsen til det svenske folk, etter at myndighetene i landet kunngjorde strengere coronatiltak mandag. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB
HILSEN: Svensekongen sendte tirsdag en hilsen til det svenske folk, etter at myndighetene i landet kunngjorde strengere coronatiltak mandag. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Vis mer
Publisert

Myndighetene i Sverige har de siste dagene iverksatt strengere coronatiltak for å få ned smitten i landet.

Mandag hasteinnkalte statsminister Stefan Löfven til pressekonferanse, der det blant annet ble kjent at det fra og med 24. november vil bli forbudt å samles i grupper på over åtte personer. Statsministeren oppfordret også svenskene til å unngå treningsstudioer, biblioteker og fester.

TALE: Kong Carl Gustaf talte til det svenske folk. Bilder fra SVT. Vis mer

Det er nå registrert over 6200 coronarelaterte dødsfall i landet.

Det er liten tvil om at de nye coronarestriksjonene er et hard inngripen i svenskenes liv, og nå går kong Carl Gustaf (74) ut med en hilsen til det svenske folk i den tøffe tida.

- Vi må alle ta vårt ansvar og fortsette den felles innsatsen og anstrengelsene for å stoppe smittespredningen. Heng på. Hold ut, lyder svenskekongens budskap, skriver Expressen.

Det svenske kongehuset opplyser samtidig at kongen og dronning Silvia (76) vil utføre sine kongelige oppdrag på trygg coronaavstand på Drottningholm slott - i den grad det lar seg gjøre.

Kongeparet har gjennom hele pandemien for det meste isolert seg på Stenhammars slott i Flen kommune.

I sorg

Nesten samtidig som svenskekongen kom med oppmuntrende ord til befolkningen, ble det kjent at hans datter kronprinsesse Victoria (43) hadde mistet en av sine kjære til coronaviruset.

Kay Wiestål, som grunnla den kjente Victoriadagen, gikk bort på lørdag. Han ble 80 år gammel. Dødsfallet ble bekreftet av hans enke.

Kronprinsesse Victoria tok dødsfallet tungt, og er nå i sorg. Det bekrefter det svenske hoffet overfor svenske medier.

- De har mottatt budskapet, og det er selvfølgelig kjempevanskelig. Kay Wiestål var jo grunnleggeren av Victoriadagen, og har vært engasjert i feiringen hvert år siden den gang, sier hoffets informasjonssjef, Margareta Thorgren, og fortsetter:

- Kronprinsessa synes dette er sørgelig.

Victoriadagen har siden 1979 vært feiret hvert år på kronprinsessas bursdag - den 14. juli. Den første gangen var hun bare to år. Dagen feires ofte på Öland, der sommerresidensen til den svenske kongefamilien ligger. Med åra er det blitt en stor folkefeiring, der kjente artister opptrer og skaper stemning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer