MISFORNØYDE: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia synes Stieg Larssons Millennium-bøker gir et feilaktig bilde av Sverige. Her er de fotogafert i Polen, hvor de er på besøk i disse dager. Foto:Czarek Sokolowski/ AP Photo
MISFORNØYDE: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia synes Stieg Larssons Millennium-bøker gir et feilaktig bilde av Sverige. Her er de fotogafert i Polen, hvor de er på besøk i disse dager. Foto:Czarek Sokolowski/ AP PhotoVis mer

Kongeparet kritiserer Stieg Larsson

Det svenske kongeparet mener suksessforfatteren gir et galt bilde av Sverige.

(Dagbladet): Stieg Larssons Millennium-trilogi har begeistret lesere verden over. Men kong Carl Gustaf og dronning Silvia kan styre sin begeistring for den avdøde forfatterens suksess, melder Aftonbladet.

- Jeg er ikke glad for det. Larssons bøker er mer skremmende enn oppmuntrende, sier kongen i et lengre intervju med den polske avisen Gazeta Wyborcza.

Det svenske kongeparet gir intervjuet i forbindelse med et tre dager langt besøk i Polen. Stieg Larssons Millennium-bøker har gjort stor suksess i Polen og har blitt trykket i en halv million eksemplarer.

Kritiserer bøkene Kongeparet mener Larssons bøker gir en gal beskrivelse av Sverige.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Men jeg er svært overrasket over at bøkene har blitt en så stor suksess. Kanskje det handler om at Sverige aldri før har blitt assosiert med en slik kriminell verden som Larsson skriver om, sier kong Carl Gustaf.

- Jeg er sjokkert Dronning Silvia sier hun er sjokkert over bøkene.

- Det er fascinerende bøker, men jeg er sjokkert over at de inneholder så mye grusomhet. Dette er ikke det riktige bildet av Sverige, sier dronningen.

- Det er ikke et Sverige vi kjenner igjen, understreker kongen.