Kong Harald og dronning Sonja:

Kongeparet reiser til London

Deltar på dronning Elizabeths gravferd neste uke.

DELTAR: Kongen og dronningen vil være til stede under dronning Elizabeths gravferd mandag neste uke. Foto: Shutterstock / NTB
DELTAR: Kongen og dronningen vil være til stede under dronning Elizabeths gravferd mandag neste uke. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag opplyser det norske kongehuset hvem fra den norske kongefamilien som skal delta i dronning Elizabeths statsbegravelse, som skal finne sted i London mandag 19. september.

I en pressemelding skriver det norske kongehuset følgende:

- Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja vil være til stede ved gravferden til Hennes Majestet Dronning Elizabeth II i Westminster Abbey i London mandag 19. september 2022 klokka 11 00.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Det blir imidlertid ikke kjent hvorfor kronprins Haakon (49) og kronprinsesse Mette-Marit (49) ikke skal delta.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener det har en naturlig forklaring.

- Når det er en monark som dør, er det naturlig at det er andre monarker som kommer i begravelsen for å ta et siste farvel. Derfor er det mest naturlig at kongeparet drar, sier hun, og fortsetter:

- De to har dessuten et sterkt bånd både til den avdøde dronningen og det nye kongeparet i Storbritannia, og ønsker nok også personlig å være til stede.

HAR BETYDD MYE: For kameratene Alex og Robb har dronning Elizabeth vært et stort forbilde for dem helt siden de var små. De tror Storbritannia vil være preget av dødsfallet hennes i lang tid framover. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Tidligere i dag ble det kjent hvem som kommer fra den danske kongefamilien.

Det danske kongehuset skrev på sin egen nettside at dronning Margrethe (82) reiser til London sammen med kronprins Frederik (54) og kronprinsesse Mary (50).

Nå er det også blitt bestemt hvem som skal representere det svenske kongehuset ved gravferden.

Svensk Damtidning skriver at kong Carl Gustaf (76) og dronning Silvia (78) vil være til stede. Kronprinsesse Victoria (45) vil imidlertid ikke delta.

Selv om kronprinsessen er Sveriges tronarving er hun «et hakk for langt ned». Og dermed går hun glipp av muligheten til å vise sin respekt og ta et siste farvel til dronning Elizabeth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer