Kongeparet i Chile:

Kongeparets bil angrepet av demonstranter

Møter nye demonstrasjoner i Chile.

NYE DEMONSTRASJONER: I dag ble kongeparets kortesje angrepet av illsinte demonstranter i byen Puerto Williams. Foto: Anders Stavseng/Dagbladet
NYE DEMONSTRASJONER: I dag ble kongeparets kortesje angrepet av illsinte demonstranter i byen Puerto Williams. Foto: Anders Stavseng/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PUERTO WILLIAMS/OSLO (Dagbladet): Etter at kongeparet ankom sitt offisielle statsbesøk i Chile onsdag, har de blitt møtt med en rekke demonstrasjoner.

I går fikk kongeparet nærkontakt med demonstrantene i Byen Puntas Arenas, da demonstrantene blokkerte veien for kongeparet på et torg i den lille byen.

I dag ble kongeparets kortesje angrepet av illsinte demonstranter i den lille byen Puerto Williams, sør i Chile.

Ifølge Dagbladets reporter var det på vei fra flyplassen at kongekortesjen ble angrepet av illsinte demonstranter som ropte slagord og veivet med plakater. Flere av dem var iført krone på hodet.

- 30- 40 demonstranter dukket nærmest opp ut av intet, omringet bilene og slo løs på taket.

- Demonstrasjoner alle steder

Etter gårsdagens besøk i byen Puntas Arenas, skal kongen og dronningen i dag ha blitt fløyet til den lille provinshovedstaden helt sør i Chile.

Med på flygingen skal det ha vært en rekke politi- og sikkerhetsbetjenter, og som i dag ble nødt til å fjerne demonstrantene for å få kongeparets kortesje fram.

DEMONSTRANTER: Demonstrantet sperret veien for kongekortesjen. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet
DEMONSTRANTER: Demonstrantet sperret veien for kongekortesjen. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet Vis mer

Dagbladets reporter forteller at det så langt i dag har vært demonstranter alle steder kong Harald og dronning Sonja har vært, og at politiet og militære har måtte jobbe hele dagen med å holde demonstrantene unna kongeparet.

«INGEN TERRORISTER»: Demonstrantene har plakater hvor de understreker at de ikke er terrorister, men at de er familier som beskytter havet og sitt levebrød. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet
«INGEN TERRORISTER»: Demonstrantene har plakater hvor de understreker at de ikke er terrorister, men at de er familier som beskytter havet og sitt levebrød. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet Vis mer

- Demonstrantene er trolig harmløse, men livvaktene er i høy beredskap. Dette er ikke hverdagskost. Demonstrantene slo mot alle bilene i følget, og det må ha føltes skremmende for kongen og dronningen, som satt i baksetet av en personbil da bilen ble angrepet.

ANGREP BILEN: Det er i denne bilen kongeparet satt da de ble angrepet av demonstranter. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet
ANGREP BILEN: Det er i denne bilen kongeparet satt da de ble angrepet av demonstranter. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet Vis mer

Ifølge Dagbladets reporter har kongeparet i etterkant av hendelsen møtt byens ordfører. Til stede var også leder for en av urbefolknings-gruppene som har deltatt i demonstrasjonene. Lederen av denne gruppa brukte noen minutter på å forklare deres situasjon, deres historiske tilknytning til stedet, og om årsakene til at de demonstrerer mot næringa.

Møtet med demonstrantene gikk helt rolig for seg, og kongeparet fikk også overrakt et brev fra demonstrantene.

Likevel var ikke møtet nok til å stanse demonstrasjonene. I ettertid har nye demonstrasjoner dukket opp hvor kongeparet spiser lunsj. Ifølge Dagbladets reporter blir disse holdt tilbake av lokale sikkerhetsstyrker.

OVERRAKTE BREV: Kongeparet fikk overrakt et brev fra demonstrantene. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet
OVERRAKTE BREV: Kongeparet fikk overrakt et brev fra demonstrantene. Foto: Anders Johan Stavseng/Dagbladet Vis mer

Kommunikasjonssjef ved slottet, Guri Ofstad Varpe, sier følgende til Dagbladet om demonstrasjonen søndag kveld:

- Under kongeparets besøk til Puerto Williams var det anslagsvis 40 - 50 demonstranter, som protestere mot oppdrettsnæringen. Kongeparet fikk også overrakt brev fra byens ordfører og representanter fra urbefolkningen. De møtte blant annet «Abuela» (bestemor), en over 90 år gammel kvinne som er den siste gjenlevende av urfolket yaganerne som snakker språket yagán. Disse ønsket å protestere mot etablering av oppdrettsnæring i området.

Hun legger også til at kong Harald og dronning Sonja har vært opptatt av retten til å ytre seg, og behovet for dialog med demonstrantene.

- Når det gjelder spørsmål om urolighetene rundt kortesjen og andre spørsmål som er relatert til sikkerhetssituasjonen, henviser vi til Den kongelige politieskorte, avslutter Varpe.

- Ropte slagord

Lørdag fikk kongeparet nærkontakt med demonstrantene i byen Puntos Arenas, som er kritiske til norsk lakseoppdrettsnæring i regionen.

Et av budskapene deres var «velkommen kongen, men ikke deres laks». Demonstrantene mener nemlig at norske laksebedrifter ødelegger miljøet og presser bort urbefolkningen. Miljøorganisasjoner, urinnvånere og Greenpeace raser mot næringa.

- Først var det bare noen få rolige demonstranter, som forsøkte å overdøve den norske nasjonalsangen med slagord mot laksenæringen. Men så eksploderte det, fortalte Dagbladets reporter i Chile i går.

KAOS: Politiet måtte holde opprørere unna det norske kongeparet i Chile. Video: Anders Johan Stavseng Vis mer

Det skal ha vært da kongeparet bevegde seg over torget, at demonstranter trengte seg på fra alle kanter. De ropte slagord rettet mot kongeparet og landets president.

- Politiet behandlet noen av dem ganske røft, og slepte dem med seg. Kongeparets sikkerhetsvakter og politiet slo ring om kongeparet, og det ble ganske kaotisk.

- Preget av situasjonen

Kongeparet løste situasjonen ved at de tok med seg den norske ambassadøren bort til demonstrantene.

- Det er bra at dere vil ta vare på miljøet, sa dronningen blant annet til demonstrantene.

Dagbladets reporter har dekket utallige statsbesøk med det norske kongeparet, men har aldri før opplevd at demonstranter har kommet så tett på kongeparet.

- Kongeparet tok det tilsynelatende pent og beholdt roen, men var tydelig preget av situasjonen, forklarer Dagbladets reporter.

Da kongeparet møtte pressen etter besøket i rådhuset, forklarte de at de slett ikke ble redde av hendelsen.

- Nei, vi var ikke redde. Hvorfor skulle vi det?, sa dronning Sonja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer