Roger Ailes:

Kontroversiell tv-sjef er død

Fox News-direktør Roger Ailes har gått bort. 

DØD: Tidligere Fox News-direktør og styreformann Roger Ailes er død. Han ble 77 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: Tidligere Fox News-direktør og styreformann Roger Ailes er død. Han ble 77 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Roger Ailes, som var med på å starte opp Fox News, døde torsdag morgen. Han ble 77 år gammel, og satt som styreleder og direktør i kanalen fram til 2016. Det er kona hans som avslørte dødsbudskapet i en uttalelse, som BBC har gjengitt.

- Det er utrolig trist og hjerteskjærende å måtte fortelle at ektemannen min, Roger Ailes, døde i morges. Roger var en god ektemann, og elsket både meg og sønnen sin Zachary. I tillegg var han en lojal venn, heter det i Elizabeth Ailes' uttalelse.

77-åringen var utvilsomt en av USAs mektigste menn, fordi han nærmest egenhendig bygde opp det som i dag kan sees på som et av verdens største mediehus.

Han har tidligere arbeidet som medierådgiver for flere amerikanske presidenter, deriblant Richard Nixon og Ronald Regan. Før han begynte i Fox News, var han presient for CNBC fra 1993 til 1996.

- Gjennom en karrière som spant seg over fem tiår, kan arbeidet hans innenfor underholdning, politikk og i nyhetene ha påvirket millioner av mennesker. Samtidig som vi sørger over tapet av ham, feirer vi livet hans, forteller kona i uttalelsen.

Kontroversiell

Det er imidlertid kanskje ikke alle som er enige i konas beskrivelser. Den nå avdøde 77-åringen var svært kontroversiell, spesielt etter å ha blitt anklaget for seksuell trakassering av flere tidligere Fox-ansatte.

I fjor sommer ble det kjent at Fox News-profilen Gretchen Carlson har saksøkt Ailes for seksuell trakassering og hevnaksjoner. Carlsons kontrakt med Fox News ble ikke fornyet i juni i fjor, og tv-verten hevdet at Ailes hadde sabotert karrièren hennes fordi hun avviste hans seksuelle tilnærmelser.

CARLSON FIKK STØTTE: Gretchen Carlson saksøkte sin tidligere sjef, Roger Ailes, for seksuell trakassering og hevnaksjoner. Ytterligere seks kvinner sto fram med liknende historier om Ailes. Fox News-sjefen på sin side hevdet beskyldningene er falske. Foto: NTB Scanpix
CARLSON FIKK STØTTE: Gretchen Carlson saksøkte sin tidligere sjef, Roger Ailes, for seksuell trakassering og hevnaksjoner. Ytterligere seks kvinner sto fram med liknende historier om Ailes. Fox News-sjefen på sin side hevdet beskyldningene er falske. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ailes stemplet på sin side Carlsons beskyldninger som falske, og hevdet at søksmålet fra Carlson var hevnmotivert i og med at hun måtte forlate kanalen.

Flere andre kvinner sto fram og hevdet de hadde opplevd lignende ting som Carlson. New York Magazine publiserte en lengre artikkel der de intervjuet seks kvinner som hevder å ha blitt seksuelt trakassert av Ailes i tidsrommet 1965 til 1989.

Dyre forlik

Fire av dem ble anonymisert, mens Kellie Boyle og Marsha Callahan sto fram med navn. Boyle, som er tidligere rådgiver for republikanernes nasjonalkomité, fortalte at hun var 29 år da hun møtte Ailes for første gang, og at hun så på ham som et forbilde. Etter en middag i 1989 skal de to ha vært på tomannshånd i bilen hans da Ailes sa følgende til Boyle, ifølge New York Magazine:

«Du vet at hvis du vil leke med de store gutta, må du ligge med de store gutta.»

Roger Ailes ble gjort kjent med kvinnenes anklager, og ga via sin eksterne juridiske rådgiver Barry Asen følgende uttalelse til New York Magazine:

- Det er åpenbart at Ms. Carlson og hennes advokat desperat forsøker å føre saken i media, fordi de ikke har noen juridisk sak å forsvare. De seneste beskyldningene, alle mellom 30 og 50 år gamle, er falske.

Ailes gikk av som direktør for tv-kanalen etter anklagene.

USA Today skriver at Fox News' forelderselskap Twenty-First Century Fox har brukt 45 millioner dollar totalt på å betale forlik i sakene som har angått Ailes. I norske kroner tilsvarer det svimlende 380 millioner kroner.

MEKTIGE: Her står Roger Ailes sammen med Rupert Murdoch i 1996. De to kan sies å være to av USAs ,mektigste mediemenn. Ailes døde torsdag morgen og ble 77 år gammel. Foto: NTB Scanpix
MEKTIGE: Her står Roger Ailes sammen med Rupert Murdoch i 1996. De to kan sies å være to av USAs ,mektigste mediemenn. Ailes døde torsdag morgen og ble 77 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer