HUNDEVENN: Cara Delevingne introduserte hunden Leo for offentligheten da hun tok ham med på motehuset Chanels vårvisning i januar (bildet). Delevingne er for tida aktuell i storfilmen «Suicide Squad», og tok med seg Leo - iført et kontroversielt halsbånd - på en pressedag for filmen. Foto: Swan Galle / Scanpix
HUNDEVENN: Cara Delevingne introduserte hunden Leo for offentligheten da hun tok ham med på motehuset Chanels vårvisning i januar (bildet). Delevingne er for tida aktuell i storfilmen «Suicide Squad», og tok med seg Leo - iført et kontroversielt halsbånd - på en pressedag for filmen. Foto: Swan Galle / ScanpixVis mer

Kontroversielt halsbånd får dyreelskere til å rase mot Cara Delevingne

Halsbåndet skal få hunden til å la være å bjeffe. 

(Dagbladet): Etter at supermodell og skuespiller Cara Delevingne (23) viste fram hunden Leo for første gang under Chanels vårvisning i Paris, har hun blitt sett titt og ofte sammen med sin firbente venn.

Blant annet hadde Delevingne med seg Leo da hun promoterte storfilmen «Suicide Squad» nylig.

Men til tross for at superstjerna mer enn gjerne viser fram blandingshunden, er det ikke alle dyrevenner som er fornøyde.

I LONDON: Cara Delevingne og Leo avbildet utenfor Claridges Hotel i London i forrige uke. Foto: Will Alexander / WENN.com / Scanpix
I LONDON: Cara Delevingne og Leo avbildet utenfor Claridges Hotel i London i forrige uke. Foto: Will Alexander / WENN.com / Scanpix Vis mer

Ifølge The Sun var nemlig Leo under pressedagen iført et spesialhalsbånd som skal straffe hunden hvis den bjeffer.

Lydaktivert

Halsbåndet, som i Storbritannia omtales som «pepperspray-halsbånd», aktiveres av lyd.

Dermed vil bjeffing over et visst desibelnivå føre til at halsbåndet sprayer ut sterkt duftende sitronekstrakt, såkalt citronella, som skal oppleves ubehagelig for hunden, skriver den britiske tabloidavisa.

Veterinær Mai-Gret Jacobsen ved Son dyreklinikk sier til Dagbladet at slike halsbånd i Norge ofte kalles bjeffehalsbånd, og at de ikke er lov til å bruke uten at det gjøres i samråd med trening.

- Hvis du er hundeinstruktør og vet hva du driver med kan sånne typer verktøy være et hjelpemiddel, men jeg anbefaler ikke at folk går ut og kjøper det på generell basis, sier Jacobsen.

Hun forteller at citronella-duften kan gi ubehag for hunden.

- Det er som en sterk sitronduft. Vi mennesker lukter det jo, og da kan du tenke deg til hvordan det oppleves for en hund som har flere lukteceller enn det vi har.

- Kan forvirre hunden

Administrerende direktør Trine C. Hage i hundeeier-organisasjonen Norsk Kennel Klub (NKK) sier til Dagbladet at hun ikke kjenner til bjeffehalsbåndet Delevingne skal ha brukt på hunden sin.

Samtidig understreker Hage at NKK på generelt grunnlag er mot den type negativ straff.

- Avstraffelseshalsbånd er vi imot. Dette vil i beste fall forvirre hunden, og kan i verste tilfelle også forsterke uønsket atferd. I utgangspunktet er det naturlig adferd for en hund å bjeffe, og et bjeff i ny og ne får vi tåle.

MOT AVSTRAFFELSESHALSBÅND: Trine Hage, administrerende direktør i Norsk Kennel Klub. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOT AVSTRAFFELSESHALSBÅND: Trine Hage, administrerende direktør i Norsk Kennel Klub. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Anbefales ikke

- Hvilke følger kan bruk av et slikt halsbånd få for hunden?

- I verste tilfelle kan hunden bli enda mer stressa, og kanskje såpass usikker at den kan tendensere mot å bli aggressiv. Citronella-halsbåndet høres ikke smertefullt ut, men det kan føre til at hunden blir forvirra og utilpass, sier Hage, og legger til:

- På en pressedag høres ikke det særlig gunstig ut. Da hadde det kanskje vært bedre for hunden å være hjemme enn å få på et avstraffende halsbånd.

Hage er ikke alene om å reagere på halsbåndet.

Også Lynn Barber, som er trenings- og adferdsleder for dyrevelferdsorganisasjonen Dogs Trust, er tydelig på at de ikke anbefaler bruk av halsbånd som dette.

- Du må finne ut av hvorfor hunden oppfører seg slik, framfor å straffe den, sier Barber til Daily Mail.

- Kom deg over det!

Også i sosiale medier er det mange som reagerer på Delevingnes bruk av bjeffehalsbåndet på hunden sin.

Brukeren «Veggie Jane» har delt lenka til The Suns artikkel, og har følgende kommentar til supermodellen:

- Kjære Cara, hunder bjeffer. Kom deg over det!

Twitter-brukeren «Starlit Void Cruiser» er enig:

- Cara Delevingne, skam deg hvis du fikk hunden din til å ha på seg en pepperspray-krage. Ikke få deg hund hvis du ikke tåler at den bjeffer.

Delevingne selv har ikke, etter det Dagbladet kan se, kommentert saken foreløpig.