Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Caitlyn Jenner:

Koselig transeksualisme som neglisjerer problemet

«Kardashians»-stjerna prøver hardt, men er det godt nok? 

BOKAKTUELL: Caitlyn Jenner er i disse dager aktuell med sin egen selvbiografi, som i stor grad handler om forholdet hennes til kjønn og identitet. Foto: Taylor Jewell/Invision/AP, NTB Scanpix
BOKAKTUELL: Caitlyn Jenner er i disse dager aktuell med sin egen selvbiografi, som i stor grad handler om forholdet hennes til kjønn og identitet. Foto: Taylor Jewell/Invision/AP, NTB Scanpix Vis mer

Det er ingen enkel prosess å bytte kjønn. Som vi her i Norge har vært så heldige å få se, gjennom TV 2-serien «Født i feil kropp», kreves det år med psykologbehandling, hormoner og smertefulle - inntil nylig selvkastrerende - operasjoner.

FIKK PANIKK: Den tidligere amerikanske friidrettshelten Bruce Jenner (65) stilte opp som kvinnen Caitlyn Jenner i magasinet Vanity Fair. Her forteller hun om reisen mot å bli en fullverdig kvinne. Video: ABC News Vis mer

Ingen skal kimse av det, og alles situasjon er forskjellig. Hva du ser ut som definerer ikke kjønnet ditt.

En som imidlertid har valgt en feminin og offentlig tilnærming, er den amerikanske tv-stjerna og OL-vinneren Caitlyn Jenner (67). Hun ble født Bruce, og har i mange tiår vært en av USAs mest profilerte kjendiser - mye på grunn av seieren i tikamp i sommer-OL i 1976 og som Kardashian-eks.

Foto: Juritzen 
Foto: Juritzen  Vis mer

Det var på forsida av selveste Vanity Fair at hun annonserte at hun nå heter Caitlyn og at hun offisielt var i ferd med å bytte kjønn. LHBT-verden hadde fått en ny heltinne ... Trodde vi i det minste.

Nærmere 700 000 amerikanere definerer seg som transkjønnede, ifølge en rapport fra The Williams Institute i 2011. Jenner kunne ha valgt å være et forbilde for disse, en fakkelbærer - om vi skal ta i bruk OL-metaforene. Flammene har hun derimot valgt å la dø ut, men i hennes nye selvbiografi, «Mitt hemmelige liv», forsøker hun tappert å fyre på på nytt med en utslitt lighter.

Jenner har, siden hun bokstavelig talt kom ut av klesskapet, vært i hardt vær. Hennes syn på likekjønnede ekteskap er blant faktorene hun har fått mest kritikk for. På grunn av sin makt, gjennom blant annet «Keeping up with the Kardashians» og hennes egen serie «I am Cait», har hun blitt påberopt å være en talsperson for et svært og uglesett miljø - uavhengig av hennes republikanske synspunkter.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Republikaneren Caitlyn Jenner har tidligere uttalt at hun er imot homoekteskap. - Jeg er en veldig tradisjonell kvinne, svarer Jenner som nå later til å være mer åpen, til tross for sitt noe diffuse svar. Video: Ellentube Vis mer

Boka er et forsøk på å få respekt hos kritikerne. Det er fair. Mange av oss, inkludert undertegnede kjendisreporter i Dagbladet og Se og Hør, har lenge lurt på om hun i det hele tatt hadde planer om å gå i bresjen for det hun selv mener andre bør akseptere henne som. På 301 sider, oversatt til norsk, ramser Jenner opp sin kamp.

Hun brukte ekskonenes undertøy. Hun stjal sminke av sine egne stedøtre. Hun levde som kvinne på si, og som mann i det offentlige. Boka er lesset til randen med slike eksempler, akkompagnert av statistikk, eksempler og fakta. Jeg vet ikke hvor involvert hun selv har vært i skriveprosessen, men Buzz Bissinger (bokas «medforfatter») har trolig stått for det meste av skrivingen.

FÅR EGEN DOKUMENTARSERIE: Snart kommer dokumentarserien om Caitlyn Jenners nye liv, «I am Cait». Serien produseres av samme selskap som står bak «Keeping Up With The Kardashians». Video: E! Entertainment Vis mer

Poenget er at Caitlyn prøver å innta en posisjon hun ikke tidligere har hatt - som et forbilde for LHBT-miljøet. Spørsmålet er bare om det er godt nok.

Mange hadde nok sett for seg at dette skulle være en bok som kanskje skulle stille politiske spørsmål i det patriarkalske og konservative USA. Man bør jo som hovedregel ikke kritisere noe for noe det ikke er, men på grunn av hennes tydelige forsøk på å ta en posisjon, er det løyve for å poengtere mangler.

Kan man skyve under teppet at verdens rikeste og mest profilerte transkvinne ikke gjør nok?

«Hun avbrøt meg midt i en setning, slik hun ofte gjør når hun har noe viktig på hjertet. Du kan ikke redde alle sammen, men du kan redde én av gangen. Da innså jeg at man ikke kan redde alle sammen, men du kan redde én av gangen», heter det på side 46.

Du kan ikke redde alle. Det kan ingen. Det du kan, med din tilnærmede formue på 100 millioner dollar og ekstremt store plattform, er å gjøre noe for alle dem der ute som ikke ble født med sølvskje i munnen. De fleste der ute kommer ikke fra samme kår som deg. Ifølge The Guardian var 2015 et rekordår i USA for drap på transkvinner, spesielt med minoritetsbakgrunn, og de færreste tilfellene ble anmeldt eller etterforsket som hatkriminalitet.

Misforstå meg rett, det er ikke enkelt å bytte kjønn for noen, uavhengig av opprinnelse. Alle har hver sin vei, og møter stigma på samme måte. Det er bare synd at Jenners forsøk virker så påtatt og innsnevret.

Dette er i hovedsak ikke kritikk av boka, som garantert vil hjelpe mange der ute. Unge som eldre, minoriteter som majoriteten. Pulsen her går på hva en kvinne i hennes posisjon kan og burde gjøre, i stedet for å glamorisere opplevelsen med skylapp-refleksjoner rundt en vanskelig fortid og et bokcover som kunne tilhørt en norsk rosabloggers premature biografi. Dette er koselig transseksualisme, ikke det reelle bildet i USA og verden.

For å gi Jenner en viss sjanse til å komme med tilsvar her, har hun tidligere uttalt dette i et intervju når det kommer til kritikken - spesielt fra hennes eget miljø:

- Det gjør vondt. Om en transkvinne skriver noe kritisk om meg, hender det jeg rett og slett ringer dem. Dette har jeg gjort flere ganger. Jeg sier: «Du kjenner ikke meg. Du kjenner ikke mine intensjoner.» De vet ikke hvor hjertet mitt er. (...) Jeg beklager aldri for at jeg har jobbet hardt her i livet og har tjent godt. Det er det dette landet handler om, fortalte hun.

At du ringer én kritiker, forandrer neppe bildet samfunnet og miljøet har av deg: Et inntrykk du har skapt helt på egenhånd med din konservative, glamorøse og Sarah Palin-aktige framtoning.