TUNG PERIODE: Skuespiller Michael J. Fox har i et større intervju med The New York Times gått i detalj om det vanskelige året han har lagt bak seg. Foto: NTB Scanpix
TUNG PERIODE: Skuespiller Michael J. Fox har i et større intervju med The New York Times gått i detalj om det vanskelige året han har lagt bak seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Michael J. Fox:

Kraftig tilbakeslag etter Parkinsons-diagnosen

Avslører helsemareritt det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et større intervju med The New York Times Magazine avslører den kanadiske skuespilleren Michael J. Fox (57) at han har hatt et særdeles tøft år, rent helsemessig.

57-åringen, som i 1991 fikk diagnosen Parkinsons, måtte i april gjennomgå en operasjon i ryggen, fordi han sleit med å stå oppreist uten å falle.

- Jeg hadde et vedvarende problem med ryggraden. Jeg ble fortalt at det var ufarlig, men hvis jeg ikke gjorde noe med det, ville jeg få redusert følelse i beina og vanskeligheter med å bevege meg. Plutselig begynte jeg å falle - mye, sier han til The New York Times.

- Nødvendig med operasjon

Fox beskriver en tilstand som kan knyttes til spinal stenose. Dette kan føre til ryggsmerter med utstråling til sete og lår eller legger. Operasjon er aktuelt om gangdistansen blir uakseptabelt kort, ved kontinuerlige smerter og ved problemer med kontroll over urinveiene og endetarmen, skriver NHI.

Parkinsons, som det for øvrig ikke finnes noen kur mot, gir på sin side skjelvinger, stivhet og dårlig koordinasjon. For skuespilleren ble det vanskelig å skille hvilken av de to som var årsaken til problemene.

- Jeg prøvde å analysere hva som var Parkinsons og hva som var spinal-greiene. Det kom til et punkt hvor det mest sannsynlig var nødvendig med operasjon. Så jeg lot meg operere, etterfulgt av en intens mengde fysioterapi.

I 2010: Michael J. Fox legger ikke skjul på at Parkinsons-diagnosen har gjort tilværelsen mer krevende med åra. Her avbildet med kona Tracy Pollan. Foto: NTB Scanpix
I 2010: Michael J. Fox legger ikke skjul på at Parkinsons-diagnosen har gjort tilværelsen mer krevende med åra. Her avbildet med kona Tracy Pollan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- 19 skruer og metallplate

Selv om operasjonen var vellykket, opplevde Fox et større tilbakeslag noen måneder seinere.

- Jeg gjennomførte det jeg skulle, og etter hvert fikk jeg tilbud om skuespilleroppdrag. I august i fjor var det meningen at jeg skulle gå på jobb. Jeg våknet, gikk inn på kjøkkenet for å spise noe frokost, tråkket feil og ramlet. Jeg brakk armen noe så innmari. Jeg måtte operere inn 19 skruer og en metallplate. Det var et stort slag.

Til tross for en tung periode, forsøker «Back to the Future»-stjerna å se framover. Selv om han fortsatt har et ønske om å bedrive skuespill, er det ikke til å stikke under stol at det har blitt færre oppdrag med åra.

- Bortimot ufør

I et stort intervju med Haute Living i 2016 fortalte Fox om livet sitt med Parkinsons sykdom. Skuespilleren holdt diagnosen skjult fra offentligheten i nesten ti år, før han opprettet en egen stiftelse som arbeider for å finne en kur for Parkinsons. Å fortelle om sykdommen ble en oppvåkning for stjerna.

Saken fortsetter under:

FREMTIDEN ER HER: 21. oktober 2015 er dagen det reises til i «Back to the Future II» fra 1989. Se Michael J. Fox og Christopher Lloyd diskutere hva filmen hadde rett i. Video: Toyota USA Vis mer Vis mer

- Jeg ble diagnostisert for 25 år siden, og jeg skulle egentlig bare kunne jobbe i ti år framover. Det ble antatt at jeg kom til å være bortimot ufør på nåværende tidspunkt. Det er jeg langt ifra.

- Nå er jeg så dårlig som jeg kommer til å bli, og jeg kan fortsatt gå på butikken og drive markedsføring, sa Fox i intervjuet.

57-åringen var en av de mest kjente skuespillerne på 80- og 90-tallet.

Han ble først kjent fra tv-serien «Fem i familien», som rullet og gikk på tv-skjermer verden over i sju år på 80-tallet. Og han ble virkelig superstjerne etter å ha spilt i «Back to the Future» fra 1985 og deretter oppfølgerne i 1989 og 1990.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer