Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Austin Powers:

Kreftsykdom, sexvideo og mystisk drukning: Slik gikk det med «Austin Powers»-stjernene

I år er det 20 år siden den første filmen om Austin Powers hadde premiere. 

AUSTIN POWERS: I år er det 20 år siden den første filmen om Austin Powers hadde premiere, og mye har skjedd siden den gang. Foto: NTB Scanpix.
AUSTIN POWERS: I år er det 20 år siden den første filmen om Austin Powers hadde premiere, og mye har skjedd siden den gang. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Austin Powers: International Man of Mystery» (1997) ble en seersuksess som førte til to oppfølgere, i 1999 og i 2002.

Den bisarre komedien spiller på det å være den rake motsetningen til andre spionfilmer, som filmene om James Bond. Der har hovedpersonen tradisjonelt vært en britisk spesialagent som setter skurker ut av spill uten å ødelegge smokingen - eller sveisen.

PREMIERE: Her er gjengen samlet under priemieren til oppfølgeren i 2002. Foto: NTB Scanpix
PREMIERE: Her er gjengen samlet under priemieren til oppfølgeren i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Austin Powers er imidlertid kjent for sine dårlige tenner og svært hårete overkropp, men det hindrer ikke de kvinnelige rollefigurene i filmene fra å synes at han er uimotståelig.

Men hvordan står det til med «Austin Powers»-stjernene i dag, to tiår etter at den spesielle rollefiguren så dagens lys?

Mike Myers (53)

Det var den canadiske skuespilleren Mike Myers (53) som spilte hovedrollen som Austin Powers, skurken Dr. Evil og flere andre rollefigurer i filmene.

Det var Myers selv som fant opp rollefiguren Powers, en dag han satt i bilen. Burt Bacharachs låt «The Look of Love» spilte på radioen, noe som fikk Myers til å begynne å tenke på om hans daværende kone, Robin Ruzan, fremdeles ble tent av ham, ifølge People.

I løpet av tre uker var førsteutkastet til «Austin Powers: International Man of Mystery» skrevet, ifølge Mental Floss.

HOVEDROLLEN: Mike Myers spilte hovedrollen som Austin Power. Foto: Filmweb
HOVEDROLLEN: Mike Myers spilte hovedrollen som Austin Power. Foto: Filmweb Vis mer

Etter suksessen med Austin Powers, tok Myers på seg jobben som stemmen til det animerte, grønne trollet Shrek i filmen med samme navn. Filmen holdt 53-åringen travel fra 2001 til 2012, med flere filmer og dataspill.

På det private planet har det også skjedd litt av hvert for skuespilleren.

I 2005 gikk Myers og Robin Ruzan hver til sitt etter 12 års ekteskap, og fem år etter giftet han seg med Kelly Tisdale. Ekteskapet holdt de imidlertid hemmelig i fem måneder.

Paret har fått tre barn sammen, sønnen Spike (5) og døtrene Sunday (3) og Paulina (1).

- Den som sier at «å bli far er det beste som har skjedd meg», har forstått det. Jeg er så lykkelig som jeg aldri før har vært, sa 53-åringen til Deadline i 2013.

TREBARNSFAR: Mike Myers sammen med sin kone, Kelly Tisdale, under en satlig middag for å hedre den canadiske statsministeren i 2016. Sammen har de tre barn. Foto: REUTERS/Mary F. Calvert
TREBARNSFAR: Mike Myers sammen med sin kone, Kelly Tisdale, under en satlig middag for å hedre den canadiske statsministeren i 2016. Sammen har de tre barn. Foto: REUTERS/Mary F. Calvert Vis mer

Heather Graham (47)

Skuespiller Heather Graham spilte rollen som Felicity Shagwell i Austin Powers. Graham har i tillegg til en rekke filmroller medvirket i flere episoder av den populære serien, «Californication».

47-åringen spiller ofte sjarmerende og humørfylt i filmer som «Austin Powers», «Scrubs» og «The Hangover», men i virkeligheten har hun en dyster familiehistorie.

Den amerikanske skuespilleren kuttet nemlig all kontakt med hele sin familie etter uenighet om en av hennes roller.

Det skal angivelig ha vært filmen «Boogie Nights» som skildrer pornoindustriens historie som skapte den bitre striden mellom familien. Trolig er det hennes foreldres tro som kom i veien for familie båndet. Det heter at de er strengt katolske og skal ha funnet filmen litt vel grafisk.

Graham har imidlertid tidligere uttalt at hun gjerne skulle ha hatt kontakt med familien.

- Det ville ha vært fint om jeg hadde et godt forhold til familien min, og deler av meg lengter etter å ha en mamma og pappa som elsker meg og aksepterer meg for den jeg er. Men det gjør de aldri, har Graham sagt.

Michael York (75)

Skuespiller Michael York spilte rollen som Basil Exposition, Austin Powers' høyre hånd, i alle de tre filmene. Gjennom sin 50 år lange karriere innen tv og film, har han spilt i godt over 150 ulike produksjoner.

Etter innspillingen av den siste filmen om Austin Powers, hadde han blant annet en gjesterolle i den populære tv-serien «Gilmore Girls», og han har gitt stemme til rollefiguren Dr. Lionel Budgie i «Simpsons».

De seneste åra har det vært relativt stille rundt 75-åringen, som for noen år siden fikk diagnosen amyloidose. Det er en svært alvorlig sykdom som kan ha dødelig utfall, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I et intervju med The Guardian høsten 2013 fortalte York at han begynte å mistenke at noe var galt da han fikk mørke ringer under øynene. Dette var noe han aldri hadde hatt tidligere.

Etter å ha blitt feildiagnostisert flere ganger, fikk han til slutt riktig diagnose.

I 2012 gjennomgikk han en vellykket stamcelletransplantasjon fulgt av behandling med cellegift. I avisintervjuet sa York at han føler seg mye bedre etter den krevende og risikable behandlingen.

- Jeg er blitt benådet. Jeg vet ikke om man kan si kurert, for det kan komme tilbake. Men det er som natt og dag når man får tilbake entusiasmen sin, når man er i stand til å reise igjen. Jeg ser ikke normal ut - jeg kunne brukt sminke, men jeg ser ikke poenget. Dette er meg nå, og når folk spør meg om det, kan jeg forklare dem det, sa han til The Guardian den gang.

AUSTIN POWERS' HØYRE HÅND: Michael York spilte rollen som Basil Exposition i alle de tre filmene. Foto: Filmweb
AUSTIN POWERS' HØYRE HÅND: Michael York spilte rollen som Basil Exposition i alle de tre filmene. Foto: Filmweb Vis mer

Seth Green (43)

Skuespiller Seth Green fikk rollen som Dr. Evil og Frau Farbissinas biologiske sønn, Scott Evil, helt i starten av 20-åra.

Omtrent samtidig hadde han fått rollen som Oz (egentlig Daniel Osbourne, journ.anm.) i kultserien «Buffy - Vampyrenes skrekk». Fra 1999 til 2017 ga han også stemme til rollefiguren Chris Griffin fra «Family Guy».

EMMY-VINNER: Etter Seth Greens rolle i Austin Power, har han i etterkant vunnet fire Emmy-priser med animasjonsserien «Robot Chicken». Foto: NTB Scanpix
EMMY-VINNER: Etter Seth Greens rolle i Austin Power, har han i etterkant vunnet fire Emmy-priser med animasjonsserien «Robot Chicken». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og etter å ha spilt i alle tre «Austin Powers»-filmene, valgte Green å fortsette med å lage underholdning med ganske bisarr humor, og det med stort hell: Animasjonsserien «Robot Chicken» har hittil vunnet fire Primetime Emmy-priser, ifølge IMDb.com.

I privatlivet har Seth Green rukket å gifte seg med skuespiller Clare Grant (37), som han dessuten har jobbet med i «Robot Chicken». Paret forlovet seg i starten av 2010, ifølge People, og giftet seg 1. mai samme år.

De to møttes første gang i 2007, på gjenåpningen av en tegneseriebutikk de begge elsket. Da de var på sitt første stevnemøte, viste det seg fort at de hadde mer til felles enn tegneserier. Deriblant måten de bestiller hamburgere på:

- Jeg dro hjem til ham, og så dro vi og kjøpte litt mat på In-N-out. Og vi bestilte akkurat det samme, på akkurat samme måte, noe som var litt rart. Så dro vi hjem til ham igjen og han skrudde på tv'en sin. Det viste seg at han hadde tatt opp akkurat de samme programmene som meg, i samme rekkefølge, har Grant sagt til People.

Mindy Sterling (63)

Skuespilleren fra New Jersey spilte rollen som Frau Farbissina, Dr. Evils trofaste lakei, i samtlige av filmene om Austin Powers. Sønnen til Farbissina, Scott Evil, blir til etter at hun har fått tak i en sædprøve fra Dr. Evil.

FIKK BRYSTKREFT: Selv om kreftdiagnosen kom som et sjokk, valgte Mindy Sterling å være så positiv som mulig for sønnen, Max, sin skyld. Foto: NTB Scanpix.
FIKK BRYSTKREFT: Selv om kreftdiagnosen kom som et sjokk, valgte Mindy Sterling å være så positiv som mulig for sønnen, Max, sin skyld. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

De siste åra har Mindy Sterling spilt i serier som «Con Man», «Black-ish» og «Frustrerte fruer» - og faktisk hatt småroller i Seth Greens serie «Robot Chicken». I 2017 er hun dessuten aktuell i flere filmer, ifølge IMDb.com.

Ikke lenge etter innspillingen av den andre «Austin Powers»-filmen, fikk Sterling diagnosen brystkreft.

Svulsten i det høyre brystet ble oppdaget etter en rutinesjekk og mammografi hun gjennomgikk, få måneder etter at hun hadde fått fjernet en kreftsvulst på et svært tidlig stadium i det andre brystet.

I et intervju med USA Today i 2004 fortalte 63-åringen at kreftdiagnosen kom som et sjokk, men at hun valgte å være så positiv som mulig, blant annet for sønnen Max sin skyld.

- I starten er døden det første man tenker på, men man må fjerne seg fra den tanken fordi det er så mange fantastiske suksesshistorier. Jeg hadde også «Austin Powers»-filmen å promotere, og ikke minst er jeg mor - sønnen min trenger meg. Det var ikke tid til å fokusere på det negative, sa Sterling den gang.

DR. EVILS TROFASTE LAKEI: Mindy Sterling i rollen som Frau Farbissina, Dr. Evils trofaste lakei, i Austin Power filmene. Foto: Filmweb
DR. EVILS TROFASTE LAKEI: Mindy Sterling i rollen som Frau Farbissina, Dr. Evils trofaste lakei, i Austin Power filmene. Foto: Filmweb Vis mer

Robert Wagner (87)

Skuespiller Robert Wagner spilte rollen som Number Two, Dr. Evils nestkommanderende, i alle filmene om Austin Powers. I likhet med Michael York har han spilt i godt over hundre filmer og tv-serier, og han har dessuten vært nominert til Golden Globe hele seks ganger.

De siste åra har han blant annet spilt i krimserien «NCIS» og i komiserien «Two and a Half Men». Han er også på rollelista til thrilleren «Seven Sisters», regissert av den norske filmskaperen Tommy Wirkola, sammen med Noomi Rapace og Willem Dafoe.

FAMILIEN: Robert Wagner sammen med kona, Jill St. John, og barna Katie Wagner, Riley Lewis og Natasha Wagner, under Hollywoods juleparade i desember i fjor. Foto: NTB Scanpix.
FAMILIEN: Robert Wagner sammen med kona, Jill St. John, og barna Katie Wagner, Riley Lewis og Natasha Wagner, under Hollywoods juleparade i desember i fjor. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I mai 1990 giftet Wagner seg med Jill St. John (76), som spilte Bond-piken Tiffany Case i «Diamonds Are Forever» (1971). Dette er hans fjerde ekteskap, ettersom han tidligere har vært gift to ganger med skuespiller Natalie Wood (1938-1981) og en gang med Marion Marshall (87).

Wagners andre ekteskap med «Rotløs ungdom»-stjerna endte i tragedie da Wood druknet i nærheten av parets yacht, som lå ankret opp utenfor California-kysten. Ombord var Wagner, filmstjerna Christopher Walken og kaptein Dennis Davern.

Robert Wagner skrev om konas død i sine memoarer fra 2008, «Pieces of My Heart». Der hevdet han at ulykken inntraff etter at han kranglet med Walken om Woods karriere, men at ingen visste akkurat hva som skjedde den kvelden.

I 2011 gjenåpnet politiet i Los Angeles etterforskningen, ifølge People. Dette skjedde etter at Davern stod fram og sa at han hadde løyet om noen av detaljene rundt Woods død.

DRUKNET: Robert Wagner sammen med sin tidligere kone, Natalie Wood, som druknet utenfor California-kysten i 1981. Foto: NTB Scanpix
DRUKNET: Robert Wagner sammen med sin tidligere kone, Natalie Wood, som druknet utenfor California-kysten i 1981. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dødsårsaken ble endret fra å være en drukningsulykke til drukning kombinert med andre, ukjente faktorer, ifølge BBC. I en rettsmedisinsk rapport fra 2013 heter det blant annet at Wood ble skadet ombord før hun druknet.

Hendelsesforløpet rundt Natalie Woods død er ennå ikke endelig avklart, men politiet har understreket at Robert Wagner ikke har vært mistenkt i saken. Lana Wood (71), søsteren til Natalie, havnet imidlertid på kant med svogeren etter søsterens død.

Verne Troyer (48)

MINI ME: Verne Troyer er en av verdens korteste menn og spilte rollen som Mini Me i Austin Power filmene. Foto: NTB Scanpix
MINI ME: Verne Troyer er en av verdens korteste menn og spilte rollen som Mini Me i Austin Power filmene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skuespilleren er aller mest kjent for rollen sin i de to siste Austin Powers-filmene, der han spilte Mini Me, en slags miniatyrkloning av Dr. Evil (spilt av Mike Myers, journ.anm.).

Troyer, som er kortvokst, er omlag 81 centimeter høy og er dermed blant verdens korteste menn, ifølge IMDb.com.

Etter å ha spilt i «Austin Powers - spionen som spermet meg» (1999), fikk han en liten rolle i «Grinchen». Der spilte han faktisk mot «Austin Powers»-kollega Mindy Sterling.

I 2001 var han også å se i «Harry Potter og de vises stein», og noen år senere var han aktuell i «The Imaginarium of Doctor Parnassus» (2009), der Heath Ledger gjorde sin siste rolle.

I 2009 sjekket han inn i huset i det britiske realityprogrammet «Celebrity Big Brother», sammen med blant andre Coolio, Ben Adams og La Toya Jackson.

FYLLEKJØRING: I 2009 krasjet Troyer inn i en dør i beruset tilstand med sin elektriske scooter. Foto: NTB Scanpix.
FYLLEKJØRING: I 2009 krasjet Troyer inn i en dør i beruset tilstand med sin elektriske scooter. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Troyer vekket oppsikt da han krasjet inn i en dør i beruset tilstand mens han kjørte en elektrisk scooter, ifølge Mirror. Han var blant favorittene til å vinne konkurransen, men endte til slutt på fjerdeplass.

Før deltakelsen i «Celebrity Big Brother» skapte Troyer store overskrifter etter at en sex-video av ham og hans tidligere kjæreste ble spredd på nettet.

Ifølge CTV News gikk 48-åringen til søksmål mot eksen sin, Ranae Shrider, og krevde 20 millioner dollar av henne. Troyer hevdet i søksmålet at Shrider tillot at snutter av videoen ble offentliggjort.