Asap Rocky-rettssaken:

Krever 139 700 kroner av Asap Rocky

Asap Rocky har ankommet Stockholm tingrett for å svare på de alvorlige anklagene.

RETTSSAK: Asap Rocky møter retten i Stockholm tirsdag. Dette har skjedd så langt i dag. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): I dag begynte rettssaken mot Rakim Athelaston Mayers (30), best kjent under artistnavnet Asap Rocky, i Stockholm tingrett.

Rett før klokka 10 var den fornærmede på plass i salen, før aktor og de tiltalte ankom rettslokalet. De tiltalte hadde alle håndjern på seg, og ble fulgt av vakter.

Asap Rocky var den siste av de tre tiltalte som var på plass i rettssalen. Han virket rolig før det hele startet, ifølge Dagbladets reporter på stedet.

RETTSSAK: Mora til den amerikanske rapperen Asap Rocky er i Stockholm for å støtte sin sønn i tirsdagens rettssak. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet TV Vis mer

Håndjernene ble tatt av da de alle var på plass, og det er bare noen meter som skiller den fornærmede 19-åringen og de tre tiltalte mennene. Retten består av ordførende og tre stykk nemndmenn. Aktor er Daniel Sunesson. Da ordførende gikk gjennom hvem som er i salen, kom det fram at to av de tre tiltalte har byttet forsvarere i siste liten, mandag kveld.

Mens Asap Rocky har beholdt forsvarer Slobodan Jovicic, har de to andre nå Martin Persson og Carla Pantzar.

Da tiltalen ble lest opp kom det fram at den fornærmede 19-åringen krever en erstatning på 139 700 kroner.

Nekter straffskyld

Alle de tre tiltalte mennene nekter straffskyld i saken. Asap Rocky vedgår å ha kastet fornærmede ned på bakken, og at han delte ut slag eller dytting. Han mener det handlet om nødverge.

Den andre tiltalte vedgår å ha sparket fornærmede i skulderen, men sier han ikke har slått vedkommende. Den tredje vedgår å ha gitt et, muligens to slag til fornærmede, men er usikker om de traff. De påberoper seg alle nødverge.

MISFORNØYD: Asap Rocky-fan Ivan Waliullah er misfornøyd med hvordan svenske myndigheter håndterer saken rundt favorittrapperen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet TV Vis mer

Strides om bruk av flaske

Det ser ut til at det store spørsmålet kommer til å stå rundt hvorvidt det ble brukt ei flaske i slåsskampen, eller ikke. Som forsvareren til rapperen sa i går, vil de bevise at det ikke ble brukt ei flaske.

Fornærmede oppgir at han først ble slått med ei glassflaske i krysset Apelbergsgatan/Olofsgatan, like etter konfrontasjonen som fant sted ute på gata ved restaurantkjeden Max. Deretter skal han ha blitt slått ned.

KRYSSET: Fornærmede hevder å ha blitt slått med ei glassflaske i dette krysset. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRYSSET: Fornærmede hevder å ha blitt slått med ei glassflaske i dette krysset. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dette er en påstand som forsvaret nok vil komme til å bestride, da de som nevnt hevder de kan bevise at ei flaske ikke ble brukt. Det ble i ettertid av hendelsen funnet glasskår der 19-åringen hevder å ha blitt kastet i bakken, og på fortauet lå det en del av en flaskehals - noe det vises bilder av.

Ifølge Dagbladets reporter på stedet følger Asap Rocky våkent med på bildene og kartene som blir vist på storskjerm.

Påtalemyndigheten påpeker at de vet hvor rapperen tok tak i fornærmede og hvor han landet, fordi de har sammenliknet bilder fra videomaterialet som er tilgjengelig med bilder fra Google Maps. Plassen hvor Asap Rocky tar tak i fornærmede kan man se ved hjelp av dørene på bygningen, forklarer Suneson.

MAX: Her skal konfrontasjonen ha startet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MAX: Her skal konfrontasjonen ha startet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Ut fra genserarmen stikker noe som jeg vil påstå er ei flaske, sier Daniel Suneson om videoen som Asap Rocky selv publiserte på Instagram.

Han påpeker likheten mellom de knuste flaskebitene som lå igjen på bakken etter slagsmålet, og bildet av rapperen som holder det han påstår er ei flaske i hånda. Dette er sentralt for aktors påstand.

I SVERIGE: Rapperen ASAP Rocky er tiltalt for kroppsskade under et slagsmål i Stocholm 30. juni. Hendelsen ble filmet, og siden da har han sittet i varetekt i Sverige. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det knuste glasset er hentet inn for tekniske undersøkelser, men det kan ikke påvises verken DNA eller fingeravtrykk, noe som taler til Asap Rockys fordel.

Bilder av skadene

Da tiltalen mot Asap Rocky og de to andre mennene ble tatt ut 25. juli, publiserte den svenske avisa Expressen en rekke bilder av den fornærmede 19-åringen, som har fått tydelige skader.

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

Når bildene igjen vises fram under rettssaken tirsdag, holder fornærmede fram hånda og viser til sin egen bistandsadvokat, og peker. Asap Rocky sitter fremdeles rolig og følger nøye med, uten de store reaksjonene.

Han er for øvrig kledd i ei grønn t-skjorte, og har samlet flettene sine i en strikk.

Under rettssaken går de gjennom skadene til fornærmede, som har oppsøkt sykehuset flere ganger på grunn av det han sier er ribbeinssmerter.

Den medisinske rapporten sier at kuttskadene taler for at de har kommet fra knust glass eller liknende. Men om de har kommet fra slag med knust glass, fall mot bakken der det lå knust glass eller fordi noen har hatt knust glass og sparket fornærmede, kan ikke slås fast.

KJENDISENE REAGERER: ASAP Rockys tiltale skaper reaksjoner. Foto: NTB Scanpix/ Twitter Vis mer

Videobevis

I retten vises det fram flere videoer fra natta da voldshendelsen skal ha funnet sted. Den først er en overvåkningsvideo fra Max, der den innledende kontakten mellom de tiltalte og den fornærmede skjer. 19-åringen har snudd seg for å se på videobevisene, da han i utgangspunktet sitter med ryggen til.

Overvåkningen fra Max viser at fornærmede får et dytt av livvakten til Asap Rocky, før han dytter borti ham igjen. Han tar tak i halsen på ham og dytter fornærmede flere meter bortover bakken. Deretter går rapperen og hans følge mot Olofsgatan, mens fornærmede og hans venn følger etter.

Det vises også fram en kort overvåkningsvideo med en annen vinkel som viser at fornærmede og vennen følger etter rapperens følge. Den tredje videoen som vises er den Asap Rocky selv har publisert på sin Instagram-profil.

SE TV: En video som ble tatt i Stockholm søndag kveld, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som «Asap Rocky» gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

Her mener aktor at rapperen har redigert bort sentrale deler.

- Det som ikke er med i denne filmen, er det løftet der livvakten til Asap Rocky løfter fornærmede etter halsen. Det finnes ikke i denne videoen, det er klippet bort, påpeker Daniel Suneson.

I tillegg blir videoer fra vitner og TMZ spilt av i rettssalen. Fornærmede og bistandsadvokat har ønsket å spille av disse sekvensene med saktere hastighet.

Aktor viser til stillbilder av filmen, der fornærmede ble kastet nedover i gatekrysset. Der kan man også se at Asap Rocky på et tidspunkt setter foten sin på armen til den fornærmede.

TINGRETTEN: Tiltalen mot Asap Rocky og to andre menn behandles i Stockholm tingrett denne uka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TINGRETTEN: Tiltalen mot Asap Rocky og to andre menn behandles i Stockholm tingrett denne uka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Måtte riste av oss den jævelen

Det svenske politiet har i etterforskningen av saken sikret en rekke SMS-er fra artistens følge som ble sendt den aktuelle kvelden da hendelsen fant sted.

- Da vi gikk bortover gata, begynte noen å yppe med oss. Vi måtte riste av oss den jævelen, skrev en i artistens følge til en annen i vennegjengen 30. juni.

Aktor peker ut en formulering fra en av meldingene, der det kommer fram at følget har fått en kvinne til å filme det hele. Denne videoen er blant påtalemyndighetens tyngste bevis. Ifølge den svenske avisa Aftonbladet skal imidlertid tanken bak filmingen ha vært en helt annen.

Ifølge avisa sa kvinnen som filmet hendelsen følgende under et avhør med politiet:

- Jeg blandet meg ikke inn i slagsmålet siden jeg er jente, men jeg filmet alt for å vise at de ikke gjorde noe feil.

Kvinnen, som selv ikke er tiltalt, beskriver angivelig hendelsen som et «normalt slagsmål, ikke for aggressivt».

- Det ble slagsmål, men det var selvforsvar.

SMS-bevis

Aktor viser også til en flere andre SMS-er som ble sendt innad i Asap Rockys vennegjeng den aktuelle kvelden.

- Jeg mener disse SMS-ene har betytning mot innvendingen fra forsvaret om at det var nødverge, sier aktor Suneson.

RETTSSAK: I dag starter rettssaken mot rapperen Asap Rocky i Stockholm, og en av forsvarerne hevder han har nye beviser i saken. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet TV Vis mer

I en SMS står det blant annet at: «Den ekte videoen er ute, du vet det?», og: «Han sa at han fjernet den».

Kvinnen som filmet hendelsen skriver også i SMS-er at filmen som ble delt på Asap Rockys Instagram var «cleaned up a bit», altså «ryddet litt i». Hun skriver også at hun håper rapperen «slettet alle videoene på sin egen telefon, og bare tok vare på den ene».

Etter pausen skal den fornærmede presentere saken sin. Da Asap Rocky forlot rettslokalet til pause, vinket han til mora, som er til stede i salen.

PÅ PLASS: Asap Rockys mor har reist til Sverige for å støtte sønnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ PLASS: Asap Rockys mor har reist til Sverige for å støtte sønnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Kunne ikke se på

Påtalemyndigheten bruker også SMS-er fra kvinnens telefon som bevis. Dagbladet har fått innsyn i meldingene.

- Så Rocky og sikkerhetsvakten hans banke dritten ut av noen, står det i en av meldingene.

Videre skriver kvinnen:

- Han fikk meg til å filme det ... Jeg kunne bokstavelig talt ikke se på, jeg liker ikke når folk blir slått!

SE TV: - I dypet av mitt hjertet kjenner jeg at det er feil at min klient er fengslet. Han er fengslet bare på grunn av fluktfaren, sa Asap Rockys advokat, Slobodan Jovicic, til pressen etter fengslingsmøtet hvor det ble bestemt at rapperen blir i varetekt en uke til. Vis mer

Tiltalt for kroppsskade

Den amerikanske rapperen ble den 25. juli, sammen med to andre, tiltalt for kroppsskade etter en hendelse som fant sted den 30. juni i Stockholm. 30-åringen var i Sverige for å spille på en festival.

Rapperen og de to andre mennene i hans følge ble arrestert i den svenske hovedstaden natt til 3. juli, siktet for grov kroppsskade. Noen dager seinere ble det nedgradert til kroppsskade, og 25. juli ble de tre amerikanerne tiltalt.

Alle de tre tiltalte nekter straffskyld, og hevder de handlet i nødverge.