Det danske kongehuset:

Krever endring

Ønsker forandring i det danske kongehuset - og bruker Norge som eksempel.

TAR OVER: Kronprinsesse Mary (51) og kronprins Frederik (54) er kongehusets framtid. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/REUTERS
TAR OVER: Kronprinsesse Mary (51) og kronprins Frederik (54) er kongehusets framtid. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/REUTERS Vis mer
Publisert

Her hjemme i Norge har det vært et enormt fokus på dronning Sonja (85) og kronprinsesse Mette-Marits (49) antrekk opp gjennom åra - og det er ikke mye annerledes i nabolandet Danmark.

Kronprinsesse Mary (51) har stadig fått oppmerksomhet rundt antrekkene sine, og det var lenge snakk om hennes svindyre garderobe - med vesker og kjoler verdt hundretusener.

Det er imidlertid ikke mange måter å vite om luksusartiklene er kjøpt med apanasjen, eller om det er gaver fra luksusmerker og høytstående personer.

Det vil Jesper Olsen, leder for Transparency International Denmark, ha en slutt på. Olsen vil nemlig at Danmark skal la seg inspirere av Norge.

PÅ GRÅTEN: Kronprinsesse Mette-Marit ble emosjonell da hun og kronprinsen besøkte Frelsesarmeen. Video:NTB Vis mer

Ønsker mer åpenhet

Her hjemme i Norge har man blant annet fått høre om Vladimir Putins (70) gave til kong Harald (86) - en 46 centimeter verdifull vase. I Danmark vet man ikke om luksusartikler er en gave eller ikke.

Transparency Indernational jobber for å forhindre korrupsjon og bestikkelse, og Olsen mener det er viktig med åpenhet i kongehusene.

- Når kronprinsparet har på seg antrekk med logo, så tenker man: «Hva er det man kan få fra kongehuset ved å sponse dem?». Kronprinsessen og kronprinsen skal beskytte seg selv ved å sende disse tingene tilbake igjen hvis de mottar noe fra motehusene, sier Olsen til danske BT.

Det danske kongehuset sier imidlertid til BT at de fleste gaver som gis i offentlig sammenheng, blir en del av Danmarks felles kulturarv. Alle andre gaver som mottas, som på merkedager og slikt, betraktes som private.

PERSONLIG PREG: Kronprinsesse Mary av Danmark tok et helt spesielt grep for å få fram budskapet sitt under et besøk i Bangladesh. Video: Det danske kongehus. Vis mer

- Generelt betaler vi for varer vi mottar, og for resten bruker vi sunn fornuft, sier kongehuset videre.

Gjør som Norge

Jesper Olsen er ikke tilfreds med praksisen om «sunn fornuft». Han mener danskene bør gjøre som naboene i nord.

- Det burde være som i Norge, hvor de har åpenhet rundt hvilke gaver man får av hvem. Samtidig er det en god idé å avvise gaver fra kommersielle aktører, da det i ytterste tilfelle nettopp kan lede til spekulasjoner blant befolkningen, sier han videre, ifølge B.T.

Det norske kongehuset har utelukket private gaver fra kommersielle aktører siden nytt reglement kom på plass i 2015, ifølge kongehusets nettside.

Det gikk blant annet ut over prinsesse Ingrid Alexandra (19) da hun fylte 18 år. For nye regler betydde slutten på en 100 år lang tradisjon, der kongelige på myndighetsdagen mottok en bil i gave fra Kongelig Norsk Automobilklub (KNA).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer