Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Britiske kongehuset:

Krever erstatning på 1,5 millioner euro for Kates toppløsbilder

Det melder AFP.

KREVER ERSTATNING: Det britiske kongehuset krever en erstatning for de toppløse bildene som ble publisert i 2012. Foto: NTB Scanpix
KREVER ERSTATNING: Det britiske kongehuset krever en erstatning for de toppløse bildene som ble publisert i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i 2012 rettsforfølgelsen mot det franske magasinet «Closer Magazine» startet. Da en rekke toppløse bilder av den britiske hertuginnen på badeferie i sør-Frankriket, ble publisert.

Saken fikk massiv omtale, hvor også flere magasiner som blant andre det italienske ukemagasinet Chi, publiserte en 19-siders spesialutgave med 18 bilder av en toppløs Kate.

Saken havnet i retten, og magasinet ble dømt til å overgi originalbildene.

Nå krever det britiske kongehuset en erstatning på 1,5 millioner euro, skriver AFP.

Noe som tilsvarer 14 millioner norske kroner.

Seks personer står tiltalt i Paris-forstaden Nanterre i rettssaken som startet i dag, hvor aktor Jean Veil la fram kravet på vegne av prins William og prinsesse Kate.

Ifølge BBC skal to parisbaserte byråfotografer, samt Closer redaktør, Laurence Pieau, være blant de anklagede.

Måtte overlevere bildene

Etter at bildene ble publisert i 2012 ringte advokaten til prins William og hertuginne Kate, det franske magasinet, ifølge BBC. Han ga de to valg: Enten så måtte de overgi originalbildene med en gang, eller så måtte de vente seg et søksmål.

Den gangen svarte redaktøren for magasinet, Alfoso Signorini, med en krass Twitter-melding.

- Jeg lover. En toppløs dronning Elizabeth vil ikke bli offentliggjort.

Ifølge The Guardian twitret han også at «ikke en gang en telefon fra dronningen» ville stoppet ham i å publisere bildene.

Saken endte i retten hvor magasinet fikk en 24-timers frist på å overlevere bildene.

SKANDALE: Dette oppslaget sørget for massiv kongelig fordømmelse og nå også et søksmål. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix
SKANDALE: Dette oppslaget sørget for massiv kongelig fordømmelse og nå også et søksmål. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix Vis mer

Retten beordret at alle digitale kopier av bildene også måtte overleveres, samt at all publisering måtte stoppes.

Men det berørte imidlertid ikke bilder som allerede var blitt publisert i andre land enn Frankrike.

PÅ TRYKK: Det italienske bladet Chi har trykket også noen av de 200 bildene de av en toppløs Kate i en spesialutgave av magasinet. Foto: Chi
PÅ TRYKK: Det italienske bladet Chi har trykket også noen av de 200 bildene de av en toppløs Kate i en spesialutgave av magasinet. Foto: Chi Vis mer

I tillegg til Closer, hadde både magasinet Chi og en irsk tabloidavis offentliggjort bildene.

Minnet om Diana

Den britiske familien tok hendelsen svært tungt. Representanter for det britiske kongehuset uttalte den gangen til den britiske avisa Telegraph at det var som å skru klokka 15 år tilbake i tid - til den gangen prinsesse Diana, Williams mor, ble drept i en bilulykke i Paris da hun ble jaget av paparazzier..

- Dette er skuffende, trist og skrur klokka tilbake 15 år. Vi har alltid stått fast på at hertugen og hertuginnen fortjener å ha et privatliv, spesielt når de er på ferie og er ved sitt eget basseng, sier en kilde fra kongehuset sier til den britiske avisa.

Det britiske kongehuset kom også med en uttalelse hvor de mente at hendelsen minnet om Diana.

- Dette minner om pressens verste overtramp mens prinsesse Diana var i live, heter det fra slottet.

Men det kunne ikke redaktør, Lurence Pieau, si seg enig i.

Til Sky News sa hun den gangen at hun ikke ser på bildene som sjokkerende, og at reaksjonen har vært overdrevet.

- Hun er en toppløs prinsesse, det har vært andre før henne. Det er ikke noe nytt. Vi er et kjendisblad, og bildene er fulle av glede. De viser en prinsesse som er vakker og som får en hel verden til å drømme, sa Laurence Pieau til nettstedet den gangen.