Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Duffy:

Krever fjerning av omstridt Netflix-film

Artisten mener den polske filmen «365 Days» glamoriserer voldtekt.

ÅPENT BREV: Som følge av sine egne opplevelser krever nå artisten Duffy (35) at Netflix fjerner den omstridte filmen «365 Days», som hun mener romantiserer voltekt, menneskehandel og kidnapping. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ÅPENT BREV: Som følge av sine egne opplevelser krever nå artisten Duffy (35) at Netflix fjerner den omstridte filmen «365 Days», som hun mener romantiserer voltekt, menneskehandel og kidnapping. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Tidligere i år skapte den walisiske sangeren Aimée Anne Duffy (35), bedre kjent under bare etternavnet, store overskrifter verden over, da hun åpenhjertig fortalte om hvorfor hun forsvant etter albumet «Endlessly» i 2010.

I et innlegg på Instagram, som seinere er blitt slettet, skrev hun nemlig at hun ble voldtatt og dopet ned, samt holdt fanget i flere dager. I et lengre innlegg på sin egen nettside, fortalte hun seinere i detalj om hva som skal ha skjedd under de dramatiske nettene.

- Det var bursdagen min. Jeg var dopet på en restaurant. Jeg var dopet i fire uker og reiste til et fremmed land. Jeg kan ikke huske at jeg gikk om bord på et fly, men jeg kom til hektende bak i et kjøretøy som beveget seg, skrev Duffy, ifølge blant andre CNN, og fortsatte:

- Jeg ble plassert på et hotellrom, og gjerningspersonen kom tilbake og voldtok meg. Jeg husker smerten og forsøket på å holde meg bevisst i rommet etter at det skjedde.

Krever fjerning av film

Hun beskrev videre at hun skal ha rømt, men at hun ikke kan huske hvordan hun kom seg hjem. Hun skal deretter ha tilbrakt de neste ti åra helt alene, men fortalte at hun med hjelp fra psykiater er klar for å legge tiåret bak seg.

Den angivelige gjerningsmannen er fremdeles ukjent, og skal fortsatt ifølge henne selv være på frifot. Sangeren har tidligere fortalt at identiteten til voldtektsmannen blir håndtert av politiet.

Som følge av hendelsen, som naturligvis har krevd sitt av sangeren, skriver hun nå et åpent brev der hun krever at den svært omstridte Netflix-filmen «365 Days» skal fjernes fra strømmetjenesten.

Det erotiske dramaet, med Michele Morrone og Anna-Maria Sieklucka i hovedrollene, hadde premiere på Netflix tidligere i juni. Siden den gang har filmen toppet «mest sett»-lister verden over.

STOR INTERESSE: Den polske filmen «365 Days» har fort havnet på topplista over de mest sette filmene på Netflix. Nå både hylles og kritiseres den. Video: Netflix / Rød Løper Vis mer

Unge jenter ønsker å bli kidnappet

Filmen baserer seg på Blanka Lipinskas trilogi, og handler om Morrones kontrollerende mafiakarakter, som kidnapper sin kvinnelige utkårede og gir henne 365 dager på å forelske seg i ham - med løfte om både velstand og oppfyllelse av seksuelle fantasier.

Nettopp derfor mener Duffy at filmen glamoriserer og rosemaler menneskehandel, voldtekt og kidnapping.

«Ingen burde se på dette som underholdning, og det bør heller ikke beskrives som det, eller bli kommersialisert på denne måten», åpner hun brevet, ifølge Us Weekly.

REALITYSTJERNE: Cathrin Prana fikk mange reaksjoner etter at hun datet på TV. Nå forteller hun om kritikken, og slår et slag for kvinnekroppen. Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

Videre beskriver hun Netflix som uansvarlige for å kringkaste filmen.

«Det gjør meg trist at Netflix gir en plattform til en sånn film, som gjør kidnapping erotisk og forvrenger seksuell vold og menneskehandel, og gjør det til en sexy film. Jeg kan bare ikke tro hvordan Netflix kan overse hvor tankeløst, ufølsomt og farlig dette er. Det har til og med nylig fått unge jenter til å be Michele Morrone (filmens hovedskuespiller journ.anm.) om å kidnappe dem», skriver hun.

FARLIG: Duffy hevder at unge jenter ber skuespilleren i filmen, Michele Morrone, kidnappe dem. Foto: NTB Scanpix
FARLIG: Duffy hevder at unge jenter ber skuespilleren i filmen, Michele Morrone, kidnappe dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avslutningsvis påpeker 35-åringen at hun selv var heldig som slapp unna med livet i behold, men at det er flere som ikke er like heldige. I skrivende stund har over 50 000 mennesker signert artistens underskriftskampanje for å få filmen fjernet fra Netflx.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!