Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Beyoncé

Krever rettferdighet etter dødsfall

Den verdenskjente sangeren med åpent brev til statsadvokaten i Kentucky i USA.

BEYONCÉ: Beyoncé Knowles-Carter avbildet under verdenspremieren av Disney-filmen Løvenes Konge i Los Angeles i fjor sommer. Foto: Jordan Strauss / Invision/AP / NTB Scanpix
BEYONCÉ: Beyoncé Knowles-Carter avbildet under verdenspremieren av Disney-filmen Løvenes Konge i Los Angeles i fjor sommer. Foto: Jordan Strauss / Invision/AP / NTB Scanpix Vis mer

I et åpent brev publisert på Beyoncé Knowles-Carters nettside, krever sangstjerna rettferdighet for afroamerikanske Breonna Taylor (26).

I mars døde Taylor (26), etter at tre politibetjenter brøt seg inn i leiligheten hennes mens hun sov. Hun ble skutt minst åtte ganger.

- Det har nå gått over tre måneder siden medlemmer av politidepartementet i Louisville (LMPD) drepte Breonna Taylor, skriver Beyoncé.

Saken har fått oppmerksomhet på nytt i kjølvannet av George Floyd-drapssaken og de store demonstrasjonene mot systematisk rasisme i USA og mange andre steder rundt om i verden.

MISTET LIVET: Plakaten viser Ahmaud Arbery, George Floyd og Breonna Taylor. Demonstranter avbildet under et øyeblikks stillhet under en Black Lives Matter-demonstrasjon i Los Angeles 12. juni. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTET LIVET: Plakaten viser Ahmaud Arbery, George Floyd og Breonna Taylor. Demonstranter avbildet under et øyeblikks stillhet under en Black Lives Matter-demonstrasjon i Los Angeles 12. juni. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

«Breonnas lov»

En «no knock warrant» gir politiet i USA rett til å ta seg inn på en eiendom uten å varsle beboerne, for eksempel ved å ringe på eller banke på.

Det var nettopp på slikt grunnlag at politibetjentene skal ha tatt seg inn i leiligheten hennes. Tidligere i juni vedtok byrådet i Louisville «Breonnas lov», som forbyr «no knock warrants» og krever at alle kroppskameraer skal være skrudd på før og etter hver ransakelse, skriver ABC News.

- Samtidig som «Breonnas lov» ble vedtatt i Louisville og en føderal lovgivning har blitt introdusert, som også vil bannlyse «no knock-warrants», er disse små skrittene i riktig retning smertefulle påminnelser på at det fortsatt ikke har vært noe rettferdighet for Breonna Taylor og hennes familie, skriver Beyoncé.

NB: STERKE INNTRYKK: et oppsto voldsomme opptøyer i Atlanta etter at 27 år gamle Rayshard Brooks ble skutt av politiet. Video: Twitter / AP / Georgia Bureau of Investigation Vis mer

FBI-etterforskning

11. juni offentliggjorde politiet i Louisville en svært lite detaljert hendelsesrapport fra natta Taylor døde. I rapporten står det ifølge CBS News at Taylor ikke hadde noen skader.

Politiavdelinga har også uttalt at betjentene hadde varslet at de tok seg inn i leiligheten, men i et søksmål hevdet Taylors mor at de ikke skal ha banket på og at ransakelsen ikke burde blitt gjennomført i det hele tatt, da en mistenkt allerede hadde blitt pågrepet. Det skrev CNN mot slutten av mai, i forbindelse med nyheten om at FBI hadde åpnet etterforskning av saken.

MINNESTED: George Floyds bror Terrence Floyd, hadde et klart budskap da han snakket til folk ved brorens minnested i Minneapolis. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ransakelsen av Taylors leilighet var en del av en narkotikaetterforskning. Taylor, som jobbet som akuttmedisinsk tekniker, var ikke en mistenkt i saken og det ble ikke funnet narkotika, skriver The Guardian.

Politiet åpnet ild etter at hennes kjæreste fyrte av ett skudd, da han trodde hjemmet deres ble invadert. Han traff en politibetjent i beinet, og betjentene svarte med å fyre av mer enn 20 skudd, skriver avisa.

- Tre måneder har gått - og ingen har blitt pågrepet, ingen betjenter har blitt sparket. Politietterforskningen ble gitt til ditt kontor, og fortsatt er alle betjentene involvert i skytingen ansatt hos LMPD, skriver Beyoncé og krever at politibetjentene «må holdes ansvarlige.»

Tre krav

- Ditt kontor har både makten og ansvaret for å yte rettferdighet for Breonna Taylor og demonstrere verdien av en svart kvinnes liv, skriver Beyoncé til statsadvokaten.

Sangeren oppfordrer statsadvokaten til å sikte de tre betjentene involvert i saken, og sørge for åpenhet i etterforskningen og rettsprosessen. Til slutt ønsker sangstjerna at statsadvokaten skal etterforske LMPDs svar etter skyteepisoden.

- Ikke la denne saken falle i mønsteret av ingen handling etter en forferdelig tragedie.

- Vi er ekstremt takknemlige for at så mange ikoner har brukt sine stemmer for å kreve rettferdighet for Breonna Taylor. Som Beyoncé og andre har sagt, har det gått tre måneder siden Breonna ble drept og hennes drapsmenn har ennå ikke blitt sparket eller siktet. Det er på tide at våre folkevalgte ledere, inkludert ordfører Fisher og statsadvokat Cameron, slutter å gjemme seg bak det vi vet har vært en mislykket etterforskning, sier Taylors familie i en uttalelse via sin advokat, Lonita Baker, ifølge CNN.

George Floyd-drapssaken

Det foregår fortsatt store demonstrasjoner mot systematisk rasisme i USA og andre steder i verden etter George Floyd-drapssaken. Den 46 år gamle afroamerikaneren døde etter en brutal pågripelse.

Beyoncé har tidligere uttalt seg om George Floyd-drapssaken på sosiale medier. Hun oppfordret følgerne sine på Instagram til å skrive under på en underskriftskampanje.

MINNEAPOLIS: 25. mai 2020 døde George Floyd etter en brutal pågripelse i Minneapolis. Foto: Brandon Bell/Getty Images/AFP
MINNEAPOLIS: 25. mai 2020 døde George Floyd etter en brutal pågripelse i Minneapolis. Foto: Brandon Bell/Getty Images/AFP Vis mer

- Hvis du ønsker å kreve flere siktelser mot alle de som er involvert i George Floyds dødsfall, skriv under på kampanjen, delte 38-åringen på Instagram.

Først ble kun Derek Chauvin, politibetjenten som presset kneet sitt mot halsen til Floyd i nesten ni minutter, siktet for drap. Seinere ble de tre andre politibetjentene siktet for medvirkning til drap. To av disse hjalp til med å holde Floyd nede, mens den tredje sto på sidelinja og så på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!