Agatha Christie:

Krimdronningas mystiske hemmelighet

Agatha Christie levde av å skrive om fryktinngytende mysterier. Så forsvant hun brått selv.

TIL GRAVEN: Agatha Christie er for mange synonymt med spennende historier og fryktinngytende mysterier, og forbindes i Norge gjerne med påskekrim. Deler av forfatterens liv er selv et mysterium, som hun tok med svaret på i graven. Foto: NTB Scanpix
TIL GRAVEN: Agatha Christie er for mange synonymt med spennende historier og fryktinngytende mysterier, og forbindes i Norge gjerne med påskekrim. Deler av forfatterens liv er selv et mysterium, som hun tok med svaret på i graven. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun er verdens bestselgende forfatter, og er etter Bibelen og Shakespeares verker den som har fått bøkene sine trykket i flest eksemplarer. Selv om milliarder av mennesker trolig har lest Agatha Christies verker, er det kanskje ikke alle som vet så mye om briten - som gjorde seg berømt ved å skrive om lumske mysterier.

Hun var verdenskjent i sin egen levetid, kanskje spesielt på grunn av en hendelse som fant sted i forfatterens liv i desember 1926.

På det tidspunktet hadde hun tjent en liten formue på å skrive mystiske krimromaner som «Brevet som drepte» og «Den åpne graven», og hadde ennå til gode å skrive bestselgerne «Mord på Orientekspressen» og «Mord på Nilen». Samfunnet visste hvem hun var, og mange hadde fått sansen for de gufne bøkene hun produserte i rekordfart.

Ulykkelig ekteskap

Derfor ble overraskelsen stor hos folket da Christie brått havnet i noe som kunne kommet fra en av hennes egne tekster. Kvelden den 3. desember i 1926 forsvant hun, og sporløst borte var hun i hele elleve dager.

Christie ble altså funnet igjen, men man vet fortsatt ikke hvorfor hun forsvant. Da hun døde 12. januar 1976 hadde hun fortsatt ikke kommet med en offisiell forklaring, som selvsagt har gitt liv til et hav av konspirasjonsteorier. Det var nemlig slik at omstendighetene som ledet opp til forsvinningen også var mystiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer