Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Victoria's Secret:

Kritikken haglet. Nå snur undertøysgiganten

Victoria's Secret gjør helomvending.

SNUR: Victoria's Secret snur i spørsmålet om plus size-modeller, etter å ha fått kritikk for manglende mangfold i en årrekke. Foto: NTB Scanpix
SNUR: Victoria's Secret snur i spørsmålet om plus size-modeller, etter å ha fått kritikk for manglende mangfold i en årrekke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De siste åra har kritikken haglet mot undertøysgiganten Victoria's Secret. I fjor uttalte selskapets markedsføringsleder, Ed Razek, seg nedsettende om pluss size-modeller og transkjønnede modeller.

Til tross for at han seinere beklaget uttalelsen, vekket den stor oppsikt. Kort tid seinere gikk toppsjefen i undertøymerket, Jan Singer, av.

I august gjorde modellgiganten helomvending da de ansatte den første transpersonen i selskapets historie. To måneder seinere gjør de nok en historisk endring, når de nå har ansatt den første pluss size-modellen i selskapets historie.

KJENT SHOW: Her er flere av modellene på catwalken under det berømte undertøysshowet i 2016. Foto: NTB Scanpix
KJENT SHOW: Her er flere av modellene på catwalken under det berømte undertøysshowet i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et stort steg

Undertøysmerket har nå ansatt den amerikanske modellen Ali Tate-Cutler. Til tross for at de tidligere har benyttet seg av enkelte modeller i noe varierende størrelser, er det første gang at de har ansatt en modell i størrelse 44, skriver Independent.

Ifølge avisa er det også første gang at en modell i denne størrelsen vil være en del av kampanjene og blir reklamert for i butikkene.

KRITISERES: Victoria's Secret er under hardt vær. Video: Scanpix / Privat. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Det er Cutler selv som annonserte sin nye arbeidsgiver på sin Instagram-konto.

- Jeg tror jeg er den første i størrelse 44 hos Victoria's Secret? Uansett er jeg rimelig henrykt over å jobbe med et merke jeg idoliserte som barn. Et stort steg i riktig retning hva gjelder kropp, er blant det hun skriver under bildene.

Aller medias skjønnhetsekspert Cecilie Krogh synes det er bra at undertøysgiganten nå har tatt kritikken til seg og ansatt en plus size-modell.

- Det er fantastisk, og på tide. Victoria's Secret har fått mye kritikk, og hengt etter på dette området. Det er bra at de tar til seg kritikken, sier hun.

Hun påpeker også at modellene ikke burde bli omtalt som «plus size»-modeller fordi kroppene deres er helt vanlige kvinnekropper. Skjønnhetseksperten synes det er bra Victoria's Secret nå framstiller kvinnekroppen slik den er.

- Ashely Graham (en kjent plus size-modell, journ.anm.) har banet vei tidligere og gått foran og vist at det viktigste er å bære sin fasong med selvtillit. Da gjør det ingenting om man har cellulitter og en normal kropp. Jeg håper å se mer av dette framover, sier Krogh.

IKKE SOM PLANLAGT: Ming Xi snublet og falt under Victoria's Secret Fashion Show, som ble spilt inn for ei ukes tid siden, men som ble sendt på amerikansk TV tirsdag kveld. I stedet for å klippe vekk fallet til TV-premieren, fulgte kameraene henne bak scenen, hvor hun bryter ut i gråt. Video: Victoria's Secret/CBS via CNN Vis mer

Avlyste årets show

Beslutningen kan være en del av en større, men etterlengtet endring i selskapets strategi.

I august ble det kjent at Victoria's Secrets årlige moteshow er blitt kansellert i år. Det avslørte supermodellen Shanina Shaik til australske Daily Telegraph.

«Dessverre blir det ikke noe Victoria’s Secret show i år,» fortalte hun avisa, «det er uvant for meg, for hvert år på denne tiden trener jeg som en engel (”Angel” på engelsk).»

Motevisningen har i en årrekke vært en av årets største motebegivenheter, og modeller som Claudia Schiffer (49), Tyra Banks (45), Heidi Klum (46) og Gisele Bündchen (39) har vært blant selskapets kjente «engler». I 2016 debuterte også Kardashian-søstera Kendall Jenner (23) som Victoria's Secret-engel på undertøysgigantens verdenskjente moteshow.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media