Sondos Al Qattan

Kritikkstorm rundt instagramstjerna: - Framstår som en slaveeier

Blir anklaget for rasisme.

MOTTAR KRASS KRITIKK: Kuwaitiske Sondos Al Qattan delte sin mening om den nye loven for filippinske arbeidere i Kuwait. Det skulle hun kanskje ikke ha gjort. Foto: Instagram
MOTTAR KRASS KRITIKK: Kuwaitiske Sondos Al Qattan delte sin mening om den nye loven for filippinske arbeidere i Kuwait. Det skulle hun kanskje ikke ha gjort. Foto: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kuwaitiske Sondos Al Qattan (27) har over 2,3 millioner følgere på Instagram, der hun har bemerket seg for sine velgjorte sminkevideoer.

Den siste tida har det imidlertid stormet rundt 27-åringen.

Ifølge The Guardian delte hun tidligere denne måneden en video der hun raser over nye lovendringer som sier at filippinske arbeidere i Kuwait nå har rett på én fridag i uka, og samtidig får beholde sitt eget pass i stedet for at det skal konfiskeres av arbeidsgiver.

Inntil mai i år var dette nemlig vanlig praksis.

- De nye lovene er patetiske. Ærlig talt, jeg er uenig. Å ta en dag fri hver uke, det er fire dager i måneden. Det er de dagene hun vil være ute. Og vi vet ikke hva hun skal gjøre på de dagene, når hun nå får ha med seg passet sitt, sier Al Qattan i videoen, der hun trolig refererer til sin egen hushjelp.

I videoen fortsetter hun på følgende vis:

- Hvordan kan du ha en tjener hjemme som får ha med seg passet sitt? Om de rømmer og drar tilbake til landet sitt, hvem vil betale meg tilbake? Jeg vil ikke ha en filippinsk hushjelp lenger.

Videoen har i seinere tid blitt slettet fra profilen hennes, men mange rakk likevel å se den. Kritikken strømmet inn av følgere som anklaget henne for rasisme, ifølge The Guardian.

Migrante International, en advokatgruppe for filippinske arbeidere i utlandet, mener at Al Qattans meninger minner om holdninger som støtter slavearbeid.

«Ved å framstå som en slaveeier, viser Sondos beruselse i sitt eget ego og en falsk følelse av overlegenhet. På ei tid da mange verden over går fram og tilbake på nettet for å skaffe seg kunnskap og tilgang til mer informasjon, burde Sondos ha kjent til at arbeidstakere har rettigheter og at de fortjener rettferdighet», sier de i en uttalelse på sin nettside, der de også krever at 27-åringen gir en offentlig unnskyldning.

Droppet samarbeid

Tirsdag denne uka delte Sondos Al Qattan en melding på sin Instagram-profil, der hun fremdeles står på sitt. Hun påpeker imidlertid at hun aldri har behandlet noen av sine hushjelper dårlig.

Skaden har imidlertid allerede skjedd. Ifølge den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera har flere globale skjønnhetsmerker valgt å kutte alle bånd med Al Qattan.

Max Factor er blant dem som nekter videre samarbeid med henne.

«Max Factor Arabia ble sjokkert over kommentarene hennes vedrørende de nye reglene i Kuwait. Max Factor Arabia tar denne hendelsen svært alvorlig og har umiddelbart droppet alle samarbeid med Sondos», sier en talsperson for skjønnhetsmerket til tv-kanalen.

Det franske parfymemerket M. Micallef og London-baserte Chelsea Beautique har også valgt å avslutte samarbeid med Instagram-stjerna, ifølge tv-kanalen.

🍀

Et innlegg delt av Sondos Alqattan سندس القطان (@sondos_aq)

Likevel nekter Al Qattan å legge seg flat, ifølge ABS-CBN News.

- Alt jeg sa var at arbeidsgivere bør ha rett til å beholde tjeners pass og at mange kuwaitere er enige med meg, sier hun til AFP, ifølge nettstedet.

Hun insisterer videre på at dette ikke er en fornærmelse mot den ansatte, og at det ikke er et brudd på menneskerettigheter. Dette begrunner hun med at hun ikke har fratatt sin arbeidstaker lønn eller har mishandlet henne.

- Tjeneren bor i huset, akkurat som eierne, hun spiser den samme maten, sover, hviler og går på shopping. Hun er ikke som en servitør som jobber faste timer, sier hun.

FILIPPINENE: Joanna Demafelis ble drept da hun jobbet som husholderske i Kuwait. Det har fått flere tusen filippinske jenter til å returnere til hjemlandet. Video: CNN Vis mer

Mistenkelige dødsfall

I januar i år innførte filippinske myndigheter utreiseforbud for alle filippinere som har søkt arbeidstillatelse i Kuwait. Bakgrunnen var en rekke mistenkelige dødsfall blant filippinere i det arabiske landet de siste åra. I fjor døde 103 filippinere i Kuwait, ifølge The Guardian.

I dag bor det omkring 260 000 filippinere i landet, der svært mange er kvinner som jobber som hushjelper.

Presidenten på Filippinene, Rodrigo Duterte, tilbød også gratis flyreiser til de 10 000 filippinske arbeiderne i Kuwait som har utgått visum. Ifølge CNN valgte over 2000 personer å takke ja til tilbudet.

I mai underskrev de to landene en avtale som sier at filippinske arbeidere har rett til å beholde sitt eget pass og mobiltelefoner med internettilgang, som vanligvis konfiskeres av arbeidsgivere i Kuwait.

Lovendringene sier også at arbeidstakerne nå skal bli garantert mat, bolig, klær og helseforsikring - og ansettelseskontrakter vil bare bli fornyet med godkjenning fra filippinske tjenestemenn, skriver BBC.

Endringene sier også at hushjelper skal jobbe 12 timer i døgnet, med én time pause per dag. I tillegg til den ukentlige fridagen, har de også rett på 22 dager betalt ferie hvert år.

Det er altså denne nye avtalen som ikke falt i smak hos den berømte Instagramstjerna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer