Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

MDG ut mot Equinor

Kritisk til konge-åpning av oljefelt

Kong Harald foretar tirsdag den offisielle åpningen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

ÅPNER OLJEFELT: Tirsdag flyr kong Harald til Nordsjøen for å åpne Johan Sverdrup-feltet. Foto: NTB scanpix
ÅPNER OLJEFELT: Tirsdag flyr kong Harald til Nordsjøen for å åpne Johan Sverdrup-feltet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tirsdag flyr kong Harald ut til Johan Sverdrup sammen med statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp). Der skal de delta på den høytidelige åpningen av feltet.

Det syns ikke MDG noe om.

– Åpningen av Johan Sverdrup-feltet er ikke noe å feire. Det er en gigantisk feilinvestering, sier stortingsrepresentant og nasjonal talsperson Une Bastholm.

– Equinor og regjeringen burde latt være å sette kongen i en situasjon der han må kaste glans over et oljeprosjekt som vil bidra massivt til klimakrisen, sier hun.

50 år framover

I realiteten kom produksjonen på Johan Sverdrup i gang allerede 5. oktober i fjor.

Nå skal feltet putre og gå i mer enn 50 år – det vil si til 2070-åra.

Det er snakk om den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet. Går alt etter planen, kan 2,7 milliarder fat olje pumpes opp derfra, med en produksjon på 660.000 fat per dag på det meste.

Det gir forventede inntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner, ifølge Equinor, som er operatør på feltet. Av dette vil mer enn 900 milliarder gå til stat og samfunn.

– Vi er stolt av å kunne ha en offisiell åpning av et felt som har lave utslipp og skal sørge for store inntekter til fellesskapet, sier kommunikasjonssjef Morten Eek i Equinor til NTB.

I 1995 åpnet kongen Troll olje, oljefeltet som ligger vest for Bergen. I 2016 var han tilbake for å feire 50 år med aktivitet på norsk sokkel.

– Kongen synes det er interessant å se hvordan folk lever og arbeider her ute. Han har jo vært her tidligere også, og synes det er veldig hyggelig å være tilbake, sa assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen fra Slottet til NRK den gangen.

Dagbladet har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som ikke ønsker å kommentere saken.

FEIRET NORSK OLJE: Norsk olje og gass markerte i 2016 50 år med aktivitet på norsk sokkel, og i den sammenhengen ble Kong Harald med ut på oljeplattformen Troll A i Nordsjøen. Foto: NTB scanpix
FEIRET NORSK OLJE: Norsk olje og gass markerte i 2016 50 år med aktivitet på norsk sokkel, og i den sammenhengen ble Kong Harald med ut på oljeplattformen Troll A i Nordsjøen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kritikk fra Greta Thunberg

Det at feltet skal være i produksjon så lenge, har vakt oppmerksomhet langt ut over landegrensene.

Torsdag ble det også tatt opp i en Twitter-melding fra svenske Greta Thunberg. «Til tross for det faktum at vi er i starten av en klima- og miljøkrise, åpner Norge 'Vest-Europas største' nye oljefelt», skrev hun.

Listhaug tok raskt til motmæle. Ifølge henne burde Johan Sverdrup i stedet hylles som en del av løsningen.

– Thunberg og alle miljøforkjempere bør juble for at Johan Sverdrup-feltet har utslipp som er blant de laveste i verden: 0,7 kilo CO₂ per produsert fat olje, mens gjennomsnittet i verden er 18 kilo, sa Listhaug i en kommentar til NTB.

– Det eneste verden vil oppnå ved at Norge stenger ned oljeproduksjonen, er at klimagassutslippene fra verdens oljeproduksjon øker, sa hun.

TALTE: Kongen talte under Stortingets gallamiddag på Slottet. Video: NTB Scanpix Vis mer

«Den siste dinosauren»

MDGs standpunkt er derimot at Norge bør sette proppen i lenge før 2070.

– Det at det legges opp til produksjon på feltet helt til 2070-tallet, viser at norsk oljepolitikk er fullstendig løsrevet fra den kunnskapen vi har om klima, og om økt fare for ras, skred og flom, tørke og brann, sier Bastholm.

Verden må slutte med fossile brensler allerede på 2040-tallet, og Norge må ligge i front, fastholder hun.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener Johan Sverdrup må bli «den siste dinosauren» på norsk sokkel.

– Norge kan ikke fortsette å gjøre seg avhengig av inntekter fra oljen, som resten av verden vil frigjøre seg fra. Risikoen er stor for at det blir dårlig butikk, sier Haltbrekken.