-SJOKKERENDE: Politisk rådgiver i spillavhengighet i Norge, Magnus Pedersen, reagerer med sjokk og vantro mot Rikstoto Norge i forberedelsene mot prinsesse Märtha Louises travdebut i ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
-SJOKKERENDE: Politisk rådgiver i spillavhengighet i Norge, Magnus Pedersen, reagerer med sjokk og vantro mot Rikstoto Norge i forberedelsene mot prinsesse Märtha Louises travdebut i ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og HørVis mer

Prinsesse Märtha Louise:

Kritisk til prinsesse-reklame: - Jeg reagerer med sjokk

Magnus Pedersen, politisk rådgiver i spillavhengighet i Norge, reagerer sterkt på markedsføringen rundt prinsesse Märtha Louises travkuskdebut.

Lørdag skal prinsesse Märtha Louise (46) debutere i sitt aller første veddeløp som travkusk på Bjerke travbane.

Løpet, som går av stabelen i ettermiddag, er et samarbeid mellom Norsk Rikstoto og Märthas eget selskap Hest 360, der det også vil bli mulighet for å sette penger på debutløpet.

I forkant av det mye omtalte løpet har Rikstoto benyttet seg av trekkplasteret prinsessen er, og har reklamert for løpet på sine spillsider.

Det synes Magnus Pedersen, politisk rådgiver i Spillavhengighet i Norge, ingenting om.

- Jeg reagerer med sjokk over at Rikstoto velger å bruke en kongelig person i markedsføringen av pengespill, sier Pedersen til NRK.

Ser ikke problemet

Markedssjef for Rikstoto Norge, Morten Tønnessen, stiller seg imidlertid uforstående til Pedersens bekymring.

PÅ HESTERYGGEN: Märtha Louise har tidligere drevet med konkurranseridning på høyt nivå. De siste åra har prinsessen tatt opp sin tidligere hobby og i 2016 var hun tilbake på Oslo Horse Show. Samtidig la Ari Behn ut en video der han åpenbart "finner seg selv" på en hesterygg i Sør-Spania. Video: Don Alfonso / Oslo Horse Show Vis mer

- Prinsessen er brukt i reklame for det sportslige arrangementet på Bjerke travbane, ikke for spill, sier Tønnessen til NRK og mener at formålet er å skape blest om Hest 360, og debutløpet Märtha skal kjøre.

Tidligere i år lanserte prinsesse Märtha Louise sin egen hestekanal på YouTube, der formålet er å lære alt om hest. Satsingen er det Norsk Rikstoto som finansierer.

Tønnessen vil ikke svare på NRKs spørsmål om hvor mye penger Norsk Rikstoto har bidratt med til prinsessens kommersielle satsing.

- Samarbeidet er et forretningsmessig forhold som vi ikke går ut med informasjon om, sier han.

Kjørt travkusk før

Selv om løpet på Bjerke travbane omtales som prinsessens debutløp, er likevel ikke rollen som travkusk helt ukjent for henne.

Tidligere i sommer var det duket for det årlige veddeløpet, oppkalt etter prinsesse Märtha Louise selv, på travbanen på Biri der prinsessen overrasket stort.

Løpet, som prinsessen fikk i konfirmasjonsgave, har vært arrangert siden 1985 men i sommer var første gang prinsessen var til stede. I utgangspunktet for å dele ut to priser, men prinsessen overrasket mange da hun satte seg bak hesten selv.

FØRSTE GANG: Prinsesse Märtha Louise i sitt første travkuskløp på travbanen på Biri. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FØRSTE GANG: Prinsesse Märtha Louise i sitt første travkuskløp på travbanen på Biri. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Märtha takket nemlig ja til å delta i ponniløpet med sin kompanjong i firmaet Hest 360, Geir Kamsvåg.

Tapte

- Jeg har vært litt nervøs det siste døgnet. Da dette ble bestemt i mars tenkte jeg at det var lenge til. Siste døgnet har det kriblet litt, fortalte Märtha om kuskedebuten til Se og Hør den gang.

For å vite hva hun gikk til hadde prinsessen gjort noen forberedelser.

- Vi har forberedt oss med et ponniløp på Sørlandet travpark, også har vi mentalt prøvd å motivere oss til å stille opp, fortalte Kamsvåg til Se og Hør.

- Jeg kjørte en gang, varmblods, på Jarlsberg for noen uker siden. Det er den eneste gangen jeg har kjørt før. Det gikk styggfort så jeg har vært nervøs for at det skulle gå så fort i dag. Men det gjorde det ikke, så jeg fikk konsentrert meg, la Märtha til.

Til tross for prinsessens lange erfaring som rytter gikk det likevel ikke veien denne gangen. Hun tapte for Kamsvåg, men kom smilende ut av det.