Tengku Muhammad Faiz Petra:

Kronprins (45) gifter seg med svenske Sofie (33)

Vil kanskje introdusere kona for folket etter bryllupet.

KONGELIG BRYLLUP: Kronprins Tengku Muhammad Faiz Petra gifter seg med svenske Sofie Louise Johansson seinere denne måneden. Foto: Det kongelige hoff i Kelantan
KONGELIG BRYLLUP: Kronprins Tengku Muhammad Faiz Petra gifter seg med svenske Sofie Louise Johansson seinere denne måneden. Foto: Det kongelige hoff i KelantanVis mer

Den 19. april er det duket for kongelig bryllup i Malaysia. Kronprinsen av Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra (45), har funnet sin rette og skal gifte seg med svenske Sofie Louise Johansson (33), skriver Channel News Asia. Også svenske aviser som Expressen omtaler det historiske giftemålet som skal stå om kort tid.

Seremonisjef ved slottet i Kelantan, Mohamed Faziharudean, sa under en pressekonferanse lørdag at det vil bli en intim og privat seremoni, tross at det er ventet 300 gjester.

- Hans høyhet ønsker bønner fra folket om at ekteskapet vil være problemfritt og at det mottar velsignelse fra Allah frem til Jannah (paradis), sa han under pressekonferansen.

Foreløpig er det delt lite informasjon om den svenske bruden, men talspersonen mener at folket kan vente å få treffe henne etter bryllupet.

- Etter bryllupet vil kanskje hans kongelige høyhet introdusere kona si, som han har kjent lenge, til folket, sa Faziharudean.

I bryllupet er det ventet kongelige gjester, samt folk som står kronprinsen nær.

45-åringen og Johansson skal ha møtt hverandre da kronprinsen studerte i utlandet. Han har en doktorgrad i historie og skal ha studert både i England og Italia.

Kongen abdiserte

Tengku Muhammad Faiz Petra er bror til Sultan Muhammad V (49), som var konge i Malaysia fram til januar, da han valgte å abdisere etter bare to år på tronen.

Dette var første gang siden Malaysia ble uavhengig fra Storbritannia i 1957, at en konge har abdisert i landet. Dette skjedde etter en rykteflom, som har brakt med seg stor internasjonal oppmerksomhet.

TRAKK SEG FRA ROLLEN: Sultan Muhammad V abdiserte fra tronen i januar. Foto: NTB scanpix
TRAKK SEG FRA ROLLEN: Sultan Muhammad V abdiserte fra tronen i januar. Foto: NTB scanpix Vis mer

I november i fjor tok kongen en to måneder lang permisjon av medisinske årsaker, og «forsvant» fra offentligheten.

Overraskelsen var derfor stor da ryktene kort tid seinere begynte å svirre rundt kong Sultan Muhammad V, som overtok tronen i 2016, og en ung russisk kvinne.

Bryllupsrykter

Både russiske og britiske medier meldte i slutten av november at kongen hadde giftet seg med en tidligere missekandidat fra Russland. Bilder i britiske tabloidaviser viser kongen sammen med tidligere Frøken Moskva, Oksana Voevodina (25), under det som skal være et bryllup i den russiske hovedstaden.

Rykteflommen rundt kongens framtid ble ikke mindre etter at permisjonen gikk ut i slutten av november, og etter meldinger om at regenter fra landets delstater holdt et hastemøte forrige uke, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kongehuset har hele veien nektet å kommentere ryktene, og oppga heller ingen grunn til abdiseringen.

- Kongehuset meddeler at Hans Majestet 6. januar har abdisert som den 15. kongen av Malaysia, het det i en uttalelse, gjengitt av AFP.

Sultan Muhammad var den første ugifte kongen i landets historie. Det er heller ikke ulovlig for en malaysisk konge å gifte seg med en utenlandsk statsborger, men den singaporske avisa Straits Times hevder at andre monarker i landet ikke likte tanken på at Voevodina skulle bli dronning.