FØRJULSFEKTING: Kronprinsfamilien inviterte venner til å fekte sammen med den norske fekteren Bartosz Piasecki. Foto: Instagram/crownprincessmm
FØRJULSFEKTING: Kronprinsfamilien inviterte venner til å fekte sammen med den norske fekteren Bartosz Piasecki. Foto: Instagram/crownprincessmmVis mer

Kronprinsesse Mette-Marit fektet med kjendisvenner

Kronprinsessen inviterte til førjulsfekting med olympisk sølvmedaljevinner.

Tirsdag kveld delte kronprinsesse Mette-Marit (45) to nye bilder på Instagram med følgerne sine. Siden sykdommen ble kjent i oktober har hun ikke vært like aktiv med deling av bilder, men virker nå å være tilbake for fullt.

På de nye bildene ser det ut til at kronprinsessen fikk bryne seg på en aldri så liten fektekonkurranse denne uka.

Det er tydelig at hun var spesielt fornøyd med resultatet i fekteduellen mot tv-profil og venninne Marte Stokstad (40), da kronprinsessen skriver at hun ledet 1-0.

Det første av totalt to bilder som ble lagt ut, viser Mette-Marit sammen med Marte Stokstad, OL-sølvvinner og Fekteforbundets sportslige leder Bartosz Piasecki (32), og tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft (51). Ifølge Mette-Marit sitt innlegg skal Fjørtoft ha vunnet overlegent over henne i en fekteduell.

På det andre bildet ser man kronprinsessen som får hjelp av Bartosz med fektedrakta. Fektingen fant sted i kronprinsparets hjem på Skaugum, og Bartosz skal ha blitt invitert til å fekte av kronprinsfamilien selv.

Ifølge Fekting.no, fektet kong Olav V som kronprins i Oslo Fekteklubb.

Sporty gjeng

Til Dagbladet skriver Bartosz at det var hyggelig å fekte med kronprinsessen og de andre som var med.

- Det var i hvert fall spesielt hyggelig for meg å bli invitert. Det var en hyggelig opplevelse, og artig å få vise frem sporten min, skriver Bartosz til Dagbladet.

Videre skriver den olympiske sølvmedaljevinneren at han fikk et veldig godt inntrykk av kronprinsfamilien.

SØLV: Bartosz Piasecki ankommer Gardermoen etter å ha vunnet sølvmedalje i fekting under OL i London i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SØLV: Bartosz Piasecki ankommer Gardermoen etter å ha vunnet sølvmedalje i fekting under OL i London i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- De er en sporty gjeng, og var interesserte i å høre på hva jeg hadde å fortelle og vise fram om fekting.

På spørsmål om hvordan kronprinsessen var til å fekte, svarte han:

- Hun var flink og tok rådene jeg ga raskt. Med trening kunne hun sikkert ha blitt en habil fekter.

Bartosz skal ha blitt tatt godt imot av kronprinsfamilien, og forteller til nettstedet at det var en ære å få presentere fekting for kronprinsfamilien med venner.

Dagbladet har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som ikke ønsker å kommentere saken.

INVITERTE TIL KAMP: Kronprinsparet inviterte i 2014 til vennskapskamp mot Røa Unified. Med seg på laget fikk kronprinsparet blant annet Kjetil Andre Aamodt, Hanneli Mustaparta og Mats Møller Dæhlie. Video: Nina Hansen Redigering: Hege Varsi Vis mer Vis mer

Sykdommen

Det er godt å se at kronprinsessen trosser sykdommen, etter den enorme oppmerksomheten som oppsto da nyheten om at hun hadde fått kronisk lungefibrose ble kjent i slutten av oktober.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, het det i en pressemelding fra kongehuset.

Kronprinsessen sto frem i en lengre nyhetssending på NRK, og fortalte om den alvorlige lungesykdommen.

Mette-Marit fortalte at hun har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at plagene de siste åra har vært mer uttalte. Hun har den siste tiden vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. Dagen etter møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis me... Vis mer

Grunnen til at Mette-Marit valgte å gå offentlig ut med sykdommen var fordi hun i tiden framover er nødt til å begrense arbeidsmengden.

Nyheten om kronprinsessens alvorlige sykdom har også skapt overskrifter i utlandet.

Visste om sykdommen

Nyheten kom som et sjokk på det norske folk, som ikke hadde en anelse om kronprinsessens tilstand. Ifølge Svensk Damtidning skal derimot den svenske kongefamilien ha blitt informert om Mette-Marits alvorlige sykdomsplager i forkant.

Den norske og svenske kongefamilien står som kjent svært nære hverandre. Ifølge den svenske avisa skal kronprinsesse Victoria (41) ha visst om tilstanden lenge, og vært en stor støtte for Mette-Marit.

- Den svenske kongefamilien er informert om dette. Utover det har vi ingen kommentar, bekreftet det svenske hoffets informasjonssjef, Margareta Thorgren, til magasinet.

Mette-Marit har vært fast gjest på de fleste store feiringer i Sverige de siste årene. Hun har vært selvskreven bryllupsgjest og er også fadder til prins Oscar (2), som er kronprinsesse Victoria og prins Daniels sønn.

FADDER: Kronprinsesse Mette-Marit er fadder til prins Oscar. Her er hun avbildet sammen med den svenske kongefamilien, etter prins Oscars dåp i 2016. Foto: NTB Scanpix
FADDER: Kronprinsesse Mette-Marit er fadder til prins Oscar. Her er hun avbildet sammen med den svenske kongefamilien, etter prins Oscars dåp i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, var det ikke overraskende at den svenske kongefamilien allerede visste om kronprinsessens kroniske lungesykdom.

- Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har kjent til Mette-Marits helseproblemer i lang tid. Mette-Marit er jo kjent for å være en åpen person, og ettersom Victoria og Mette-Marit står hverandre så nære er dette et tema som garantert har vært oppe når de to har møttes, sa Stavseng.

- Det har nok vært fint for Mette-Marit å ha noen å snakke med når det har buttet imot, la han til.