Nobels fredspris:

Kronprinsesse Victoria stilte i kjole fra billigkjede, men den får du ikke tak i

Se kjolene fra de storslåtte festene. 

BILLGIKJOLE: Kronprinsesse Victoria hadde på seg en spesiallaget kjole fra H&M under nobelbanketten i Stockholm lørdag kveld. Foto: Charles Hammarsten / NTB scanpix 
BILLGIKJOLE: Kronprinsesse Victoria hadde på seg en spesiallaget kjole fra H&M under nobelbanketten i Stockholm lørdag kveld. Foto: Charles Hammarsten / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Helga 9. til 11. desember er det flere Nobel-relaterte arrangementer rundt om i store deler av Skandinavia. I både Stockholm og Oslo var tidsskjemaet tettpakket på lørdagen, og kvelden kulminerte begge steder med storslåtte fester.

I år er det Juan Manuel Santos som har fått den gjeve fredsprisen. Santos får prisen for sitt arbeid med å få til en fredsavtale med FARC-geriljaen i Colombia. Avtalen har gjort slutt på over 50 år med borgerkrig i landet.

På banketten i Oslo lørdag kveld hadde kronprinsparet tatt turen. Kronprinsesse Mette-Marit (43) stilte i en hvit, lang kjole med et fargerikt og abstrakt mønster på. Kjolen er fra det norske merket Fall Winter Spring Summer.

Kronprins Haakon smilte ved hennes side i en marineblå dress.

FAMILIEN PÅ PLASS: Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket gjestene velkommen til den årlige fredsprisbanketten på Grand hotell i Oslo lørdag kveld. Foto: NTB scanpix
FAMILIEN PÅ PLASS: Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket gjestene velkommen til den årlige fredsprisbanketten på Grand hotell i Oslo lørdag kveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forrige uke var kronprinsessa syk, og måtte avlyse flere planlagte opptredener. Hun skulle blant annet til New York, men måtte bli igjen i Norge på grunn av helsa.

Hun hadde pådratt seg en lungebetennelse, som hadde redusert allmenntilstanden hennes. Derfor ble hun frarådet å reise til «det store eplet».

Dyr ørepynt

Nå later det imidlertid til at den bilde kronprinsessa har blitt frisk. Hun og kronprinsen var til stede både under banketten, og også da fredsprisen ble delt ut i Oslo Rådhus lørdag ettermiddag.

Kronprinsessa hadde på seg en sort kjole med blonder under fredsprisutdelingen.

I håret hadde hun en korallformet pryd, og i ørene hadde hun for anledningen valgt øredobber som lignet på halvmåner.

LUKSUSPYNT: Kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt blonder, hårpynt og dyre øredobber til utdelingen av fredsprisen lørdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LUKSUSPYNT: Kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt blonder, hårpynt og dyre øredobber til utdelingen av fredsprisen lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ifølge MinMote kostet ørepynten 80 000 norske kroner.

Fjonge nordmenn

Det var ikke bare kronprinsessa som hadde slått på stortromma lørdag kveld.

Flere andre celebre gjester hadde også pyntet seg i sine fineste kjoler og dresser for å feire fredsprisvinneren.

LADY IN RED: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix
LADY IN RED: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dronning Sonja dukket opp i lilla kjole, pyntet opp med glitrende steiner og sølvsko.

Gro Harlem Brundtland hadde for anledningen tatt på seg en blå kjole, og ble fotografert mens hun minglet med ektemannen Arne Olav og Henry Kissinger.

KJØRTE SPLITT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB scanpix
KJØRTE SPLITT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solberg hadde valgt den stikk motsatte fargen av det Gro gikk for, nemlig en rød kjole. Statsministerens kjole hadde blonder på armen, og for anledningen hadde hun valgt en beige veske.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland gikk derimot for samme farge som statsministeren, og dukket opp i en rød kjole med splitt.

Helleland slo også til med røde sko, og en sort veske.

Stilte i billigkjole

Også i Sverige hadde landets mektigste kvinner funnet frem glitteret.

Dronning Silvia dukket ifølge svenske Aftonbladet opp «et hav av sølvpaljetter», mens kronprinsesse Victoria for anledningen hadde valgt en kjole fra H&M.

- Det er en stor ære at kronprinsessa bærer kjolen vår, sier PR-sjef Johanna Dahl til avisa.

SVENSK DESIGN: Bak dronning Silvia ser vi kronprinsesse Victoria. Hun hadde lørdag kveld på seg flere kjoler. Akkurat denne er laget av svenske H&M. Foto: NTB scanpix
SVENSK DESIGN: Bak dronning Silvia ser vi kronprinsesse Victoria. Hun hadde lørdag kveld på seg flere kjoler. Akkurat denne er laget av svenske H&M. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjolen er laget av økologisk og gjenvunnet materiale. Den grå, glitrende kjolen stjal showet i Stockholms rådhus. Den ble spesiallaget til den svenske kronprinsessa, og vil derfor ikke være mulig å få tak i.

Flere av nobelprisvinnerne var til stede. Patti Smith hadde møtt opp for å ta Bob Dylans plass. Han var som kjent prisen for litteratur, men sendte Patti fremfor å komme selv.

Kveldens kanskje mest oppsiktsvekkende antrekk sto litteraturvitenskapprofessor Sara Danius for.

Hun jobber ved universitetet i Stockholm, og sparte ikke på noe da hun ankom i en grønn kjole med blomsterdetaljer og «choker».

GRØNNE BLOMSTER: Aftonbladet hyller svenske Sara Danius for sitt dristige kjolevalg. Foto: NTB scanpix
GRØNNE BLOMSTER: Aftonbladet hyller svenske Sara Danius for sitt dristige kjolevalg. Foto: NTB scanpix Vis mer