AVLYSER DAGENS JOBBAGENDA: Kronprinsesse Mette-Marit er nødt til å avlyse dagens planlagte besøk på Søndre Nordstrand. Foto: NTB scanpix
AVLYSER DAGENS JOBBAGENDA: Kronprinsesse Mette-Marit er nødt til å avlyse dagens planlagte besøk på Søndre Nordstrand. Foto: NTB scanpixVis mer

Mette-Marit:

Kronprinsessen avlyser jobb i dag etter sykdomsnyheten

I går ble det kjent at Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom.

Kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Det meldte NRK i går kveld.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset.

Kronprinsessen og kronprins Haakon (45) skulle etter planen i dag besøke bydel, politi og en skole i Søndre Nordstrand i Oslo.

Mette-Marit blir nødt til å avlyse dagens jobbplaner, det melder kongehuset.

Se og Hør sin kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller til Dagbladet at det er sannsynlig at kronprinsessen kommer til å avlyse flere arrangementer framover, men at alle har sympati for Mette-Marit.

- Det er nok mange barn som hadde gledet seg til å møte Mette-Marit i dag. Kronprinsessen er svært populær blant unge, mye takket være hennes åpenhet om ulike temaer. De er nok skuffet over at hun ikke kommer men har samtidig forståelse for hennes situasjon, forteller han og legger til:

- Haakon skulle i utgangspunktet representere sammen med Mette-Marit. Han kommer uansett til å møte opp, og bestå oppgaven med glans.

BLIR IKKE MED: Kronprins Haakon blir nødt til å reise alene på dagens jobboppdrag. Foto: NTB scanpix
BLIR IKKE MED: Kronprins Haakon blir nødt til å reise alene på dagens jobboppdrag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er fortsatt uvisst om kronprinsesse Mette-Marit kommer til å delta på kveldens stortingsmiddag på slottet.

- Det blir spennende å se om hun dukker opp sammen med resten av kongefamilien under Nobel-festlighetene i desember. Mette-Marit har full støtte i folket i den vanskelige tiden. Det er bare å krysse fingrene for at hun får en god og effektiv behandling som virker raskt og som den skal, forteller Se og Hør sin kongehusekspert Anders Johan Stavseng til Dagbladet.

TV-AKSJONEN: Søndag gikk årets TV-aksjon av stabelen til inntekt for Kirkens Bymisjon, og i den forbindelse invierte Lindmo aksjonens høye beskytter, H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, til studio. Video: NRK Vis mer Vis mer

Helseutfordringer i flere år

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er et ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess, eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene.

Kronprinsessen fortalte til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at plagene de siste åra har vært mer uttalte. Hun har den siste tida vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva sykdommen er.

Til kanalen sa hun samtidig at sykdommen er mer kronisk enn de hadde håpet, men at det samtidig gjør at litt flere brikker faller på plass. Hun ser på det som en lettelse å endelig få satt en diagnose på helseproblemene.

Begrenset arbeidskapasitet

Sykdommen kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tida framover, og det vil dermed bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program, kom det fram i pressemeldingen.

- Vi ser nå at i den perioden jeg skal inn i med videre utredninger og mulig behandling, så kommer jeg til å være en del borte. Det gjør at vi er nødt til å fortelle om det uten at det blir mye spekulasjoner rundt det, sa hun til NRK.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, synes det er tøft og modig av kronprinsessen å stå fram med helseproblemene sine.

- Dette har åpenbart vært en tung og krevende tid for Mette-Marit og hele familien, sa han og la til:

- Det er veldig tøft, men samtidig lurt, av Mette-Marit å være åpen om dette. Mette-Marit ønsker åpenhet om vanskelige temaer, og har alltid brent for det. Det var nok likevel tøft for henne å snakke om sin egen helse, samtidig som det helt sikkert også har vært en lettelse for henne.

Optimistisk

Kronprinsessen sa til kanalen at hun er optimistisk for det som skal skje i tida framover, og at hun er glad for at hun er omringet av så flinke folk.

Hun er samtidig takknemlig for at sykdommen er oppdaget på et tidlig tidspunkt, og er tydelig på at hun etter beste evne vil jobbe så mye hun kan.

Også kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet, er optimistisk. Han påpeker at diagnosen er påvist tidlig, og at det derfor er et håp om å kunne kontrollere sykdomsutviklingen på en god måte.

Behandling ved Rikshospitalet

I pressemeldingen fra kongehuset opplyser Bjøro at lungeforandringene har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom.

Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo, og i samarbeid med leger i utlandet.

- Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den Kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sa Bjøro i pressemeldingen.

Til NRK fortalte han at årsaken til sykdommen ikke er kjent ennå. Sykdommen kan i enkelte tilfeller kan være betinget i miljømessige eller livsstilsmessige forhold, noe som ikke skal være tilfellet med kronprinsessen.

- Her tror vi det dreier seg om autoimmunitet. Det er en betegnelse som sier at det er kroppens immunforsvar som angriper eget vev og kroppens egne celler, sa kronprinsessens lege til NRK.