Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsessen er sykmeldt

Skal gjennomgå mindre kirurgisk inngrep.

SYKMELDT: Mette-Marit tar pause fram til påske. Foto: NTB scanpix
SYKMELDT: Mette-Marit tar pause fram til påske. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kronprinsesse Mette-Marit (44) er sykmeldt. Det melder Kongehuset torsdag ettermiddag.

Hun skal gjennomgå et kirurgisk inngrep, som medfører at hun må være sykmeldt fram til påske. Det er mandag hun skal gjennomføre det uspesifiserte inngrepet, etter at hun i ei tid har hatt helseproblemer.

Etter råd fra legene er den planlagte reisen til Leipzig i Tyskland avlyst. Hun skulle egentlig besøke bokmessa den 17. mars for å fremme norsk litteratur.

Under bokmessa skulle kronprinsessen blant annet ha en fjernsynsoverført samtale med forfatteren Maja Lunde om hennes seineste bok «Blå». Mette-Marit skulle også vært til stede ved et arrangement for tyske bokhandlere.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, vil ikke si noe om hva det kirurgiske inngrepet handler om.

- Jeg har ingen flere opplysninger enn det som står i pressemeldingen, sier han.

Hadde krystallsyken

I november ble det kjent at kronprinsessen lider av krystallsyken. Ifølge Helse-Norge er krystallsyke en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, selv om det hender at man får tilbakefall.

Sykdommen oppstår på grunn av en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Overfor KK har Kristen Hannidal, spesialist i øre-, nese- og halssykdommer, anslått at rundt 120 000 nordmenn til enhver tid har krystallsyken.

I desember fortalte hun på besøk hos P3 hvordan hun opplevde vanskene.

- Jeg satt i et møte med Haakon og svigermor og svigerfar og flere fra ledergruppa vår, også snudde jeg hodet raskt og da var det akkurat som om hele verden begynte å bevege seg, fortalte hun og la til at hun trodde hun kanskje hadde kommet tidlig i overgangsalderen.

Kronprinsessen klarte ikke å fortsette møtet, og måtte trekke seg tilbake. Hun oppsøkte lege, som sendte henne videre til en øre-nese-hals-spesialist. Der kom det fram at hun hadde krystallsyke.

Flere helseproblemer

Dette er ikke første gang kronprinsessens program har blitt påvirket av sykdom. I desember 2016 skulle hun egentlig til New York, for å delta på UNDPs 50-årsjubileum. På grunn av en lungebetennelse ble hun imidlertid frarådet fra å reise.

Høsten 2015 skulle kronprinsessen delta på en reise til Brasil sammen med kronprinsen, men ble frarådet av legen sin å reise på grunn av gjentatte luftveisinfeksjoner.

Høsten 2013 ble kronprinsesse Mette-Marit sykmeldt på grunn av prolaps i nakken, etter å ha slitt med nakken tidligere.

I november 2013 ble kronprinsessen operert for nakkeprolapsen. Etter at hun ble skrevet ut fra sykehuset, gikk hun rehabiliterende turer i skogen sammen med kronprinsen.

I 2002 pådro hun seg en lungebetennelse, etter å ha slitt med influensa siden hun var på besøk i Salt Lake City i forbindelse med vinter-OL. I 2005 måtte hun avlyse en opptreden på grunn av lavt blodtrykk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!