Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Mette-Marit:

Kronprinsessen om seksuell helse: -Norge må bli bedre på seksualundervisning

Kronprinsesse Mette-Marit snakket blant annet om seksualundervisning da hun besøkte Sex og Samfunn.

SEX OG SAMFUNN: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte helsestasjonen «Sex og samfunn» i Oslo. Hun ønsket å lære mer om ungdom i dag, og deres seksuelle utfordringer. Video: Nicolai Delebekk / Endre Vellene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en åpen og engasjert kronprinsesse Mette-Marit (44) som mandag besøkte Sex og Samfunn i Oslo, Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse.

På klinikken ble kronprinsessen orientert om senterets arbeid, og fikk innsikt i hvilke utfordringer senteret opplever som de største og viktigste blant barn og unge i dag.

Ifølge kronprinsessen har Norge fortsatt en vei å gå når det kommer til seksualundervisning.

ENGASJERT: Mette-Marit besøkte i dag klinikken Sex og Samfunn i Oslo, som jobber med reproduktiv og seksuell helse blant ungdom. Foto: NTB Scanpix.
ENGASJERT: Mette-Marit besøkte i dag klinikken Sex og Samfunn i Oslo, som jobber med reproduktiv og seksuell helse blant ungdom. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Viktig tiltak

Kronprinsesse Mette-Marit mener klinikken er et av flere viktige tiltak for å hjelpe ungdom med spørsmål rundt reproduktiv og seksuell helse.

Samtidig mener hun også at Norge må bli enda bedre på seksualundervisning i skolen.

- Det unge mennesker verden over ønsker seg mer av generelt sett, er seksualundervisning i skolen. Det mener jeg er viktig, for da kan man snakke om et tema med voksenpersoner man har tillit til fra før av, på en god måte.

Og på dette feltet mener hun Norge fortsatt kan bli bedre, men at kunnskapen hos lærerne bør styrkes ytterligere for å oppnå dette.

- Lærerne som skal ta denne undervisningen må få den kunnskapen de trenger før de tar disse samtalene. Det tenker jeg er noe vi kan bli enda bedre på i Norge.

- Tabubelagt tema

I tillegg til sentre som Sex og Samfunn, understreket Mette-Marit også viktigheten av å snakke med barna våre om seksuell helse.

Kronprinsessen mener det er et paradoks at seksuell helse fortsatt er et så tabubelagt tema, i en tid hvor samfunnet ellers preges av mye åpenhet.

- På utsiden er ting mye friere og man snakker åpent om flere ting, men samtidig er det mer skam. Jeg opplever nesten at det er mer skambelagt enn da vi var unge, uttalte hun til pressen under besøket.

Kronprinsessen mener dessuten at det store omfanget av «perfeksjonerte» bilder som møter unge mennesker i dag, gjør at mange unge kanskje er mer redde for å vise fram kroppen sin, i frykt for at den ikke er pen nok.

PÅ BESØK: Da Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Sex og Samfunn mandag, var hun klar på viktigheten rundt det å snakke med unge om seksuell helse. Foto: NTB Scanpix.
PÅ BESØK: Da Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Sex og Samfunn mandag, var hun klar på viktigheten rundt det å snakke med unge om seksuell helse. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Samfunnsengasjert

Dette er ikke første gang kronprinsesse Mette-Marit engasjerer seg i spørsmål rundt tabubelagte og vanskelige temaer i samfunnet.

Hun har tidligere engasjert seg stort i kampen mot aids, og for mennesker som lever med sykdommen. I flere år var hun spesialmedarbeider for FN-organisasjonen UNAIDS, og hun har foretatt en rekke utenlandsreiser for organisasjonen.

Mette-Marit har også engasjert seg sterkt i Kirkens Bymisjons arbeid, et arbeid som ble trukket fram av juryen da hun i 2008 mottok Petter Dass-prisen.

I 2012 mottok hun utmerkelsen Golden Heart Award i Berlin, for sitt arbeid for barn og unge, spesielt arbeidet hun gjør gjennom Kronprinsparets Fond og for UNAIDS.

- Jeg vet noe om hvordan det er å føle seg annerledes. Kanskje er det det som har gjort at jeg har engasjert meg så sterkt i hiv/aids-problematikken. Jeg hadde en ganske tøff prosess da jeg kom hit og jeg opplever en identifikasjon med folk som føler seg utenfor, har hun tidligere uttalt til Dagbladet Magasinet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!