Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsparet får mer økning enn kongeparet

Utgiftene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har høyest prosentvis økning.

HEI-HEI: Det koster å holde et kongehus, med både personer og vedlikehold. I år kommer kronprinsparet prosentvis bedre ut av det enn kongeparet. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HEI-HEI: Det koster å holde et kongehus, med både personer og vedlikehold. I år kommer kronprinsparet prosentvis bedre ut av det enn kongeparet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets (FAD) forslag økes utgiftene til kongeparet med 1,6 prosent til 168,7 millioner kroner. Kronprinsparet får en økning på 3,4 prosent, men den totale potten er betydelig mindre: 25,6 millioner kroner.

Både kongeparet og kronprinsparet får omtrent 300.000 kroner i økt apanasje; kongeparet får i forslaget 10 millioner kroner i 2013, mens kronprinsparet får 8,3 millioner kroner.

Utgiftene til Det kongelige hoff foreslås økt med rundt åtte millioner kroner til 158,6 millioner. I 2013 bortfaller imidlertid en pott til særskilte prosjekter ved hoffet, som de siste to årene har ligget på mellom 5 og 6 millioner kroner. Kronprinsparets stab koster neste år 17,2 millioner kroner over statsbudsjettet.

I tillegg til ovennevnte utgifter, får kongefamilien i forslaget 72,9 millioner kroner til vedlikehold av eiendommer fra FAD. Utenriksdepartementet dekker offisielle reiser i utlandet (9 millioner kroner), mens Forsvarsdepartementet dekker 39,9 millioner kroner, som går til kongens adjutantstab og båtene Kongeskipet og K/B Stjernen.

(NTB)