Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Kunne aldri skjedd med en folkevalgt

Professor Frank Aarebrot mener kongehuset bør være åpnere om gaver og sponsing.

PRIVAT REISE: Kronprinsfamilien har tilbrakt deler av sommerferien om bord på luksusyacthen «Mia Elise», som ifølge Se og hør koster to milioner å leie i uka. Kongehuset vil ikke si hvem som har betalt for oppholdet. Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, mener en folkevalgt ikke kunne gjort noe lignende. Foto: NTB Scanpix
PRIVAT REISE: Kronprinsfamilien har tilbrakt deler av sommerferien om bord på luksusyacthen «Mia Elise», som ifølge Se og hør koster to milioner å leie i uka. Kongehuset vil ikke si hvem som har betalt for oppholdet. Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, mener en folkevalgt ikke kunne gjort noe lignende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble det kjent at kronprinsfamilien har tilbrakt deler av sommerferien om bord på luksusyacthen «Mia Elise», og at kongehuset ikke vil si hvem som har betalt for oppholdet.

Det var Se og Hør som først omtalte reisen, som skriver at leieprisen på yachten er to millioner kroner i uka.

Kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, skrev i en sms til Dagbladet i forrige uke at de ikke vil kommentere privat program, men at kronprinsparet ikke har leid båt i sommer.

Hun begrunner valget om å ikke oppgi hvem som har betalt båten med at kongehuset vil verne om kronprinsfamiliens privatliv.

- De kongelige har naturlig nok også venner og bekjente som de tilbringer tid med i inn- og utland, som de har på besøk hos seg og som de drar på besøk til. Selvsagt ønsker vi ikke å kommentere alle disse aktivitetene fortløpende da dette tilhører privatlivet. Det bør være rom for et privatliv for de kongelige og for deres venner, skriver Hagen i en e-post til Dagbladet.

Om kronprinsfamilien har besøkt venner som har leid båten, eller om familien har fått turen fra andre, er ikke kjent.

Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, er klokkeklar på at en folkevalgt ikke kunne ha unnlatt å fortelle hvem som har betalt for en liknende reise.

Andre regler for kongefamilien - Nei, det kunne aldri ha skjedd med en folkevalgt. Det har vi et eksempel på med skandalen i Bergen, der det nettopp var en skipsreder som betalte for reisen og oppholdet til Trude Drevland i forbindelse med en skipsdåp i Venezia. Det er et faktum at hun kom i vanskeligheter på grunn av det, sier han til Dagbladet, og viser til Bergen-ordfører Trude Drevland, som har fått massiv kritikk for sin rolle og framstilling av en sponset tur til den italienske byen i fjor sommer.

Drevland har i etterkant beklaget at hun forklarte seg feilaktig om hvordan turen foregikk.

En rekke politikere har tidligere fått kritikk for å tatt i mot gaver på jobb. I 2010 avslørte VG at Jonas Gahr Støre hadde tatt i mot flere tepper fra Afghanistans president og andre regimetopper, at daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen også hadde tatt i mot flere tepper og en sveitsisk luksusklokke, og at Liv Signe Navarsete fikk et armbånd verdt 26 500 kroner da hun døpte en båt for Røkke-systemet i 2006.

LUKSUS-YACHT: Kronprinsfamilien tilbrakte deler av sommerferien om bord på yachten «Mia Elise». Foto: CharterWorld
LUKSUS-YACHT: Kronprinsfamilien tilbrakte deler av sommerferien om bord på yachten «Mia Elise». Foto: CharterWorld Vis mer

Aarebrot forklarer at grunnloven skiller mellom de folkevalgtes ansvar, og kongefamiliens ansvar.

- Det står i grunnloven at kongen bestemmer over det kongelige hus. Det er den maktdelingen som fremdeles eksisterer i grunnloven. Det er kongen kronprinsfamilien forholder seg til, ikke Riksrevisjonen, sier han.

- Bør være åpne Likevel mener professoren at det hadde vært klokt av kongehuset å være åpen om hvilke gaver de får, og hvem som eventuelt sponser dem med ferieopphold.

- Jeg mener det er viktig at også kongefamilien er transparent når det gjelder å motta tjenester og gaver. Kongen og kronprinsen har ikke en avgjørende myndighet på det norske statsembetet, men det ville være klokt av kongefamilien å være åpne, og å være tilbakeholdne med slike gaver. I vårt samfunn skal man være åpen om forbindelser, og det gjelder også kongefamilien, sier han, og legger til:

- Hvis de tror at gaven ikke tåler åpenhetens lys, så bør de si nei takk.

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, som ikke ønsker å kommentere Aarebrots uttalelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!