Melodi Grand Prix:

- Kunne gjort stor skade

Flere personer hevder at de fikk til å stemme mer enn én gang under lørdagens MGP-finale.

VANT: Alessandra Mele gikk seirende ut av finalen av Melodi Grand Prix. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
VANT: Alessandra Mele gikk seirende ut av finalen av Melodi Grand Prix. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

Lørdag var det duket for en storslått finale av Melodi Grand Prix i Trondheim Spektrum.

I arenaen hadde 8500 nordmenn samlet seg, og nesten en million seere hadde benket seg foran skjermen for å få med seg sangkonkurransen.

Til slutt var det 20 år gamle Alessandra Mele med låta «Queen of Kings» som mottok flest stemmer og kunne heve trofeet på scenen.

Nå blir det imidlertid spekulert på om det var svikt i NRKs stemmesystem som førte til at 20-åringen ble kronet til vinneren av musikkonkurransen.

FINALEKLAR: Atle Pettersen fikk en overraskelse av en MGP-legende etter å ha mottatt massiv kritikk. Video: NRK / Atle Pettersen Vis mer

Trenger bedre sikkerhet

Under semifinalene og finalen var det bare mulig å stemme én gang hver. Det gjorde man ved å opprette en profil på NRK.no og registrere stemmen sin på statskanalens nettside.

John Arntsen var blant de mange tusen seerne som fulgte med på NRK på lørdagskvelden. Overfor Dagbladet hevder Arntsen at både han og flere andre klarte å knekke en kode som gjorde at det skulle være mulig å avgi mer enn én stemme.

Det mener han var mulig ved å slette internettloggen og dermed stemme flere ganger.

- Når man har et så stort arrangement er det rart at det ikke er bedre sikkerhet, mener Arntsen.

Les svaret fra NRK lenger ned i saken.

TABBE: Alt gikk ikke helt etter planen under NRKs Melodi Grand Prix-sending mandag 7. februar. Video/bilder: NRK Vis mer

Han mener det kan være problematisk dersom hans teori viser seg å stemme.

- Hvis noen vil utnytte systemet kunne man gjort stor skade. Spesielt når det er penger, makt og ære inne i bildet.

Arntsen, som nå er pensjonist, har tidligere jobbet med data og tilsyn. Han er godt kjent med programmene som vanligvis brukes til avstemning. Han mener det ikke skal være mulig.

- Det skal også være mulig å lage en script for å kunne stemme flere ganger hvis man har peiling, forklarer han.

Økt kompleksitet

Til Dagbladet forklarer redaksjonsleder for publikumsprodukter i NRK, Eva Hagan at dersom man har fått opplyst at man har klart å stemme flere ganger, er det likevel bare den første stemmen som blir registrert.

- Vi har ulike sikkerhetsmekanismer bygd inn i systemene våre for å hindre misbruk av stemmesystemet. Deriblant forsøk på å sende inn mange stemmer, forklarer Hagan, og legger til:

- Det kan se ut som du kan avgi flere stemmer, men det er bare den første bekreftede stemmen som er sendt inn som teller.

SUBWOOLFER: Subwoolfer-duoen har tatt av maskene og avslørt sin identitet. Dette sier de om avsløringen. Reporter: Katrine Bjelke. Vis mer

Til tross for at man sletter loggen, er dermed din første stemme allerede registrert på din NRK-bruker.

- Å legge til flere sikkerhetsfaktorer øker kompleksiteten. Et viktig prinsipp for innloggingen er at den er brukervennlig for publikum, derfor gjør vi andre grep for hindre misbruk eller forsøk på manipulasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer